2024. február 1., 14:36

2024-ben először tartják egy időben az Európai parlamenti és az önkormányzati választásokat Magyarországon. Június 9-én vasárnap egyszerre szavazhatunk az EP-képviselőjelöltekre, a polgármesterjelöltekre, a települési önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelöltekre. A választásokig alig több, mint négy hónap van hátra, az előkészületek már folynak. Szentendrén is lezajlott a választókerületek és szavazókörök felülvizsgálata. A választókerületek szükségszerű módosítása, valamint négy szavazókör új helyre kerülése miatt érdemes időben ellenőrizni a lakcím szerint illetékes szavazókör címét. Ugyanígy a szavazáshoz szükséges személyi okmányok érvényességét is.

Hivatalosan március 31-én tűzi ki a köztársasági elnök a 2024-es, összevont választások dátumát, de mivel az EP-választásokat június 6. és 9. között kell megtartani a tagállamokban, Magyarországon pedig csak vasárnap lehet választást tartani, a dátum kizárólag június 9. lehet.

Szentendre tíz egyéni választókerületében húsz szavazókört tartanak nyilván. A Szentendrei Helyi Választási Iroda vezetője a választási eljárásról szóló törvénynek megfelelően 2023 novemberében meghozta határozatát a választókerületi beosztásról, 2024. január 4-én pedig a szavazókörök beosztásáról. A választókerületek és szavazókörök beosztásáról a határozatok mellékletei adnak részletes információkat.

A szavazati jogával élni kívánó választópolgár az idei, összevont választásokon kevésbé alapozhat a korábbi voksolások rutinjára, 2024-ben például a megszokottnál több szavazólapra kell számítani (a nemzetiségi jelöltekre szavazóknál ez a hetet is elérheti), de egyéb tényezőkre is érdemes figyelni szavazás előtt.

Fontos, hogy a választópolgárok érvényes okmányokkal érkezzenek a szavazókörbe. Nem csak a dátum szerinti érvényességre kell figyelni, hanem a lakcímek felülvizsgálata (KCR) miatti esetleges változásokra is. Amennyiben a lakcím a felülvizsgálat során változott, szükséges az okmányok megújítása.

A választók csak a megfelelő szavazókörben adhatják le voksukat. A lakcímek rendezése, a választókerületek és a szavazókörök felülvizsgálata miatt egyes címek új szavazókörhöz kerülhettek, ami azt jelenti, hogy az ott lakók 2024-ben már a korábban megszokottól eltérő szavazókörben szavazhatnak.

Változott néhány szavazókör elérhetősége is, Szentendrén négy szavazókör került új helyszínre: a 001 és a 002 számú szavazókör a Védőnői Szolgálattól illetve a Hold utcai óvodából a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárba került, a korábban a Szivárvány óvodában található 009 és 010 számú szavazókör a Barcsay iskolában kap új helyet.

Szavazókör száma Szavazókör helyszíne korábban Szavazókör helyszíne 2024-től Szavazókör címe 2024-től
001 Védőnői Szolgálat Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Szentendre, Pátriárka u. 7.
002 Hold utcai Tagóvoda Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Szentendre, Pátriárka u. 7.
009 Szivárvány Tagóvoda Barcsay Jenő Általános Iskola Szentendre, Kálvária út 18.
010 Szivárvány Tagóvoda Barcsay Jenő Általános Iskola Szentendre, Kálvária út 18.

Kérjük a választópolgárokat, ellenőrizzék okmányaik érvényességét, és amennyiben szükséges, időben újítsák meg okmányaikat. Ellenőrizzék, hogy lakcímük szerint melyik szavazókörhöz tartoznak, a szavazókör hol található, és ne megszokásból, hanem a friss információk birtokában menjenek szavazni.

Köszönjük az együttműködést!

Minden információ megtalálható a választásokról a Választás menüpontban melyen mind a választók, mind a jelölő szervezetek és jelöltek megtalálhatják a számukra fontos tájékoztatókat.

Tájékoztató a jelöltek és jelölő szervezetek részére a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi választásának fontosabb szabályairól.

További információk: a Nemzeti Választási Iroda honlapján.