2021. április 30., 07:11

Már nem takargatja ráncait a 300 éves Kereskedőház. A leromlott állagú, Fő téri műemléképület omladozó vakolatát rejtő molinó lekerült a homlokzatról 2021. április 27-én. A molinót egy május 3-4-én zajló filmforgatás miatt vették le az épületről, és eredetileg a helyére újabb került volna, de a város vezetői úgy döntöttek, nem baj, ha látszik, miért szorgalmazzák az épület rekonstrukcióját.

 

Szentendre emblematikus épületének, egyik legfontosabb turisztikai látványosságának megmentéséért régóta küzd a város. Annak ellenére, hogy a Dunakanyar turisztikai fejlesztéséről szóló, 2017-es  kormányhatározatban szerepel 2,6 milliárd forint a Kereskedőház rekonstrukciójára, az épületmentő beruházás azóta sem  indulhatott el Szentendrén.

Az egykori Szerb Kereskedőház az 1720-as években épült, eredetileg hat ház állt szorosan egymás mellett. Egy évszázaddal később, egy tűzeset után egységesítették a hat épület homlokzatát és hozták közös tető alá őket. A nyeregtetős lakó- és kereskedőház földszintjén üzletek, az emeleten lakóhelyiségek voltak, a tetőteret raktárnak használták. A ház földszintjén nyílt meg 1978-ban a Szentendrei Képtár.

A Ferenczy Múzeumi Centrum legfontosabb kiállítóhelye, a Képtár régóta nem tudja megnyitni kapuit, ahogyan a múzeum irodahelyiségei is üresen állnak az épületben. A homlokzatról potyog a vakolat, a tetőszerkezet gerendái korhadtak, a cserepek hiányosak, sok helyen beázások rontják tovább az épület állagát.

2020 decemberében a Kereskedőház Görög utcai és a Fő tér felé eső oldalán mintegy 3–3 méter hosszan megépült egy védőtető a balesetveszélyes épületrésznél a Városi Szolgáltató NZrt. kivitelezésében, önkormányzati keretből. Az állványzat építése azért vált szükségessé, mert az épület rossz állapota miatt bármikor leszakadhatnak vakolatdarabok, vagy egyéb épületelemek.

Április 27-én Fülöp Zsolt polgármester, Pilis Dániel alpolgármester, Wagner András faanyagvédelmi szakértő, Okrutay Miklós, a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, Örökségvédelmi Osztályának vezetője, Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Kiss Gabriella főépítész és Stefán Tekla, a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda munkatársa bejárást tartott a Kereskedőház tetőterében. A helyszíni egyeztetésen döntés született arról, hogy a vakolathullás, a balesetveszély elkerülése érdekében az étterem fölötti részen meglévő védőhálóval megegyező folytatás készül végig a homlokzaton. A molinó tartószerkezetét is eltávolítják. A napokban a Fő téren játékfilmet forgató VR Films Kft.-vel kötött szerződés bevételéből kivitelezik majd a védőhálót.

Okrutay Miklós javasolta, hogy ezzel egyidejűleg – előkészítendő a későbbi homlokzatfelújítást – induljon el a restaurátorokkal a falkutatás, ami feltárja, hogy eredetileg, amikor még külön épületekként álltak itt a házak, milyen színű volt a homlokzatuk. A kutatás lehet az alapja a későbbi felújításnak.

Még 2017-ben született kormányhatározat a Dunakanyarban megvalósítandó turisztikai célú fejlesztésekről. A határozat szerint Szentendre az egykori kereskedőház rekonstrukciójára 2,6 milliárd Ft, a Duna korzó újjáépítésére 2,6 milliárd Ft, és városképének turisztikai szempontú fejlesztésére 3 milliárd Ft-ot, összességében 8,2 milliárd Ft-ot nyert. Ugyanez a kormányhatározat Vác barokk belvárosának rekonstrukciójára, illetve a múzeumnegyed fejlesztésére 4 milliárd Ft-os keretről rendelkezett.

A fejlesztéseket a Magyar Turisztikai Ügynökség irányítja, a fejlesztési keretek lehívhatósága az ügynökségen múlik. A két városnak azonban évek óta nem sikerül együttműködésre bírni az ügynökséget, a munkák terveinek, ütemezésének egyeztetése leállt. Közben a műemléképületek állapota egyre csak romlik.

 

 

Fotók, videó: Bácsi Róbert László, kiemelt kép: Önkormányzat