2021. április 7., 23:44

A HÉV megálló melletti SPAR áruház raktárában tűz ütött ki szerdán a kora esti órákban, ami átterjedt a teljes épületre. Az oltásban 46 hivatásos és 25 önkéntes tűzoltó vett részt, 24 járművel. Este tíz óra után sikerült a lángokat eloltani, de az utómunkálatok az épület maradványainak hűtése – még hajnalig is eltarthatnak. Az áruház teljesen kiégett, de sikerült megakadályozni, hogy a környező épületekre is átterjedjen a tűz. Senki nem sérült meg.

Szerdán 19 óra 4 perckor jelzett a tűzjelzőkészülék a SPAR-áruházban, a vásárlókat és a dolgozókat azonnal kiterelték az épületből. Először a raktárrészben csaptak fel a lángok, majd a vásárlótér mintegy ezer négyzetméterére és a tetőszerkezetre is átterjedtek.

A tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, nagy erőkkel oltották a lángokat. Az oltásban 24 egység 71 tűzoltója vett részt: 16 járművel, 46 hivatásos tűzoltó, 8 járművel pedig 25 – szentendrei, a leányfalui és a szigetmonostori – önkéntes tűzoltó.  A füst az egész városban, de még Békásmegyerről látszott.

A tűzoltórajok sikeresen megakadályozták a lángok továbbterjedését a környező épületekre. A helyszínen volt a katasztrófavédelem mobil laborja is, folyamatosan méréseket végeztek, de szerencsére nem volt kimutatható emberre káros anyag. Este 10 óra után sikerült a lángokat eloltani, de az utómunkálatok hajnalig is eltarthatnak, mert be kell jutni az épületbe. A Pest Megyei kutatómentők is a helyszínre érkeztek, hogy átvizsgálják a teljes épületet.

Személyi sérülés nem történt, két SPAR munkatársat füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak, de szerencsére komolyabb bajuk nem esett.

A tűz a raktárból indult ki, de hogy pontosan mi okozta a tüzet, azt a tűzoltósági vizsgálat fogja kideríteni. Csütörtökön az épület közvetlen környékét lezárják, így a gyalogos forgalmat átterelik, de a parkolókat lehet majd használni.

Fülöp Zsolt polgármester a helyszínen volt, sikerült beszélnie a SPAR vezetőivel, akik arról biztosították, hogy az áruház valamennyi dolgozójának tudnak munkát biztosítani. A polgármester csütörtökre egyeztető megbeszélést hívott össze az épület tulajdonosával, a Pikk-Terc Kft.-vel és a SPAR vezetőivel, mivel a földterület tulajdonosa az önkormányzat.