2024. május 4., 12:42

Kicsit más volt az idei majális, mint a korábbiak. Az Európai Uniós csatlakozásunk huszadik évfordulóján, a régmúltat is idéző programok mellett az Európai Bizottság magyarországi képviselője is szólt a megjelentekhez, és a csatlakozás előkészítésében résztvevő politikusok is beszéltek az akkori történésekről.

Emlékezetesre sikerült az idei szentendrei majális, amely az Európai Unióhoz való csatlakozásunkra emlékezve az Európa mi vagyunk! címet viselte. A programok sorát az ifjúsági költségvetés keretében felújított, homokos pályán rendezett strandröplabda bajnokság nyitotta, majd sportegyesületek – pilates, salsa, illetve alakformáló torna – bemutatója következett. Déltől az önkéntes tűzoltó egyesület mutatta be, miként dolgoznak, majd a polgárőrök lovasbemutatójára került sor.

Egy órakor Fülöp Zsolt polgármester emlékezett a húsz év előtti eseményekre, illetve az azóta eltelt két évtized eredményeire.

Az Európai Bizottság magyarországi képviselője, Mészáros Andrea elmondta, fiatalként 2003-ban ott volt, amikor a miniszterelnök és a külügyminiszter aláírta a csatlakozási dokumentumot. Kiemelte, hogy az unió sokszínűsége, a nézeteltérések és viták ellenére egységet, egységes gondolkodást képvisel. Beszéde végén arra kérte a szentendreieket, június 9-én szavazataikkal mondják el, kiket szeretnének látni az Európai Parlamentben, milyen Európát szeretnének.

Kora délután rövid kerekasztal-beszélgetésen társalgott két szentendrei fiatal Hegedűs István, volt országgyűlési képviselővel, a Magyarországi Európa Társaság elnökével és Szent-Iványi Istvánnal, volt országgyűlési képviselővel, egykori ljubljanai nagykövettel, volt EP-képviselővel. A két vendég részese volt a csatlakozási folyamat előkészítésének, így sok érdekességről beszéltek a fiataloknak, illetve a hallgatóságnak.

A gyermekek egész nap ugrálóvár, ingyenes arcfestés, kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozások között válogathattak, a családok kenus vízi programokra is benevezhettek. A színpadon görög, horvát, lengyel, román, szerb, szlovák nemzetiségi előadások váltották egymást, majd este a Góbé zenekar koncertjével zárult a rendezvény.

Fülöp Zsolt: Minden ember csak egy szívdobbanásra van tőlem

Furcsa, hogy a nagyszínpad üresen áll, de amikor láttam, hogy mi mindannyian, önkénteseink, barátaink, a baráti társaságok mind itt vannak lent, nagyon furcsán éreztem volna magamat a színpadon. Mert Európa mi vagyunk, mi mindannyian itt körben az asztaloknál, a bográcsok mellett, a beszélgetésekben, a rajzceruzák mellett, ahol éppen gyermekeink nagyszerű alkotásai készülnek – kezdte beszédét az Európa Napon Fülöp Zsolt.

A polgármester emlékeztetett, éppen húsz éve, 2004. május elsején csatlakoztunk az Európai Unióhoz vágyakkal, reményekkel tele, hogy végre magunk dönthetünk sorsunkról. És ma Szentendrén a szentendreiek dönthetnek arról, merre haladjunk. A város történelmét végigtekintve vannak olyan pontok, amelyeknél érdemes megállni egy pillanatra. Ilyen csomópont volt, amikor a törökök elől menekülő legkülönbözőbb nemzetiségű emberek újjáépítették a várost, ahol mindannyian otthonra leltek. Az Európai Unióban a különböző nemzetek ugyanolyan csodát hoztak létre, mint amilyen csodát a szentendrei nemzetiségek, amelyre büszkék vagyunk, akár a kormányrúdnál állunk, akár nem. Mert szentendreiek vagyunk.

– Nem szabad hagyni, hogy kivegyék a kezünkből a döntést. Nem szabad azokra a hangokra hallgatni, amelyek azt mondják, Magyarországnak nincs helye az Európai Unióban, nem szabad azokra hallgatni, akik arról beszélnek, hogy majd mi mondjuk meg, mi történjen az Európai Unióban. Mindannyiunknak, közösen kell olyan Szentendrét, olyan országot, olyan Európát létrehozni, amelyre értékközösségként tekinthetünk – hangsúlyozta Fülöp Zsolt.

Külön kiemelte, örömteli, hogy az idei uniós választásokon először szavazhatnak azok a fiatalok, akik uniós országban született magyarok. Az idősebb generáció hozta létre azt, ami ma Magyarországon van. Ebből meg kell tartani, ami jó. – A fiataloknak pedig adjuk meg a lehetőséget, hogy javítsák ki a hibákat, hiszen ők a mi reménységeink – tette hozzá.

Örömtelinek nevezte, hogy sokan eljöttek a mostani találkozóra, amely a régi szentendrei majálisok hangulatát idézi. Jó beszélgetni, megkóstolni, hogy mi főtt a szomszédos bográcsban.

– Ne felejtsük el, hogy Európa mi vagyunk, mi itt mindannyian, az asztalok mellett beszélgetve, akkor is, ha nem vagyunk egyformák. Lépésről lépésre, újra és újra, álmainkat nem feladva megvalósítjuk közös terveinket. Mert minden ember egy lépésre van tőlem, minden ember egy mozdulatra van tőlem, minden ember egy szóra van tőlem, és ami a legjobban megfog mindannyiunkat, minden ember egy szívdobbanásra van tőlem. Szentendreiek, együtt dobban a szívünk, köszönöm, hogy együtt vagyunk – zárta rövid megemlékezését Fülöp Zsolt.

Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu