2021. április 13., 09:24

Fülöp Zsolt polgármester széles körű egyeztető megbeszéléseket kezdeményezett a HÉV-végállomás és a Volán-buszpályaudvar korszerűsítése érdekében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelében.
Az teszi ismét aktuálissá a komplex, intermodális közlekedési csomópont rég tervezett projektjét, hogy a SPAR üzletlánc bejelentette: szándékában áll létrehozni egy új épületegyüttest a leégett helyén.
Ezzel megújulna a kereskedelmi központ, amit érdemes lenne kiterjeszteni a HÉV és a Volán végállomásra is, valamint ezek
környékére. A polgármester azt kérte, hogy a kormány nyilvánítsa kiemelt beruházásnak a terület teljes körű rehabilitációját és korszerűsítését, ami nem csak 29 ezer szentendrei polgár régi elvárása, hanem a szentendrei járásban élő 80 ezer ember közösségi közlekedését tenné kulturáltabbá – jelentősen csökkentve az agglomeráció súlyos közlekedési gondjait.

 

Gulyás Gergely úr
Miniszterelnökséget vezető miniszter
részére

Budapest

 

 

PM-24-2021.04.08.

 

Tisztelt Miniszter Úr!

Ezúton szeretném önt tájékoztatni, hogy tegnap este a szentendrei HÉV-végállomás és Volán-buszpályaudvar mellett lévő kereskedelmi központ Spar által bérelt és működtetett épületrésze kigyulladt, és teljesen kiégett. A szerencsétlenségben szerencse, hogy személyi sérülés nem történt. A Katasztrófavédelem több egységének, valamint önkéntes tűzoltók gyors és hatékony reagálásának eredményeként a központban található kisebb üzletek nagy része nem vált a tűz martalékává, működésük azonban a romok eltakarításáig valószínűsíthetően akadályokba fog ütközni.

A kereskedelmi központ épületegyüttese magántulajdonban van, így a rendkívüli káreset maradványainak eltakarítása a tulajdonosok feladata lesz. Ugyanakkor Szentendre Város önkormányzat aktív szerepet kíván vállalni annak érdekében, hogy a kialakult veszélyes állapot minél előbb megszűnjön. Ezt a szerepvállalást az a tény is erősíti, hogy a kereskedelmi központ által elfoglalt földterület az önkormányzat tulajdonában van.

A Spar üzletlánc előzetesen már jelezte, érdekelt és kész a helyszínen egy új épületegyüttest létrehozni üzleti tevékenységének folytatása céljából. Ez a törekvés egyúttal előtérbe helyezheti a közvetlen szomszédságban található és a város életét jelentősen befolyásoló közlekedési csomópont komplex megújításának a tervét is. Ugyanis itt ér véget a H5 HÉV vonala, valamint ide futnak be a Dunakanyart Esztergomig behálózó Volán-buszjáratok is.

Mint ismeretes, jelenleg folyik a szentendrei HÉV-vonal felújításának előkészítése. Időszerű, ha a vonal felújítása kapcsán – a kereskedelmi központ megújulásával párhuzamosan – sor kerülhetne a HÉV-végállomás korszerűsítésére és a Volán-buszpályaudvar megújítására is. Így kialakulhatna egy korszerű, a mai kor igényeit kielégítő intermodális közlekedési- és különböző, benne közszolgáltatásokat nyújtó központ, ami nem csak a város, hanem az egész Szentendrei járás polgárait szolgálhatná újszerű módon, és egyúttal megoldaná a közlekedési csomópont parkolási problémáit, ezáltal jelentősen javítaná a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalát, többen választanák utazásuk során a hévet és az autóbuszt.

Az elmúlt években már készültek tervek egy ilyen komplex intermodális csomópont kialakítására a HÉV- és a Volán-végállomás környékét illetően, ezért kérem, kezdődjenek egyeztető megbeszélések a kormányzat és az önkormányzat, valamint az érintett felek, az állami tulajdonban lévő MÁV-HÉV és Volán vállalatok részvételével az intermodális közlekedési csomópont kialakításának tervéről és annak megvalósítási ütemezéséről. Kérem, szülessen kormányhatározat, ami kiemelt beruházássá teszi az építést és a korszerűsítést, ami nem csak 29 ezer szentendrei polgár régi elvárása, hanem a Szentendrei járásban élő 80 ezer honfitársunk életét is jobbá teszi.

Megköszönve az ügynek szentelt szíves figyelmét, és várva megtisztelő válaszát a felvetett javaslatot illetően,

Szentendre, 2021. április 08.

tisztelettel:

Fülöp Zsolt