2022. június 22., 16:15

Három képviselőjelölt indul a Szentendre 10. sz. egyéni választókerületében július 17-re kiírt időközi önkormányzati képviselő-választáson. A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) Puskás Rékát jelölte, a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt közös jelöltje Szabados András, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Bürger Zoltánt indítja. Cikkünkben a jelöltek bemutatkozását és a szavazással kapcsolatos praktikus információkat olvashatja.

A Szentendre 10. sz. egyéni választókerület képviselői posztja a korábbi képviselő, dr. Almási Csilla 2020. december 17-ei lemondása óta betöltetlen.  Az időközi választás kitűzésére korábban a Covid-19 vírus okozta járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben nem volt lehetőség. A vonatkozó kormányrendelet 2022. április 10-től teszi lehetővé időközi választás kitűzését, a Helyi Választási Bizottság április 20-ai határozatában július 17. napjára tűzte ki a voksolás időpontját.

Jelölő szervezetként összesen öt szervezet kérte nyilvántartásba vételét, azonban a Megoldás Mozgalom a június 13-ai határidőig nem állított jelöltet. Június 13-ai ülésén a Helyi Választási Bizottság sorsolással állapította meg a jelöltek sorrendjét a szavazólapon, mely az alábbiak szerint alakult:

  1. Puskás Réka, Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület
  2. Szabados András, FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt
  3. Bürger Zoltán, Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Szentendre Város Önkormányzat hivatalos honlapján meghatározott terjedelemben, egyenlő feltételekkel bemutatkozási lehetőséget biztosít a választáson induló képviselőjelölteknek. Megkérdeztük: meglátásuk szerint mi a legfontosabb feladata egy önkormányzati képviselőnek általában, és ezen belül mit tekint prioritásnak a képviselői szerepvállalásra készülve Szentendrén, a 10-es választókerületben?

Puskás Réka (TESZ) bemutatkozása:

Puskás Réka vagyok, Gyulán születtem, 2004 óta élek Szentendrén. A gyomaendrődi Kner Imre Szakközépiskola és Gimnáziumban érettségiztem. Középfokú kereskedelmi végzettségem van, majd a technikumot is elvégeztem.
Később a gyógyszertári asszisztens képzésre jártam Sopronba, majd Pesten az expediáló asszisztens képzést végeztem el.
Gyógyszertárban dolgoztam Sarkadon, Pomázon, Szentendrén.
A két fiam születése után csatlakoztam a TESZ-hez – itt önkénteskedtem. Részt vettem párszor a Vasárnapi Merőkanál eseményein, szemétszedéseken, városszépítéseken.
Jelenleg egy rendezvényszervező céget vezetek, amely online rendezvényekkel foglalkozik.

Mint azt az általam nemrég rendezett lakossági fórumon is elmondtam – a képviselői munkámnak csak egyik részét szeretném a hagyományos képviselői teendőkre szánni – a másik részét pedig a kerületünk zöldterületeinek parkosítására, azok fenntartására. Itt nem csak javaslatokra, ötletekre gondolok – van két kezem, növényeim – amit szaporítani is tudok – és a képviselői díjam egy részét is szeretném városrészünkbe visszaforgatni.
Amit a mi kerületünkben az egyik legnagyobb gondnak tartok, az a zöldhulladék kezelése. Itt nagyobbak a területek, képtelenség minden hulladékot ezekbe a kis zsákokba betenni. Erre szeretnék egy jobb megoldást találni.

Puskás Réka hivatalos oldala: https://www.facebook.com/rekapuskas0111

Szabados András (FIDESZ – KDNP) bemutatkozása:

Tisztelt szentendrei Választók!

Szabados András vagyok, tenni akaró, Szentendrét szerető, helyi lakos. Születésemtől fogva mind a mai napig itt élek Önök között, Közöttetek. Az egykori szülői ház, a festői környezet és a középiskolai tanulmányaim is értékes, mélyen gyökerező kulturális talapzatot, a művészetek aktív szeretetét és életre szóló barátságokat adtak nekem. Ezt a szemléletet szeretném majd továbbadni gyermekeimnek is. Felsőfokú tanulmányaim során műszaki-menedzsment és kommunikációs ismeretekre tettem szert, amelyek látásmódomban egyszerre vannak jelen. Praktikus gondolkodásmód és őszinte beszéd. Városunk természeti és épített környezete mellett, annak kulturális identitása is meghatározó számomra. Felelősségteljes kisgyermekes családapaként semmi sem lehet fontosabb, mint ezen értékek ápolása és védelme. Megtisztelő, hogy lehetőségem lehet folytatni Pintér Ádám barátom megkezdett munkáját, amely a teljes Pap-szigeti és hegyvidék környéki városrész képviselete. Itt élek, itt szeretek, itt nevelem gyermekem, ezért az otthont és a közügyeket nem tudom és nem is akarom különválasztani.

Meglátásom szerint az önkormányzati képviselői feladat átgondolt, jó akaratú cselekvésen és az ott élő emberek tiszteletén alapszik. Ehhez hozzá tartozik az odafigyelés, és a határozott kiállás. Képviselőként hiszek abban, hogy nem országos politikát kell kicsiben csinálni, hanem a helyi ügyeket kell képviselnem nagy volumennel. Ehhez rendelkezésünkre áll az a tudásanyag, amely a 2010 és 2019 közötti képviseletnek köszönhetően megalapozta a mostani fejlesztéseket is. Ennek a közösségnek ismét valódi képviseletre van szüksége, és olyan képviselőre, aki nem hagyja cserben őket. Folytassuk a tervszerű munkát. Fontosnak tartom, hogy elkészüljenek a környék további főbb útjainak felújítási tervei, újra rendezettek legyenek közterületeink és zöldfelületeink, elősegítsük a lakóövezeti földutak aszfaltozását és a kisebb utcák felújítását. Kérem, támogassanak és keressenek bizalommal.

Személyes közösségi oldal: https://www.facebook.com/szabados.andras85/

Bürger Zoltán (Kétfarkú Kutya Párt) bemutatkozása:

A névjegyemre sok mindent fel lehetne írni, de ami a legjellemzőbb, hogy kocka vagyok: 35 éve foglalkozom informatikával, leginkább nagyvállalati környezetben. További számok rólam: öt gyereket neveltem fel. Tizenkét éve élek Szentendrén. Tíz éve ott voltam a Szentendrei Kerékpárosklub alakuló ülésén. Hat éve vagyok nagyon passzív a Magyar Kétfarkú Kutya Pártban.
Az MKKP-nak mindig is fontos volt az önkormányzatiság. Célunk az aktív, cselekvő állampolgárok arányának 127% fölé emelése. Akik ma az MKKP színeiben dolgoznak az önkormányzatoknál, képviselőként vagy másképp, azok igyekeznek azzal foglalkozni, amire valóban hatással tudnak lenni. A problémák megoldását először mindig azoktól várjuk, akiknek az dolga lenne. Ha ez nem működik, akkor a közösség bevonásával megpróbáljuk láthatóvá tenni a problémát, hogy a holdról is észre lehessen venni. Ha ehhez le kell festeni, akkor úgy, ha el kell ültetni, akkor úgy, de ha csak nyilvánosságra kell hozni, akkor úgy.
Megválasztásom esetén ügyelni fogok arra, hogy ne vesszek össze mindenkivel az első napon. A Ganümédeszről hozott zenészek segítségével megkeresem a közös hangot mindenkivel az önkormányzatban és a városvezetésben.
A körzet közmű problémáink megoldásához fontolóra vesszük – a vezetékes sör mellett – a vezeték nélküli víz (WiVíz) bevezetésének lehetőségét is.
Megvizsgáljuk van-e esély arra, hogy az Irtás utca tetején egy új intermodális csomópontot alakítsunk ki, ahol szánkóról helikopterre lehetne váltani. Szerencsés esetben mód nyílna arra is, hogy egy térkapun keresztül közvetlenül át lehessen jutni Szigetmonostorra.
Tárgyalásokat fogok kezdeményezni a 11-es út felújításáról annak érdekében, hogy aszfaltozás helyett inkább parkosítsák a körzeten átvágó útszakaszt. Közlekedni úgysem lehet rajta, ezért indokolt lehet közútból köztérré alakítani.
Szavazz rám! Az egyetlen értelmes választás.
További információ: https://mkkp.hu/

Szentendre 10. sz. választókerületében 2022. július 17-én vasárnap tartjuk az időközi önkormányzati képviselő-választást. A választókerülethez két szavazókör tartozik, a 19-es és a 20-as számú. Az ezekhez tartozó utcák jegyzéke (ITT) megtalálható.

Azokat a választókat, akik legkésőbb 2022. május 11-én a szavazóköri névjegyzékben szerepeltek, a Nemzeti Választási Iroda értesítette a szavazóköri névjegyzékbe vételről a választópolgár értesítési címén, ennek hiányában lakcímén legkésőbb május 27-éig. Azok a választópolgárok, akik 2022. május 11-ét követően kerültek, illetve kerülnek a szavazóköri névjegyzékbe, a Helyi Választási Iroda értesíti. A szavazóköri névjegyzéket 2022. július 15-én zárják le.

Figyelem! Szavazni csak érvényes, személyazonosság és lakcím igazolására alkalmas okmányok bemutatásával lehet (személyi igazolvány, vezetői engedély vagy útlevél, valamint lakcímkártya, a lakcím bejelentéséről szóló átvételi elismervény, vagy régi típusú személyi igazolvány a lakcímre vonatkozó bejegyzéssel).

A fogyatékossággal élő választópolgár 2022. július 8. (péntek) 16.00 óráig kérheti, hogy választójoga gyakorlásának segítésére a szavazólap önálló kitöltéséhez Braille-írásos sablont kapjon a szavazás napján,

Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be, melynek

a) a helyi választási irodához
aa) levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb 2022. július 13-án (szerda) 16 óráig
ab) személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton legkésőbb 2022. július 15-én (péntek) 16 óráig
ac) szavazást megelőző 2022. július 15-én (péntek) 16 órát követően elektronikus azonosítással elektronikus úton
2022. július 17-én (vasárnap) 12 óráig kell megérkeznie;

b) a szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel legkésőbb  2022. július 17-én (vasárnap) 12 óráig kell megérkeznie.

Mozgóurna csak írásban kérhető az igénylő adatainak pontos feltüntetésével és az igénylés indokának megjelölésével!

Az időközi önkormányzati választással érintett 10. sz. egyéni választókerületben lakcímmel rendelkező választópolgárok a lakcímük szerinti szavazókör területén lévő alábbi szavazóhelyiségekben adhatják le szavazataikat:

019. szavazókör: Régi Művésztelep, Bogdányi út 49. (akadálymentes)
020. szavazókör: Régi Művésztelep, Bogdányi út 49. (akadálymentes)

Minden információ az időközi választással kapcsolatos általános tájékoztatóban, ITT olvasható. A kérelemnyomtatványok elérhetők a www.szentendre.hu/Városháza/Választások/Időközi választás 2022. menüpont alatt, ide kattintva, valamint a Nemzeti Választási Iroda honlapján (www.valasztas.hu) is, ITT.