2021. március 19., 15:51

Az önkormányzatokat megillető központi költségvetési támogatások kerültek reflektorfénybe Szentendre költségvetésével kapcsolatban az online médiában és a közösségi oldalakon. A témával foglalkozó írások az állami normatív támogatás növekedésére hivatkozva azt bizonygatták, hogy lám, a város egyre több kormányzati támogatásban részesül. A szerzők elhallgatták azt a tényt, hogy ez a központi költségvetésből átvezetett forrás kötött felhasználású, és az önkormányzati kötelező feladatok – szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és egyéb közfeladatok – finanszírozásának állami hozzájárulása, ami Szentendrén e költségek 51%-ra elég. Vagyis a városnak a kötelező feladatellátás 49%-át kell fedeznie úgy, hogy a kormány egyre több bevételt von el. Ezt a témát feszegette a mandiner.hu írása nyomán az index.hu egyik cikke is. Mivel teljesen félrevezető megvilágításban került be az országos médiába Szentendre költségvetése, ezért Fülöp Zsolt polgármester ennek pontosítását kérte a portál főszerkesztőjétől.

Tisztelt Fekete-Szalóky Zoltán Úr!

index.hu szerkesztősége

 

 

PM-17-2021.03.17.

 

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy úgy jelent meg 2021. március 16-án, az index.hu-n az „Úgy fogy a pénz Szentendrén, hogy félmilliárddal több jön az államtól” című cikk, hogy a város vezetését nem keresték meg, pedig, ha ez megtörténik, akkor elkerülhető lett volna, hogy rendkívül félrevezető tartalmú írás jelenjen meg az egyébként olvasott oldalukon.

A normatív támogatásokat úgy beállítani, hogy „Egyre több pénzt kap Szentendre” hazug félrevezetés, hiszen köztudott, hogy ezt a kötelező feladatok — szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és egyéb közfeladatok — ellátására kapja minden önkormányzat, ráadásul miközben növekedtek ugyan a normatíva támogatások, ennél nagyobb arányban csökkentek — éppen a kormány döntésének köszönhetően — a város bevételei.

A normatíva mértékét a költségvetési törvény határozza meg, ennek növekedése pedig a kötelező feladatok költségének növekedését tükrözi. Vagyis a városban növekedtek a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatokkal összefüggő bérjellegű, és nem bérjellegű kiadások. „A helyi önkormányzat kötelező feladat- és hatásköreinek ellátásához, azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatásra jogosult.” — ahogy az Alaptörvény 34. cikk (1) bekezdésében olvasható.

Az állami hozzájárulás, a növekedés ellenére is, csupán a kötelezően ellátandó feladatainknak 51%-ra elég, a többit az önkormányzat a saját bevételeiből fedezi, amit viszont a kormány az elmúlt év végi IPA-ról szóló döntésével jelentősen tovább kurtított.

Nem igaz az az állítás sem, hogy az ellenzéki pártok összefogásának jelöltje voltam, a város egyik legjelentősebb, évtizedes hagyományokkal rendelkező, a bal és jobboldali törésvonalon eleve felülemelkedő civil szervezetének, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesületnek a jelöltjeként indultam az önkormányzati választáson, ami mögé beálltak az ellenzéki pártok.

Kérem, hogy a csatolt, illetve belinkelt dokumentumok alapján, mielőbb javítsák, igazítsák helyre, a félrevezető tartalommal megjelent írásukat.
Amennyiben érdemben akarnak még foglalkozni a témával, Szentendre város költségvetésével, akkor szívesen állok rendelkezésükre.

Várom mielőbbi szíves visszajelzésüket.

Szentendre, 2021. március 17.

üdvözlettel:

Fülöp Zsolt