2022. november 24., 09:28
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újabb, az energiaközösségekkel kapcsolatos tárgyalásra került sor a Városházán. Fülöp Zsolt polgármester meghívására Zarándy Tamás, a Capital Consulting Zrt. energetikai igazgatója tájékoztatta a városvezetést a lehetőségekről. Szerinte energiaközösségek létesítésével Szentendrén is jelentős eredményeket lehet elérni, ha végre megszületik a tevékenységgel kapcsolatos részletes szabályozás, illetve a kormány visszavonja a hálózati visszatáplálás tilalmát.

A szakértő elmondta, az Európai Unióban már ismertek a rendszer szabályai, nálunk viszont még szükség van a részletek kidolgozására. A hazai szabályok kidolgozása az év elején a Technológiai és Ipari Minisztériumban indult, de a tavaszi választást követő kormányszerkezet váltás miatt leálltak az ezzel kapcsolatos munkák, ezért is hiányos még a hazai szabályozás.

Meg kell alkotni a szükséges jogszabályokat

A szakember arról is beszélt, hogy a néhány héttel ezelőtti döntés miatt, amely megtiltja a háztartási napelemek által termelt villamosenergia hálózati visszatáplálását, lelassult az energiaközösségek fejlődése. Emellett a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az energiaelosztásra vonatkozó szabályok nagyon merevek, de remélhetőleg a tiltás feloldását követően ezen a téren is előre lehet majd lépni.

Ennek ellenére már nálunk is léteznek energiaközösség mintaprojektek, amelyek kezdeményezésére idén júliusban Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók Szövetsége (MERSZ) néven megalakult az az országos szervezet, amelynek célja, hogy az energiapiac hazai és nemzetközi szereplőivel közösen szakmai és szabályozási javaslatokat fogalmazzon meg. A 15 alapító tag, illetve az azóta csatlakozottak között vannak önkormányzatok, energiaközösségek és rugalmassági szolgáltatók.

– Bár a köztudatban inkább elektromos energiára gondolnak az emberek, amikor energiaközösségekről hallanak, léteznek azonban például távfűtésre, hőenergia közös hasznosítására létesült társulások is – mondta Zarándy Tamás.

Termálvízzel lehetne rásegíteni a távfűtésre

A polgármester ennek kapcsán arról beszélt, hogy a Pap-szigeten található melegvizes kút vizét ugyan nem éri meg felvezetni a lakótelepre, de a fűtőmű és a V8 uszoda közelében egy rásegítő termálkút létesítésének előkészítése már megkezdődött. Zarándy Tamás elmondta, annál is inkább érdemes ebben az irányba mozdulni, mert a 60 fokos víz nem alkalmas energiatermelésre, mert ahhoz minimum 80 fokos hőre lenne szükség, a távfűtési rendszert azonban nagyszerűen kisegítheti.

A megbeszélésen elhangzott, energiaközösséget legegyszerűbben a kisebb-nagyobb társasházak esetében lehet létrehozni, ahol a háztetőn elhelyezett napelemek termelte energiát közösen használják a házban lakók akár a jelenlegi szabályozás mellett is. De az is elképzelhető, hogy a lakótelep épületeinek tetején találnak helyet azoknak a napelemeknek, amelyek a közelben lévő, és nagy energiaigényű V8 uszodával oszthatnák meg a termelt villamosenergiát, igaz azzal meg kell várni a visszatáplálás tiltásának feloldását.

Szakértői segítség az induláshoz

– Társasházi energiaközösség működik például Győrben – mondta a szakértő, és felajánlotta, hogy segít egy találkozó megszervezésében, ahol a város vezetői tájékozódhatnak az ottani energiaközösség működéséről. Ugyancsak megegyeztek abban, hogy Zarándy Tamás megszervez egy találkozót egy már működő távhő energiaközösség vezetőivel tapasztalatcsere céljából.

– Miután nem érdemes magánhálózatot kiépíteni az ilyen programokra, a hálózati visszatáplálás tilalma miatt egyelőre csak elméleti az ilyen együttműködés lehetősége. A jövő év első felében azonban várhatóan megszületnek a működéshez és a terjeszkedéshez szükséges szabályok, és a visszatáplálás tiltásának feloldása is várható belátható időn belül, ezért már most érdemes megkezdeni a hasonló energiaközösségek szervezését – hívta fel a figyelmet Zarándy Tamás.

A megbeszélés végén a felek abban egyeztek meg, hogy – a képviselő-testület támogató döntése esetén, amelyre december 14-én kerülhet sor, hiszen ekkor kerül a képviselők elé a javaslat – Szentendre Város Önkormányzata kéri a felvételét, a MERSZ-be. A szakértő azt is elmondta, hogy az energiaközösség megalakításában nagy segítség lehet a hálózati szolgáltató – Szentendre esetében az EON – illetékes szakértőivel való tárgyalás. Ebben segítségét is felajánlotta Zarándy Tamás.

(Borítókép forrása: Energy PROSPECTS)