Magyarországon a kutyák számára a veszettség elleni oltás évente kötelező. A kutyák oltására ezen túl többféle ajánlás létezik, erről érdemes az állatorvosnál érdeklődni. Honlapunkon a minimum ajánlást ismertetjük. Az adott oltás szükségességéről, időpontjáról az állat aktuális állapotának figyelembevételével a kezelő állatorvos dönt. Az oltást minden alkalommal előzze meg egy általános állapotfelmérő vizsgálat.

Ajánlott oltási sor a kötelező veszettség elleni oltással:

▶ 6-7 hetesen: parvo vírus elleni ▶ 8-9 hetesen: parvo vírus elleni ismétlése ▶ 10-11 hetesen: kombinált vakcina (parvo, szopornyica, leptospirózis, Rubarth-kór vagy fertőző májgyulladás) ▶ 10-11 hetesen: kennel-köhögés elleni ▶ 12-13 hetesen: kombinált vakcina ismétlése ▶ 3 hónaposan: veszettség elleni (kötelező) 4 hónapos korig chip beültetése (kötelező) 9-10 hónaposan: veszettség elleni (kötelező)

A jogszabály értelmében (164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet) minden három hónapos kort betöltött kutyát egy hónapon belül veszettség elleni védőoltásban kell részesíteni, majd az oltást hat hónap elteltével (azaz 9-10 hónapos korig) meg kell ismételni!

Az eb tartója köteles az állata állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvosnak bejelenteni, ha az állata a három hónapos kort elérte, elhullott vagy elkóborolt, vagy új tulajdonoshoz, vagy új tartási helyre került.

A bejelentésnek tartalmaznia kell a veszettség elleni legutóbbi immunizálás helyszínét, időpontját, és az immunizálást végző állatorvos kamarai bélyegzőjének számát és nevét is. A bejelentés az oltási könyv bemutatásával történik.

Az állattartó köteles az oltási könyvet megőrizni, azt az immunizálás megtörténtét ellenőrző állat-egészségügyi hatóság felszólítására bemutatni, illetve tulajdonátruházás esetén az új tulajdonosnak átadni, továbbá biztosítani, hogy az oltási könyvet a közterületen az ebre felügyelő személy magánál tartsa az oltás érvényességének bizonyítása céljából.

2013. január 1-jétől a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus chippel megjelölve tarthatóak. Az oltáshoz hasonló, pár perces művelet során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába, mely lehetővé teszi az ebek azonosítását, megkönnyíti nyilvántartásukat, követhetőbb lesz a hazai ebállomány, könnyebb lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, így csökkenhet a kóbor kutyák száma is.