Az internet egy csodákat és végtelen ismereteket rejtő világ, amit rendkívül izgalmas felfedezni. Ráadásul ott vannak rajta a barátaink és ismerőseink, akikkel sok mindent a közösségi oldalakon beszélünk meg. Fontos ugyanakkor, hogy miként a való világban, az online térben is találkozhatunk rosszakaró emberekkel, káros tartalmakkal, vírusokkal. Ha megismeritek, hogyan lehet ezeket a veszélyeket megelőzni, felismerni és kezelni, az internetezés csupa öröm lesz!

Mit jelent az online bántalmazás?

Ha valaki weboldalakon, chaten, e-mailben vagy sms-ben bántóan, erőszakosan, megalázóan vagy kirekesztően viselkedik veled, az online bántalmazásnak számít.

Az online bántalmazás leggyakoribb formái:

– Ha valaki másnak adja ki magát, mint aki, és ezzel becsapja a gyereket,

– ha hazugságokat és pletykákat terjesztenek egy gyerekről,

– ha személyes adatokat csalnak ki egy gyerekből (például a címét),

– ha erőszakos, pornográf, bántó tartalmú e-mailt, sms-t küldenek egy gyereknek,

– ha anélkül teszik közzé egy gyerek fotóját, hogy ő azt jóváhagyná,

– ha kiközösítenek, kirekesztenek és megaláznak egy gyereket (például: közösségi oldalakon).

Milyen jelei lehetnek az online bántalmazásnak?

– a gyermek nem hisz önmagában, alacsony az önértékelése, nem fogadja el önmagát,

– bizalmatlanság másokkal szemben,

– alvászavar (például álmatlanság vagy rémálmok),

– evészavar (például ha egyszerre nagyon sokat eszik, és utána kihányja, vagy ok nélkül szed hashajtót),

– állandóan szomorú, kedvetlen,

– bűntudat, szégyenérzet,

– öngyilkossági kísérlet, vagy késztetés.

Az online erőszaknál személyesen nem találkozik a bántalmazó és az áldozat, de ettől még a következményekért felelni kell.

Az online erőszak bűncselekmény is lehet!

Kik segíthetnek?

Mivel az online zaklatás bűncselekmény is lehet, mindenképpen kérjétek felnőtt segítségét, ha kiderül, hogy valakivel ez történt. Olyan felnőttnek mondjátok el, akiben megbíztok, és akinek adtok a véleményére.

Szülők, felnőttek, tanárok segíthetnek a leggyakrabban. Ha valakit zaklatás ért, akkor szinte mindegy is, hogy ez online történt-e vagy sem. A zaklatással mindenképpen foglalkozni kell. Ebben segíthet a szülő, vagy az iskolában az iskolai gyermekvédelmi felelős, a szociális munkás, de az iskolapszichológus, osztályfőnök is. Ezeket a segítőket gyerekek és felnőttek egyaránt megkereshetik.

Az interneten is kaphatsz segítséget. 

A Nemzetközi Gyermekmentő szolgálat  oldalán utánaolvashatsz az online zaklatásnak, és hogy hogyan lehet biztonságosan használni az internetet. A HelpAPP okostelefon alkalmazásunkat letöltve pedig mindig a zsebedben lehet a segítség! A Megoldást keresek vagy a Többet szeretnék tudni menüpontokban hasznos és konkrét segítséget is kaphatsz ahhoz, hogyan tudod megelőzni, felismerni és kezelni az online zaklatást.

Az online zaklatást jelenteni is tudod.

Mondd el annak a felnőttnek, akiben megbízol, hogy több oldal is létezik, ahol bejelentést lehet tenni az online zaklatásról, és kérd ebben a segítségét. Mutasd meg nekik, hogy az internethotline.hu és a biztonsagosinternet.hu oldalakon ezt könnyen megtehetitek, de súlyos esetben a rendőrséghez is fordulhattok. Ha sérelmeidről nem szeretnél mással beszélni, akkor magad is panaszt tehetsz, segítséget kérhetsz.

Hogyan segíthetek én magamon?

Mindenképpen kérjétek egy megbízható felnőtt segítségét, ha kiderül, hogy valakit online erőszak ért. Akit zaklatnak (akár online, akár személyesen), az sokszor fél, és nem mer segítséget kérni. Ha segíteni szeretnél, hasznos lehet ilyenkor egy beszélgetés, apró utalás arra, hogy sejted, mi történik vele, és hogy bízhat benned. Mutasd meg neki a fent említett oldalakat! Az online zaklatást nem szabad könnyedén venni, hiszen hiába gépekben és nem a valódi világban zajlik, ugyanolyan súlyos következményei lehetnek.

A segítséghez az is kell, hogy el tudja fogadni a segítséget az, akit megbántottak. Ha úgy érzed, hogy akit megszégyenítettek, nem szívesen kérne segítséget azoktól a felnőttektől, akiket ismertek, hívjátok fel a Kék Vonal Lelkisegély-vonalát a 116-111-es számon.

Bővebb információ az UNICEF – Kérj segítséget – oldalán.