2022 őszén rendezik a 16. népszámlálást

2022-ben 16. alkalommal szerveznek teljes körű népszámlálást Magyarországon. A tízévente megtartott adatfelvétel 2021-ben lett volna esedékes, de a Covid-19-járvány miatt el kellett halasztani. A 2022. október 1-től november 28-ig tartó egyedülálló statisztikai adatgyűjtés célja, hogy pontos és részletes képet adjon Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről.

A népszámlálás központi honlapja »»»

A népszámlálást megelőzően a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) valamennyi magyarországi címre felkérőlevelet küld a népszámlálás részleteiről és a válaszadás lehetséges módjairól. Az adatszolgáltatás – az egészségügyi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó kérdések kivételével – kötelező. A felkérőlevél azonban nevet nem, csak címet tartalmaz, ezért ahhoz, hogy mindenkihez eljusson, elengedhetetlen a pontos házszámok megléte, az ingatlanokon való feltüntetése.

A népszámlálás lebonyolításában az önkormányzatok is részt vesznek: számlálóbiztosokat szerveznek a település háztartásainak felkeresésére.