2023. július 18., 17:41

Régóta várt levelet hozott a postás július 17-én. A Pest Vármegyei Kormányhivatal hivatalosan értesítette Szentendre Város Önkormányzatát, hogy megadja a SPAR áruház építési engedélyét.

A kormányhivatal határozatából kiderül, hogy a vonatkozó kormányrendelet szerint valamivel több, mint félmilliárd forintos számított értékű beruházás során hozzávetőlegesen 2200 négyzetméteres mélyparkoló épül, amely felett hasonló méretben épül fel az áruház, 1115 négyzetméteres eladótérrel, valamint a hozzá tartozó raktárakkal, öltözőkkel és egyéb helyiségekkel.

Ismert, hogy a 2021 tavaszán leégett SPAR áruház területének és környezetének hasznosításával kapcsolatosan pályázatot írt ki a önkormányzat. Az első pályázati kiírásra nem érkezett érvényes ajánlat, a megismételt kiírásban azonban a SPAR Magyarország Kft. érvényes ajánlatot adott be, amelyet elfogadott az önkormányzat. A szerződéskötést követően a tervek elkészültek, az építési engedély megszerzéséhez azonban az érvényben lévő plázarendelet értelmében a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnál működő plázabizottság engedélyére volt szükség, ezért az építési engedély kérelmet és a hozzá kapcsolódó plázafelmentés kérelmet a SPAR Magyarország Kft benyújtotta.

Vitályos Eszter országgyűlési képviselővel, illetve Lázár János építési és közlekedési miniszterrel folytatott korábbi egyeztetésen Fülöp Zsolt polgármester a két politikus támogatását kérte az építkezés engedélyezése ügyében a plázatbizottságnál, amelyre ígéretet is kapott. Később a képviselő-testület is támogatói nyilatkozatot adott ki a plázabizottsági hozzájárulás érdekében, a polgármester pedig online petíciót indított, és az összegyűlt aláírásokat el is juttatta a plázabizottsághoz.

Az építkezés fontosabb mérföldköveiről, a további lépésekről a SPAR Magyarország Kft.-vel együttműködve folyamatosan tájékoztatjuk majd a szentendreieket.

Az érintett terület 10 évre tervezett komplex fejlesztésének első lépcsőjeként a leégett épület torzója tűnik el, és a helyén ideiglenes parkoló létesül. Ezt követően a mélygarázs és fölötte az áruház, majd a felszíni parkolók épülnek meg. A fejlesztési területet határoló Vasúti villasoron pedig járda épül, zebrát alakítanak ki, és fásításra is sor kerül.