2022. november 29., 20:16
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Több térségi polgármester társaságában Lázár János építési és beruházási miniszternél járt Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere. A 11-es út felújításának ügyében nem hozott jó hírt, de más fejlesztési kérdésekben együttműködést ígért a miniszter. Az önkormányzatot egyebek mellett bevonják a HÉV fejlesztésével kapcsolatos tervek készítésébe és megvizsgálják, hogy a városvezetés javaslata szerint szárnyvonalként a szabadtéri néprajzi múzeumig elvezethető-e a HÉV pályája. Végül, de nem utolsósorban Lázár János a leégett Spar pótlását szolgáló önkormányzati fejlesztéseket is támogatásáról biztosította.

A 11-es út felújítására legkorábban 2024 második kerülhet sor – idézte Lázár János építési és beruházási miniszter kedden elhangzott szavait a Szentendre.hu-nak nyilatkozva Fülöp Zsolt. A polgármester hangsúlyozta: köszönet illeti a találkozó megszervezéséért Vitályos Esztert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárát, miniszterhelyettest, országgyűlési képviselőt.

Fülöp Zsolt kiemelte, a tárca vezetője ígéretet tett, hogy a 11-es felújításával kapcsolatos, esetlegesen lejáró engedélyek meghosszabbítására biztosan sor kerül majd, illetve hogy több más, a város számára kifejezetten fontos fejlesztés ügyében sikerült együttműködésről megegyezni.

A találkozón a miniszter megerősítette: a HÉV fejlesztése prioritás, azaz a szentendrei vonal korszerűsítésével kapcsolatos munkálatok nem álltak le, és már jövőre konkrét lépésekre kerülhet sor. Lázár János – a területért korábban felelős Vitézy Dáviddal szemben – ígéretet tett arra is, hogy a tervezési szakaszba bevonják az érintett önkormányzatokat, illetve támogatja Fülöp Zsolt felvetését, amely szerint érdemes lenne a szabadtéri néprajzi múzeum felé új szárnyvonalat kialakítani, az ezzel kapcsolatos tervezés is hamarosan megkezdődhet. Lázár János ennek kapcsán kifejtette, nem rövid távú gazdaságossági számítások alapján döntenek, hanem a turisztikai és a közlekedési szempontok lesznek az elsődlegesek a beruházás esetében.

A belvárosi csapadékvíz és szennyvíz szétválasztásával kapcsolatos beruházásokat, valamint a DMRV ivóvíz-, illetve csatorna fejlesztéseit szintén nagyon fontosnak tartja a miniszter, és azok megvalósítását támogatja. Vagyis folytatódnak majd az ezzel kapcsolatos beruházások.

A HÉV-állomáson és környékét érintő beruházásokat szintén támogatja Lázár János, és együttműködést ígért az önkormányzati fennhatóság alá tartozó fejlesztésekben is. Fülöp Zsolt kérdésére elmondta, miután a Spar újjáépítése nem jelent új kereskedelmi egységet, hanem a leégett épület pótlását, támogatni fogja, hogy a plázastop korlátozás alól mentességet kapjon a beruházás.

Az önkormányzat évekkel ezelőtt több belvárosi fejlesztésre 8,2 milliárd forint kormányzati támogatást nyert el, de annak sorsáról nem tudni semmit. Ebben a csomagban a legfontosabb két fejlesztés a kereskedőház felújítása, valamint a templomdombi támfal építése volt. Fülöp Zsolt segítséget kért, hogy mielőbb hozzájuthasson a város e két halaszthatatlanul fontos beruházáshoz szükséges összeghez. A miniszter ígéretet tett, hogy megvizsgálja, hol akadt el a támogatás kifizetése.

A polgármester azt is kérte, hogy az állami tulajdonba került, és a belügyminisztérium által elkészített kármentesítési tervekkel rendelkező egykori szovjet laktanya területének hasznosításában működjön együtt a kormány és az önkormányzat, közösen határozzák meg a fejlesztési célokat. Ugyancsak együttműködést kért a volt Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ területe előtt található önkormányzati termálkút közös hasznosításában. Ezen beruházások megvalósításában is partnerséget ígért Lázár János.

(Borítóképünk 2021 őszén készült. Fotó: Szentendre.hu / Vajda Tamás)