2024. február 2., 12:05

Megfelelőnek, sőt előrelépésnek tartja az egészségügyi államtitkár a szentendrei, illetve a Pest vármegyei orvosi ügyeleti rendszert – derül ki a Gulyás Gergely számára küldött levélre érkezett válaszból. Fülöp Zsolt válaszviszontválaszában érvekkel, orvosi véleményekkel alátámasztva ismételten kéri az új ügyeleti rendszer felülvizsgálatát. A szentendrei polgármester hangsúlyozta: tarthatatlan, hogy az 1,4 milliós Pest vármegyében mindössze 3 gyermekorvosi ügyeleti helyszínt jelölt ki a kormány. Továbbá tizenhárom település felnőtt és gyermek ügyeleti ellátását egyedül fogja ellátni a szentendrei telephely, miközben a Dunakanyar lakossága tavasztól őszig szinte megduplázódik, hiszen sokan nemcsak nyaralni jönnek ide, hanem hónapokra ki is költöznek.

Korábban már hírt adtunk arról, hogy Fülöp Zsolt polgármester levélben kereste meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a kormány képviselői, az orvosok, az Országos Mentőszolgálat és az önkormányzatok közösen vizsgálják meg az új orvosi ügyeleti rendszer kialakítását. Az önkormányzatok és a háziorvosok ugyanis úgy vélik, az új rendszer jelentős korrekcióra szorul. Az ezzel kapcsolatos aggodalmaikat a Városháza dísztermében január 18-án tartott egyeztetésen részletesen kifejtették a régió háziorvosai. Szerintük a gyermekek ellátása olyan speciális képzettséget igényel, amellyel ők nem rendelkeznek, ezért nehéz felelős ellátást biztosítani a gyermekek számára. Tekintettel erre Fülöp Zsolt a kormányzat illetékeseit arra kérte, adjanak lehetőséget arra, hogy Szentendrén is legyen gyermekorvosi ügyelet.

Január 31-én megérkezett Takács Péternek, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárának a válasza. Ebben megalapozatlannak nevezi a polgármesteri levélben megfogalmazottakat, mert szerinte a vegyes ügyeleti rendszerben a képzett szakemberek felnőttet és gyermeket is képesek tökéletesen ellátni.

Fülöp Zsolt még aznap megírt viszontválaszában kifejtette, a leírtak nem nyugtatták meg, de szerinte a szentendreieket és a térségben élőket sem. Továbbra is kevés a kellően konkrét információ, és nagy a nyugtalanság nemcsak az itt élő lakosok, hanem a háziorvosok és gyermekorvosok között is. Az elmúlt napokban a város és a térség lakói közül sokan megkerestek. Nem tartják kielégítőnek, hogy a felnőttek ellátása mellett az egyébként is túlterhelt háziorvosok fogják sürgős helyzetekben, ügyeleti időben ellátni 13 település gyermek betegeit, ráadásul olyan orvosok, akik nem rendelkeznek gyermek szakorvosi képesítéssel és tapasztalattal.

Felhívta a figyelmet, hogy a vegyes ügyeleti rendszerekkel kapcsolatosan az államtitkár által leírtak nem állják meg a helyüket, ugyanis a kapott tájékoztatás és az orvosok szerint hétköznap nincs vegyes ügyelet, vagyis az ügyeleti telephelyeken nincs jelen gyermekorvos. Gyermekszakorvos az olyan térségi ügyeleti telephelyeken, mint a szentendrei, csak hétvégeken, és azon belül is csak 9 óra és 13 óra között biztosított.

Az sem állja meg a helyét – írja a polgármester –, hogy „ az ellátások során minden esetben lehetőség lesz gyermek szakorvossal történő folyamatos konzultációra”. Ez sajnos csak úgy igaz, hogy ez a lehetőség pusztán telefonon áll folyamatosan rendelkezésre. Majd így folytatja: „kérem, fogadja el, hogy az itt élők erről mást gondolnak, sőt, ha minden így marad, mást fognak megtapasztalni, hiszen a háziorvosi képesítés nem szól csecsemő ellátásra, vagy akár 2-4-6-10 éves gyermekek ellátására sem”.

A szentendrei polgármester érvelésében nagy hangsúlyt kapott az is, hogy a régióban nagy felháborodást keltett, az 1,4 milliós Pest vármegyében mindössze 3 gyermekorvosi ügyeleti helyszínt jelöltek ki, a térség részére Vácott, a Duna túloldalán. Továbbá emlékeztetett arra, hogy a térség lakossága tavasztól őszig szinte megduplázódik, hiszen sokan nemcsak nyaralni jönnek ide, hanem hónapokra ki is költöznek.

A levél végén Fülöp Zsolt Szentendre, a Pilis-Dunakanyar térség központjának polgármestereként arra kérte az államtitkárt, tegye lehetővé, hogy az érintett gyermekorvosok, háziorvosok képviselőinek bevonásával, polgármester kollégákkal az első hónap tapasztalatainak ismeretében, együtt értékelhessék az új orvosi ügyeleti, sürgősségi ellátási rendszer működését.

(Borítókép: Isza Ferenc / Szentendre.hu)