2024. január 30., 18:11

Általános az elégedetlenség a régióban a február elsejétől átalakuló orvosi ügyeleti rendszer miatt. Az önkormányzati vezetők és a háziorvosok zsúfoltságtól, illetve a gyermekorvosi ügyelet nehéz elérhetősége miatt aggódnak. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a Miniszterelnökséget vezető miniszternek írott levelében hangsúlyozta: ellátásbiztonsági problémákat vet fel, hogy a Szentendrén és környékén élők számára a Duna túloldalán lehet csak elérni a gyermekorvosi ügyeletet.

Amint arról korábban már beszámoltunk, február elsejétől átalakul az orvosi ügyelet rendje Pest vármegyében, így Szentendrén is. A kormány az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) bízta meg a feladat ellátásával. A január közepén a Városházán az új rendszer működéséről tartott megbeszélésen a térség polgármesterei és az ügyeleti rendszerben érintett orvosok számos problémát fogalmaztak meg. Az egyik fontos felvetés szerint az új rendszerben az ügyeleti helyek csökkenése miatt várhatóan jelentősen nagyobb lesz a zsúfoltság.  A másik szerint pedig elfogadhatatlan, hogy gyermekorvosi ügyelet az egész vármegyében csak Érden, Vácott és Cegléden működik majd.

A tiltakozás nagyságát érzékelve a kormány is rájött, hogy a helyzet Pest vármegyében, illetve a fővárosi agglomerációban egészen más, mint az ország egyéb területein. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, nyomós okok esetén felülvizsgálják a döntést, és szükség esetén újabb ügyeleti helyszínek is nyílhatnak.

Fülöp Zsolt polgármester ez ügyben levelet írt a miniszternek, amelyben kérte a gyermekorvosi ügyeleti rendszer felülvizsgálatát arra hivatkozva, hogy a térségből csak igen hosszú utazást követően lehet elérni az ügyeleti központokat a beteg gyerekekkel. Arra is emlékeztetett, hogy amennyiben február elsejétől a Duna túloldalán lehet csak elérni a gyermekorvosi ügyeletet, az ellátásbiztonsági problémákat vet fel. A város vezetése azt is elhatározta, hogy összegyűjti az új ügyeleti rendszer lakossági tapasztalatait, és azok ismeretében tesz javaslatokat a kormánynak az esetleges módosításokra vonatkozóan. Jelenleg folyik a lakossági véleményeket összegyűjtő rendszer kialakítása.

Más településen is elgondolkodtak arról, hogy a jelentősen lecsökkent számú ügyeleti helyszín okozta problémákat miként lehet orvosolni. Tahitótfalun például aláírásgyűjtésbe kezdtek a településen megszűnésre ítélt ügyeleti rendszer visszaállítása érdekében. Pomázon tüntetés volt az ügyeleti rendszer átalakítása ellen és a háziorvosok alternatív, fizetős ügyeleti rendszer kialakításába kezdtek. Budaörsön az önkormányzat Törökbálinttal közösen önerőből készült az ügyelet megtartására, de erre az OMSZ álláspontja szerint nincs jogi lehetőségük, mert ez állami feladat.

(Borítókép: Isza Ferenc / Szentendre.hu)