2022. október 11., 15:03
Október 10-én a Lelki egészség világnapján „Mentális egészségünk” című szimpóziumot tartott az Egészséges Városért Közalapítvány a Városháza dísztermében. 1997-ben alapította Szentendre Város Önkormányzata a Közalapítványt, amely 25 éve számtalan rendezvényével, kampányával, szűrővizsgálatok szervezésével szolgálja a városban és a járásban lakók egészségét. A rendezvény fővédnökei voltak Vitályos Eszter országgyűlési képviselő és Fülöp Zsolt polgármester.

A rendezvény emléklap átnyújtásával kezdődött. A Közalapítvány elnöke, Gerőcs Katalin a huszonöt éves jubileum alkalmából emléklapot nyújtott át Dr. Pázmány Annamáriának, a kuratórium első elnökének. Fülöp Zsolt polgármester egy virágcsokor átadása mellett köszönte meg az elnök és a kuratórium tagok fáradhatatlan, önkéntes munkáját.

A közalapítvány vezetése meglepetés programot is szervezett a szimpóziumon résztvevőknek, az előadások előtt Oravecz György zongoraművész Liszt: Magyar rapszódia című darabját játszotta, összhangban a háttérben látható, Tom & Jerry népszerű rajzfilm egyik epizódjával.

Gerőcs Katalin  előadásában az elmúlt negyedszázadra visszatekintve több száz sikeres programról, eredményes szűrőprogramokról, prevenciót szolgáló rendezvények sokaságáról számolt be. A jövőről szólva hangsúlyozta, hogy a Közalapítvány célja változatlanul: a közösségi színtereken fejleszteni a lakosság az egészségmagatartását, mely hozzájárul az egészségi állapot javulásához, az egészséges élet biztosításához és a jóllét előmozdításához minden korosztály valamennyi tagja számára. Prioritásként kezelik az egészségkommunikáció eszközét minden korosztályhoz szólóan, az egészséget támogató társadalmi környezet kialakítása érdekében. Az Egészséges Városok projekt arra törekszik, hogy elősegítse a városokban lakók, dolgozók fizikai, mentális, szociális és környezeti jólétét, az egészséges életmód és fenntartható egészség hirdetője, támogatója – mondta.

Depresszió Ellenes Hálózat kialakítása a Szentendrei járásban

A Közalapítvány további terveihez kapcsolódóan is hallhattak előadást a résztvevők, amelyhez az alapítvány vezetése szeretné a város-, a település- és az intézményvezetők támogatását elnyerni. Terveik szerint létre kívánják hozni a Szentendrei járásban a Depresszió Ellenes Hálózatot.

Székely András, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány elnöke a „Depresszió Stop! – Egy európai szintű jó gyakorlat indítása Szentendre járásban” című előadásában bemutatta az Európai Szövetség a Depresszió Ellen nemzetközi nonprofit szervezetet, amely egy korábbi uniós finanszírozású projektből jött létre. Az uniós programnak az a célja, hogy javítsa a depressziós betegek ellátásának és kezelésének feltételeit, és így csökkentse az öngyilkosságok számát. A program során egy több szintű modellt dolgoztak ki. Az öngyilkosságok hátterében általában sokféle ok állhat, mentális, szociális, családi vagy más krízishelyzet. A program során felismerték, hogy jobb eredményt hozhat, ha több tényezőnél történik a beavatkozás, ha több ok megszüntetésében kap támogatást a beteg. Ehhez azonban szükség van társadalmi segítőkre, felkészített, képzett civilekre, akik észreveszik a beavatkozás szükségességét, támogatják a beteget, jelzik a háziorvosnak, szakapparátusnak a problémát. A program elsődleges szintje a háziorvosok képzése, második szintje széles körű ismeretterjesztés a mentális betegségben szenvedők megbélyegzésének felszámolása érdekében, harmadik szint a közösségi segítők felkészítése, képzése, negyedik szint a betegek, hozzátartozók, magas kockázatú csoportok támogatásának megszervezése. A hatékony megelőzés egy jól funkcionáló regionális hálózatban működtethető. Az előadó a szolnoki kistérségben kialakított hálózatot hozta fel jó példának.

2015 és 2020 között megduplázódott az öngyilkossági halálozások száma a járásban

Dr. Nagy Zsuzsa, a SZEI orvosigazgatójának, a Mentálhigiénés Központ vezetőjének előadása rámutatott arra, hogy a járásban miért is lenne különösen indokolt a Depresszió Ellenes Hálózat létrehozása. Az orvosigazgató az országos öngyilkossági statisztikák elemzése mellett a járási statisztikákkal is megismertette a résztvevőket. „Az elmúlt három évben a különböző környezeti hatások következtében jelentősen megnőtt a depressziós és szorongásos betegek száma mind a felnőttek, mind a gyermekek között. Ennek a legszomorúbb következménye az öngyilkossági halálozás növekedése” – mondta. A járásban az országos tendenciákkal szemben 2015 és 2020 között megduplázódott az öngyilkosságok száma. Beszámolt a 2018-ban létrehozott, a SZEI részeként működő Lelki Egészség Központ működéséről, melynek kiemelt feladata a depresszió megelőzése és az öngyilkosságok számának csökkentése. A jövőben is az optimális feladatmegosztásra, a szolgáltatások hozzáférésének javítására kell a hangsúlyt fektetni – mondta összefoglalójában.

A mentális probléma még mindig komoly stigmát jelent

A SE Magatartástudományi Intézet igazgatója, dr. Purebl György pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos, egyetemi tanár előadásában a depresszió tüneteinek, kezelési módjainak összefoglalása mellett hangsúlyozta, hogy életveszélyes betegség, aminek jelentős mértékben növekszik a gyakorisága. A WHO adatai szerint 53,4 százalékkal nőtt a depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között, ami rendkívül gyors emelkedést jelent. A második leggyakoribb munkaképesség-csökkenést okozó betegség világszerte, csak a szív- és érrendszeri betegségek előzik meg. Magyarországon a depressziós betegek 56%-a nem részesül kezelésben, pedig az öngyilkosságok jelentős hányadának oka, a fel nem ismert depresszió. Sajnos nálunk a mentális probléma még mindig komoly stigmát jelent – mondta a pszichiáter.

A mentális egészség és a rendszeres testmozgás

Nagy Márta, a Fitt Magyarország Alapítvány elnöke előadásában a mentális egészség és a rendszeres testmozgás összefüggéseire mutatott rá – hangsúlyozva, hogy fontos egészségügyi eszköz lehet testi, lelki betegségek kezelésében és megelőzésében a mozgás. A fizikai aktivitás alkalmas a figyelemelterelésre, javítja az önbizalmat, a sportolással együtt a társas kapcsolatok is bővülnek, amiknek fontos szerepük van a mentális egészség támogatásában. A rendszeres testmozgás számos egyéb pozitív viselkedésmódot és mentális változást is aktivizál, ami különösen fontos a fiatalok mentális problémáinak megelőzésében. A Fitt Magyarország Alapítvány megvalósítható és eredményeket produkáló programokat valósít meg, amelyeknek célja a testi és lelki egészség megőrzésének és javításának elérése, az aktív mozgás és a testkultúra tudatos szintre történő emelése, az egész életen át tartó rendszeres testmozgásra, testedzésre történő ösztönzés – mondta az Alapítvány elnöke.

A Lelki egészség világnapján tartott szimpózium rávilágított a mentális egészségünk állapotára, amellyel – remélhetőleg – a döntéshozók figyelmének fókuszába kerül a ma már súlyos népegészségügyi problémát jelentő depresszió eredményes megelőzésének, kezelésének fontossága.

Fotó: Takács Judit és Egészséges Városért Közalapítvány

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
csü 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 30

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.