2023. december 28., 17:50

Miután december 28-tól folyamatos az apadás, és a Duna vízszintje Nagymarosnál az első fokú árvízvédelmi készültség szintje alá csökkent, ezért a polgármester december 29-én 9 órakor visszavonta az árvízvédelmi készültséget elrendelő határozatát. December 28-án reggel Szentendrénél 583 cm-nél tetőzött a Duna, azóta óránként 1 cm-t apad. Egyre több utcából húzódik vissza a víz. A karácsony előtti, 430-450 cm körüli vízszintet várhatóan december 31-én fogja elérni. A figyelőszolgálat továbbra is napjában többször ellenőrzi a védvonalat. (Frissítés: 2023. 12. 29.).

December 27-én este tíz órakor városunkban 583 centiméteren tetőzött az ár, majd néhány óráig ezen a szinten is maradt a Duna vízszintje – olvasható a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság összefoglalójában. December 28-án reggel hét órakor indult meg az apadás, amelynek tempója óránként 1 centiméterre tehető. Az előrejelzések szerint a víz szintje az év utolsó napján éri majd el a december 23-án mért 430-450 centiméteres szintet. Az apadás tempójából annyi látható, hogy legkorábban december 29-én lehet majd visszavonni a polgármester által december 27-én reggel nyolc órakor elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültséget.

A készültség elrendelését követően a rendészeti igazgatóság munkatársai három alkalommal járták be a teljes védvonalat, és megállapították, hogy a Duna továbbra is a nagyvízi medrében árad. Miután december 27-én délután azt tapasztalták, hogy a Fürdő utcai zsilip nem zár tökéletesen, a helyszínre érkezett tűzoltó egyesület kiszivattyúzta a vizet a zsilipből. Ekkor kiderült, hogy törmelék került a zsilipkapu útjába, ezért nem zárt tökéletesen. A törmeléket kimosatták, így a kaput már le lehetett zárni. Este kilenc órára a két beépített szivattyúval, illetve két búvárszivattyú munkába állításával a kívánt szintre tudták csökkenteni a víz magasságát, így megszűnt a szivárgás. Ugyanakkor a Nádastói csatorna zsilipjét továbbra sem szükséges leengedni, mert a víz  a csatornából minimális áramlással a Dera patak felé folyik.

A figyelőszolgálat továbbra is folyamatosan működik. 

A víz által elárasztott járhatatlan utcák:

 • Dunakanyar sétány
 • Sellő utca vége
 • Kőhíd utca
 • Árbóc utca vége
 • Dereglye utca vége 
 • Pap sziget Hullám utca
 • Sziget utca Dunával párhuzamos teljes szakasza
 • Czóbel sétány gyalogos szakasza
 • Mobilfal szervizút
 • Pap szigeti út 12-20. közötti szakasza

Frissítés:

December 29-én délelőtt a következő a helyzet: folytatódott a folyó apadása, a tetőzéskori 583 centiméterről 556 centiméterre csökkent a vízszint, ami 26 óra alatt 27 centiméteres apadást jelent. Az apadás üteme továbbra is óránként 1 centiméter, azaz korábbi előrejelzésünk továbbra is él, így a folyó vízszintje várhatóan az év utolsó napján éri majd el december 23-án mért szintet.

Miután a folyó vízszintje december 29-én hajnali egy órakor elérte a Nagymarosi vízmércén mért 520 centiméteres I. fokú árvízvédelmi készültséget elrendelő szintet, az I. fokú készültséget december 29-én 9 órakor visszavonta a polgármester.

Ahogy december 27-én, úgy december 28-án is háromszor járták be a védvonalat a rendészeti igazgatóság munkatársai, de semmi aggodalomra okot adó változást nem észleltek. 

A Nádastói csatorna zsilipjét továbbra sem szükséges leengedni, a víz a csatornából egyre gyorsabban áramlik a Dera patak felé, a vízszint is csökken. Talpszivárgás továbbra sem tapasztalható.

A víz által elárasztott, járhatatlan utcák száma is csökkent most már csak a következő utcákban okoz gondot a közlekedés:

 • Dunakanyar sétány
 • Pap sziget Hullám utca
 • Sziget utca Dunával párhuzamos északi szakasza
 • Czóbel sétány gyalogos szakasza
 • Mobilfal szervizút

Határozat az elsőfokú árvízvédelmi készültség megszüntetéséről >>>