2023. december 27., 12:30

A Vízügyi Főigazgatóság mérései és előrejelzése szerint várhatóan december 29-ig a Duna vízszintje meghaladja az elsőfokú árvízvédelmi készültség határértékét, az 520 cm-t, ezért Fülöp Zsolt polgármester elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Nincs árvízi veszélyhelyzet és tartós árhullám sem fenyegeti a várost, az előrejelzések szerint a hétvégére 433 cm-re apad a Duna.

A Szentendre számára előírt árvízvédelmi intézkedéseket az ún. „elrendelő” vízmércéhez, a Nagymarosnál mért vízszinthez, illetve az itt várható előrejelzéshez kell igazítani. A nagymarosi vízszinttől a Szentendrénél mért vízszint eltér, itt a december 27-i vízállás 575 cm, a tetőzés 28-án 14:00 körül 582 cm-en várható.

A városban a védekezést a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság irányításával a Városi Szolgáltató NZrt. munkatársai végzik. December 27-én délelőtt tartott szemlén Jámbor Ferenc, a Rendészet igazgatója és Virág János, a Városi Szolgáltató NZrt. árvízi védekezéssel megbízott munkatársa ellenőrizték azokat a műtárgyakat – zsilipeket, szivattyúkat –, amelyek a mentett területet védik a visszaáramló víztől. A szemlén mindent rendben találtak.

– Már december 23-tól folyamatosan figyeljük a vízállást, az előrejelzéseket, naponta kétszer ellenőrizzük a védvonalat. December 22-én, 23-án a Városi Szolgáltató NZrt. munkatársai lezárták azokat a zsilipeket, amelyeket a magas vízállás szükségessé tett, így a Honvédségnél lévő zsilipet, az átemelő szivattyút automata állásba helyezték, továbbá lezárták a belvárosi csapadékvíz-elvezetési rendszer árvízvédelmi szelepét, a vezérlését automata nyitás-zárás állapotra kapcsolták. A Nádastói csatorna, a Fürdő utcai, az Apor hídnál lévő és a Lázár cár téri zsilipeket folyamatosan figyeljük. A Fürdő utcai zsilipnél szükségessé vált a szivattyú beindítása – tájékoztatott Jámbor Ferenc. – Papszigeten a nyúlgátat lezártuk, a szigetet a Duna elárasztja, a kemping és a strand területe magasabban van, ide a jelenleg várható vízállási előrejelzés szerint a víz nem fog elérni.  A Duna az árterületet tölti fel, az épített környezetet, az épületeket Derecskén, Papszigeten, az Ady Endre út folyó felőli részét érinti. A víz alatt álló, járhatatlan utcák: Dunakanyar sétány, Sellő utca vége, Árbóc utca vége, Dereglye utca vége, Kőhíd utca, Papszigeten a Hullám utca, a Sziget utca Dunával párhuzamos szakasza, Czóbel sétány gyalogos szakasza, Mobilfal szervizútja.

A Rendészeti Igazgatóság folyamatosan kapcsolatban van a katasztrófavédelemmel, Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósággal, Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálattal, Szentendre Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel.

A védvonalon a Rendészeti igazgató naponta kétszer tart ellenőrzést, amelyen Fülöp Zsolt polgármester is részt vesz. A rendszeres ellenőrzésre mindaddig szükség van, amíg a Duna vízállása a 450 cm-re apad. Ez az előrejelzések szerint 30-án késő délutánra várható.

Árvízvédelmi készültség elrendelése >>>