2022. június 10., 16:05
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Június 9-én kora este az ország több pontján, rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék zúdult le villámárvizeket okozva. Szentendrén és környékén 30-50 mm csapadékot mértek. Bár a regionális csatornahálózat extrém terhelésének ezúttal is kellemetlen következményei voltak, a tavaly átadott új, belvárosi csapadékvízelvezető-rendszernek köszönhetően sokkal kevesebb kár keletkezett, mint korábban. A végleges megoldás Szentendre leválasztása a regionális szennyvízhálózatról: a beruházásért a DMRV-vel közösen lobbizik a város.

Országos probléma, hogy úgy alakították ki a szennyvízelvezető-hálózatokat, hogy annak kellene a csapadékvizet is elvezetnie, így történt ez a szentendrei régióban is. Az úgynevezett egyesített csatornarendszer kevert szenny- és csapadékvizet szállít, melynek egy része heves esőzésekkor elönti az utcákat, a csatornafedeleknél feltör, és a túlfolyókon keresztül tisztítatlanul ömlik a Dunába.

Szentendrén is a regionális egyesített csatornarendszer az oka annak, hogy nagy esőzésekkor elönti a Bogdányi utcát és mellékutcáit a szennyvízzel keveredett csapadékvíz, és a Kacsakő fölötti túlfolyónál szennyvízkiömlés tapasztalható, ez történt június 9-én is. A regionális hálózatban bekövetkező túlnyomáskor a Kert utcai átemelő szivattyú automatikusan bekapcsol, és a Dunába vezeti a szennyvízzel keveredett esővizet, mert egyébként az épületek pincéiben, vizes helyiségeiben törne fel. Sajnos tegnap erre is volt példa, a Zeneiskola vizes helyiségeiben feltört a szennyezett víz, tudtuk meg Pál Gábortól, a Belváros képviselőjétől, aki azonnal értesítette a DMRV ügyeletét és megrendelte a belváros érintett részein a fertőtlenítő takarítást.

A Rendészeti Igazgatóság igazgatója, Jámbor Ferenc is még este felvette a kapcsolatot a DMRV illetékeseivel, az utcák és a Zeneiskola fertőtlenítő takarításának megrendelésén túl bejelentette a burkolati meghibásodásokat, illetve szorgalmazta a víznyelők ellenőrzését is. A tavaly átadott új, belvárosi csapadékvízelvezető-rendszernek köszönhetően sokkal kevesebb kár keletkezett, mint a korábbi években a nagy esőzésekkor. A csapadékelvezető-rendszer hat szivattyúja fokozatosan kapcsolt be, és nagy mennyiségű vizet irányítottak a Dunába. A rendszer szivattyúit június 10-én ellenőrizték és minden rendben találtak, a csatornából származó maradványokat nem találtak benne.

A belvárosi csapadékvíz-elvezető rendszer szivattyúinak működését ellenőrző szoftver mutatja, hogy mikor áll le és mikor kapcsol be a szivattyú. A június 10-i ellenőrzésnél már csak a 6-os szivattyú működésére volt szükség, ami a Dunába irányítja a hálózatban még megmaradt csapadékvizet.

Az egyetlen megoldás, hogy heves esőzéskor megszűnjön a belvárosi utcák elöntése, ha Szentendrét leválasztják a regionális szennyvízhálózatról és a belváros teljes területén megtörténik a szenny- és csapadékvíz-elvezetés szétválasztása. A DMRV már elkészítette a terveket, az önkormányzat vezetése és a DMRV közösen lobbiznak a beruházás megvalósulása érdekében. A város víziközmű fejlesztési terveiről ITT írtunk bővebben.

A város hegyvidéki részein, a szilárd burkolattal nem rendelkező, meredek utcákról kimosott, lesodort hordalék takarítását – és a visszahordását, az árkok feltöltését – az esőzések után a Városi Szolgáltató Zrt. munkatársai végzik.