2017. március 29., 18:37

Március 28-án a pismányi körzetben, a régi buszfordulónál várták a lakókat az utcafórum második állomásán, melyen részt vett a körzet képviselője, Gyürk Dorottya, Verseghi-Nagy Miklós polgármester, Solymosi Heléna kommunikációs vezető és Nagy Attila, az ügyfélszolgálati munka felelőse. Az utcafórum célja, ahogy a polgármester bevezetőjében hangsúlyozta, hogy közvetlen párbeszéd alakuljon ki a lakókkal a fejlesztési igényekről. A városvezetők a kérdések egy részére azonnal válaszoltak, amire pedig a helyszínen nem tudtak, e-mailben ígérték választ. A pismányi fórumon a legfontosabb téma az övezeti átsorolás és az útjavítás volt.

Átminősítés

A lakók szerint a Cseresznyés út végéig, a Pálma utcáig többségében nagy családi házak vannak, ahol állandó lakosok élnek, ezért indokolt lenne a terület átminősítése, melyre 2000-ben, az akkori polgármestertől ígéretet is kaptak. Kérték, hogy az önkormányzat nyilvánítsa vegyes övezetté ezt a területet, ami megkönnyítené az életüket, mert igénybe tudnának venni különféle kedvezményeket, pályázati lehetőségeket.

A polgármester elmondta, hogy a lakóövezeti besorolás feltételeit a jelenleg partnerségi véleményezés szakaszban lévő HÉSZ-tervezet tartalmazza. A feltételek szigorúak, mert a közüzemi kiépítettség és az úthálózat minőségének el kell érnie a lakóövezet szintjét, ezen kívül szomszédosnak kell lennie más lakóövezettel is. Kizárva tehát nincs, és úgy tudja, hogy Pismányban több terület is megközelíti ezeket a feltételeket.

 

Útjavítás, vízelvezetés

 • Az utakkal kapcsolatban kérték, hogy a fő gerincutak legyenek jó minőségűek.
 • Nem megoldott a vízevezetés, így hiába próbálnak önerőből javítani az utak állapotán, az esőzéskor lezúduló víz elmossa a munkájukat.
 • Kérdezték, hogy a Cseresznyés úton, a Tátika utcától felfelé várható-e útszélesítés, illetve járdaépítés, mert gyerekekkel nem lehet sétálni. Szerintük az út szélét nem zúzott kővel, hanem aszfalttal kellene rendbe tenni, mert a követ lemossa az esővíz. Kérték fekvőrendőr kialakítását is.
 • Felhívták a figyelmet, hogy a Barackos úti vízelnyelő nincs összekötve a patakkal.
 • A Borz utcában, a buszmegálló építésekor a nagy teherautók összetörték az aszfaltot, amit még nem állították helyre.
 • A Tegez utcai híd korlátja le van szakadva.

A polgármester elmondta, hogy az állami támogatásnak köszönhetően évente 250-300 millió forinttal tudnak többet fordítani fejlesztésekre, mint a korábbi években. Ezért hirdették meg a Járható Szentendréért Programot. Megtörtént a teljes felmérés, és elkészítették az útfejlesztések ütemezésének a tervét utcákra lebontva, amit a lakosok megnézhetnek. A felmérés szerint 3500 négyzetméter kátyú van jelenleg városunkban, amit nyárig szeretnének teljes egészében kijavítani, idén tehát minden eddiginél több kátyúzás lesz. Elmondta, hogy 30 milliárd forintra lenne szükség, hogy a városban mindent rendbe tegyenek, ezzel szemben évi 0,5 milliárd a város forrása. Minden pályázati lehetőséget megragadnak, és vannak is sikerek, mint például az intézményfelújítások. A városban 120 km út nem szilárd burkolatú, és ezek karbantartása is nehézkesebb.

 

Kátyúzás

A lakók szerint sok helyen van szükség kátyúzásra, illetve kifogásolták a kátyúzások minőségét.

A polgármester elmondta, hogy hőmérséklettől függően előfordult, hogy csak hideg aszfaltot tudtak használni. Ez nem jelent amatőr munkát, tudják, hogy később ezeket hengerelt, meleg aszfalttal kell véglegesíteni.

 

Közlekedés

 • Kérték a 11-es útra való kihajtás megoldását a zebra lejjebb helyezésével, mert a gyalogosok miatt gyakran csak kevés autó tud kihajtani a zöld lámpánál.
 • Kérték a Tátika utcai buszmegálló áthelyezését a szemközti oldalra, mert a kanyarban zavarja a láthatóságot.
 • A Tátika utca tetején keskeny az út, a kerítést nagyon az útra építették.
 • A Cseresznyés úton kanyarodást jelző táblát kellene felállítani.
 • A Barackos úton sok autó parkol, és ha jön a busz, nem férnek el.
 • A korábbi busztársaság járművei alacsony padlójúak voltak, a Voláné pedig túl magasak, ami nehézséget okoz sok idős embernek.
 • Jó lenne, ha gyakrabban közlekedne a busz.
 • A Dunakorzón a biztonságos közlekedés érdekében fizikai akadályokat kellene felállítani.
 • Kérdezték, hogy lehet-e korlátozni a nagy teherautók behajtását, illetve érdeklődtek az Egres úti híd átépítéséről, az ehhez kapcsolódó egyirányúsításról, amit szerintük jó lenne már most bevezetni a hídépítéstől függetlenül, illetve az építkezés idejére kijelölt menekülő útvonalról, annak előkészítéséről.
 • A HÉV-állomás környéken nehéz parkolni.

A polgármester elmondta, hogy a közbeszerzés befejezése és az eredményhirdetés után, nyáron kezdik el a híd átépítését. Az egyirányúsítást az építkezéssel párhuzamosan vezetik be, és utána már végleges lesz. Hozzátette, hogy a lakosoknak fel kell készülniük az átmeneti kellemetlenségekre.

A HÉV-állomásnál magánterületből bővítik a parkolók számát, melynek a terve már elkészült, és idén kisebb felújítást is terveznek a területen.

 

Közvilágítás

 • A hegy tetején hiányos a közvilágítás.
 • A lámpák ki-be kapcsolásának időzítése nem követi a fényviszonyokat.
 • A játszótér mellett is szükség lenne közvilágításra.

A polgármester szerint idén átfogó terv készül a korszerűsítésre, és a jövő évben tervezik a kivitelezést. Az új, korszerű ledes rendszer ún. alkonykapcsolós lesz, mint a fővárosban.

 

Köztisztaság

 • Kérték a régi buszfordulónál a korábbi szelektív gyűjtő betonalapjának elbontását, mert szerintük vonzza az illegális szemetelőket.
 • Sok helyen, például a pékségtől a Lejtő utcáig, a kinyúló ágak nehezítik a busz közlekedését, különösen a kanyarokban. Szerintük rá kellene venni a lakókat, hogy mindenki nyírja le az utcára kihajló bokrokat.
 • Kérték a Cseresznyés-Barackos útelágazásnál lévő kis füves terület rendbetételét és karbantartását, illetve az ott lévő táblára tájékoztató térkép kihelyezését.
 • Kérdezték, hogy lehetne-e gyakrabban, például kéthetente szelektív hulladékgyűjtés.
 • Javasolták darálógép üzembe helyezését a zöld lomtalanításnál.

 

Hóeltakarítás

A lakók szerint a hókotrás területén visszalépés történt, mert az elmúlt télen a buszfordulónál nem ment tovább a hókotró, a mellékutcákat pedig egyáltalán nem takarították, s emiatt akadozott a szemétszállítás is.

A polgármester elmondta, hogy felülvizsgálják a rendeletet, és bővítik az utcák körét, bár nyilván így sem lesz 100%-os.

 

Kommunikáció

Többen panaszolták, hogy nehezen tájékozódnak, nem kapják meg a Szentendre és Vidéke újságot, miközben olyan helyekre is bedobják, ahol szemmel láthatóan nem laknak, s amit a szél szanaszét fúj.

Solymosi Heléna elmondta, hogy a SzeVi-t a posta munkaerőhiánya miatt alvállalkozók terjesztik. A tervek szerint a pékségnél nagyobb mennyiségben tesznek le újságot, hogy a lakosok hozzájussanak. Ajánlotta a szentendre.hu honlapon a hírlevélkérés lehetőségét, hogy rendszeres tájékoztatást kapjanak a városi hírekről.

 

A fórum végén ezúttal is kisebb csoportokban alakultak ki beszélgetések, ahol személyes ügyekben is kérték a lakók a városvezetők segítségét. A szarvashegyi fórumhoz hasonlóan itt is meg lehetett figyelni a lakók aktivitását és felkészültségét. Öröm volt látni, hogy idős emberek és családok is eljöttek, kisgyerekekkel is, ami azt mutatja, hogy nem agresszív vitákra, hanem értelmes, kötetlen párbeszédre készültek.

A városrészi online kérdőívek elérhetők itt.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
sze 10

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 10

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
sze 10

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
sze 10
sze 10

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
sze 10
sze 10
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
pén 12
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26