2023. július 25., 18:33

Szentendre nagy hagyományú programja korábban soha nem tapasztalt közönséget vonzott 2023. július 15-én a  Dunakorzóra. A szervezőknek köszönhetően az érdeklődők biztonságos körülmények között élvezhették a látványos eseményt annak ellenére is, hogy az előzetes figyelmeztetés dacára sokan érkeztek a belvárosba autóval, szabálytalanul parkoltak és több rollerest és kerékpárost is figyelmeztetni kellett a gyalogosok védelme érdekében. Alábbi írásunkban a rendezvény kommunikációjával és biztosításával kapcsolatos tényeket foglaltuk össze.

Az Ister Napok hagyományát őrző programot elsősorban az itt élőknek szervezi a város, ezért a szervező Kult Kft. molinón és plakátokon, valamint a helyi újságban megjelent grafikai anyag segítségével népszerűsítette a Gyertyaúsztatást Szentendrén. A Facebook-eseményt 2023. június 8-án hozták létre, de sem az ott elhelyezett posztokat, sem az eseményt pénzért nem hirdették, miután az olvasói visszajelzésekből a fokozott érdeklődés előzetesen is érzékelhető volt.

A Kult Kft. 2023. július 12-én tette közzé, majd 14-én megismételte a közösségi médiában a belváros forgalmi rendjének korlátozására figyelmeztető tájékoztatást: a Péter Pál utca és a Lázár Cár tér közötti útszakasz lezárása mellett kitérve arra is, hogy a rendezvény helyszínén aznap este „tilos a kerékpárral, rollerrel és egyéb hasonló járművekkel való közlekedés, a járműveket kizárólag tolva lehet bevinni a rendezvény területére”. A korlátozott belvárosi parkolási lehetőségeket grafikai segédanyaggal is illusztrálva ismertették az esemény iránt érdeklődők számára. Ezt a várható közlekedési nehézségekre utaló figyelmeztetést a város hivatalos online felületei is többször közölték.

Autódömping a belvárosban

A tájékoztatást figyelmen kívül hagyva szombaton este elképesztő létszámú autó próbálta megközelíteni autóval vagy egyéb közlekedési eszközzel a Dunakorzót, majd azok után, hogy ez nem sikerült, többszáz autós döntött úgy – tisztelet a kivételnek –, hogy tilosban parkol. Sajnos olyan is akadt, aki a mentők és tűzoltók közlekedésére kijelölt biztonsági sávot találta alkalmas helynek a parkolásra.

A gyertyaúsztatás idején nem büntettek a rendészek, hiszen parkolási díjat 20 óráig kell fizetni a város fizető parkolóiban, a gyertyaúsztatás pedig 21.30 órakor kezdődött és a koncert kezdési időpontja is 20:00 óra volt.

A rendezvény alatt a többszáz szabálytalankodóval szemben összesen három bírság született a Dunakorzón a „különösen veszélyes hely” útburkolati jellel és táblával ellátott területet figyelmen kívül hagyó szabálytalankodókkal szemben, akik akadályozták a Dunakorzó Péter Pál utcai torkolatában a közlekedést és ezzel közvetve veszélyeztették a rendezvényt, mivel ez az útvonal menekülési útirány, valamint a tűzoltóság és a mentők részére megközelítési útvonal is. A szabálytalan gépjárművezetők olyan gyorsan parkoltak le és tűntek el a tömegben, hogy a zárási pontot fenntartó rendészek már nem tudták őket felszólítani és elküldeni.

A parkolási rend szigorítása várható

A rendezvény a törvényes előírások és az évek során kialakított rend szerint elő volt készítve, bejelentési adatlap és biztonsági terv készült. Mindkettőről időben tájékoztatást kapott a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők és a Szentendrei Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete. A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság munkatársai és a rendezvényszervező kollégák a résztvevők biztonságára koncentrálva felelősen jártak el, ennek köszönhetően rendkívüli esemény nem történt.

Az autódömpingre reagálva Jámbor Ferenc, a rendészet vezetőjének döntése alapján ez előzetes forgalomtechnikai tervtől is eltértek: a Tinódi utca helyett végül a Lázár cár térnél volt a zárás, ezzel közel ötven plusz parkolóhelyet biztosítottak a rendezvényre érkezők számára – pontosan fogalmazva, ennek a döntésnek köszönhetően közel ötven szabálysértő autóssal volt kevesebb aznap este a városban.

A következő városi rendezvényeken a szervezésért és a rendért felelős önkormányzati stábok a helyszín gyalogos megközelítését még inkább hangsúlyozó kommunikációs kampányra és szigorúbb parkolási rend alkalmazására készülnek.

Gyalog gyorsabb és barátságosabb!

A Gyertyaúsztatás tapasztalatai alapján is érdemes újra tudatosítani a Dunakorzó és környezetének adottságait. Míg a belvárosban és környezetében összesen (!) 900 parkolóhely van, a szentendreiek kedvezményes parkolását biztosító, idén bevezetett rendszerben már 5000 személyautót regisztráltak úgy, hogy egyébként az itt élők gépjárműveinek száma ennek a háromszorosára becsülhető. Tehát mindenki jól jár, ha gyalog veszi célba a belvárost.

Az épített környezet értékeinek megőrzése és az ott élők életminőségének védelme érdekében a túlzott forgalomtól hétköznapokon is óvni kell ezt a területet. Ilyen nagy tömeget vonzó események esetében pedig a városvezetés kötelessége is, hogy a résztvevők biztonságának, szórakozásuk zavartalanságának feltételeit biztosítsa.

Arra kérjük a szentendrei programok iránt érdeklődőket, hogy legközelebb ne autóval tervezzék a bejutást a belvárosba. Együttműködésüket és figyelmüket köszönjük!

(Borítókép: Major Frigyes)