2024. május 16., 18:51

A hétfő esti szentendrei kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy azok a települések, amelyeken nem volt ügyelet, jól jártak az államosított rendszerrel, azok a települések, városok viszont, ahol eddig jól működött az orvosi ügyelet, az ellátásbiztonság romlásáról számolhatnak be. Ezt támasztják alá a Szentendre.hu kérdőívében megosztott lakossági tapasztalatok is, ezért tovább gyűjtjük és az illetékeseknek továbbítjuk a térségben élők tapasztalatait annak érdekében, hogy a központosított rendszer Pest megyében szükséges korrekcióját elérjük. 

Az Országos Mentőszolgálat által közzétett statisztikák a lakosság elégedettségéről számolnak be az új rendszerrel kapcsolatban, ennek azonban ellentmondanak a városunk honlapján és mobil applikációján keresztül érkező visszajelzések.

A közönség soraiban helyet foglaló Fülöp Zsolt polgármester elmondta, hogy az eddig összegyűlt tapasztalatok bő háromnegyede negatív, különböző problémákat sorolnak fel a kérdőívet kitöltők. A legnagyobb veszélyforrásnak a közismerten rossz közlekedési viszonyok problémáját említik, e miatt a szentendrei ügyelet csúcsidőben, ünnepnapokon és hétvégén szinte megközelíthetetlen. A másik legtöbbet panaszolt probléma a kevés gyermekorvosi ügyeleti pont. A probléma súlyát illusztrálandó végül felolvasott néhány idézetet a kérdőívre érkezett vélemények közül. Az elkeseredett, aggódó betegtapasztalatok közül többet idéz a Népszava Hiába a kormányszóvivői ígéret, Tahitótfaluban továbbra sincs orvosi ügyeleti pont, közben 600 ember „eltűnt” a rendszerből címmel közölt tudósítása is.

Leidinger István, Pomáz polgármestere vetette fel, hogy vajon mi történik azzal a mintegy 600 emberrel, akik a Mentőszolgálat statisztikájában nem szerepelnek. Ugyanis korábban a három ügyelet – a pomázi, a szentendrei és a tahitótfalui – havonta 1200 embert látott el, ugyanakkor a Mentőszolgálat adatai szerint most egy hónap alatt 411 ember jelent meg a szentendrei ügyeleten. Feltehetően egy részük a budapesti kórházak valamelyikének zsúfolt sürgősségi osztályán jelent meg.

Bizonyosra vehető – erősítette meg Leidinger István szavait Dr. Kerekes László, háziorvos, sebész főorvos, a fórumbeszélgetés egyik szakértője –,  hogy jó részük a már eleve túlterhelt kórházi sürgősségi osztályokra „vándorolt”, hiszen már hivatalosan is elismerték, hogy ezek forgalma az utóbbi időszakban minimum 10%-kal nőtt.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy továbbra is hallatni kell a hangunkat és el kell érni, vizsgálják felül és korrigálják a Dunakanyar jobb parti településeinek orvosi ügyeleti rendszerét.

A szentendrei városvezetés célja, hogy az állami illetékesek felelős döntését a helyiek közvetlen tapasztalatán alapuló, hiteles információkkal segítse. Ezért kérjük, hogy az ügyeleti betegellátás során szerzett tapasztalataikat osszák meg, ismerőseik, barátaik körében népszerűsítsék a szentendre.hu/orvosi-ugyelet-tapasztalatok címen elérhető kérdőívet, illetve tegyék közzé a lehetőséget a közösségi médiában, hogy minél több esetleírás szülessen.