2023. június 2., 18:49

Az országos központi, földi-kémiai szúnyoggyérítés keretében a védekezésre 2023. június 5-én kerül sor Szentendrén, a napnyugta utáni időszakban. Ha az időjárás nem kedvező, akkor a védekezés június 6-7-én lesz.

Az országos központi, földi-kémiai szúnyoggyérítés során a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátumot alkalmazzák. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megbízott kivitelező (Szerocor Konzorcium) és a szakértői konzorcium (Pannon-Bio-Kalibra) álláspontja szerint a felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokra káros, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A méhészeket az önkormányzat értesíti a gyérítés időpontjáról.

Az önkormányzat a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesülettel közösen szorgalmazza, hogy a környezetre káros kémiai szúnyoggyérítés helyett a biológiai szúnyoggyérítést alkalmazzák a központi gyérítés rendszerében. A célzott gyérítésre ugyanakkor a járványügyi védekezés miatt szükség van. A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36. § (2) bekezdése szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell. A klímaváltozás, a globális kereskedelem, közlekedés miatt a szúnyogok egyre több trópusi és szubtrópusi betegséget terjesztenek, és szaporodik az invazív szúnyogfajok száma is.

A lakosság részére javasolt intézkedések a gyérítés ideje alatt

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Az önkormányzat elkötelezett a biológiai gyérítés mellett

Szentendre Város Önkormányzata is csatlakozott a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület kezdeményezéséhez, amely folyamatosan szorgalmazza a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságánál, hogy a környezetre káros kémiai szúnyoggyérítés helyett a biológiai szúnyoggyérítést alkalmazzák a központi gyérítés rendszerében. A biológiai gyérítéshez azonban a szúnyogtenyésző-helyek feltérképezésére van szükség, a program évek óta folyik. A BM BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szúnyoggyérítéssel foglalkozó oldala több más akadályt, nehézséget is felsorol a biológiai gyérítéssel kapcsolatban, így a helyszíni és az időjárási viszonyokat.  A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság heti programok összesítője szerint Pest megyében a vízparti agglomerációban 2023. április 3. és június 4. között légi biológiai gyérítés 200 hektár területen volt. A településenkénti nyilvántartás nem említi Szentendrét.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere 2021. augusztus 2-án nem járult hozzá a légi kémiai gyérítéshez. Azóta ilyen szándékról nem kaptunk értesítőt a Katasztrófavédelemtől.

Az önkormányzat – Hazai Attila főkertész irányítása mellett – tovább folytatja, a 2021-ben modellvizsgálatként elkezdett biológiai gyérítést két lakóövezetben – a Sztaravodai úton, a temetővel szemben futó és a Vasúti villasoron a Szatmári és Csabagyöngye utca közötti szakaszon lévő vizesárkokban mintegy 1000 négyzetméter vízterületen. Mivel az önkormányzat csak a tulajdonában lévő területeken végeztethet szúnyoglárva-gyérítést földi biológiai módszerrel (ami a város összterületének mindössze 8%-át jelenti), a szúnyoginvázión biológiai módszerekkel csak akkor lehet hatékonyan úrrá lenni, ha ebben a lakosság is aktívan részt vesz.

Mi tehetünk a szúnyogok ellen?

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék ki vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízfelületeket.

 

 

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
pén 29

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 29

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
pén 29

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.