2023. február 2., 19:15
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Nemrégiben újra bejárta az országos sajtót, milyen kritikán aluli állapotban van a szentendrei mentőállomás. A képek megrázóak, a felújítást a választási kampányban megígérték, de eddig nem történt semmi – olvasható a SzeVi legfrissebb számában. Az épület felújításáért indított civil kezdeményezésről beszámoló cikket teljes terjedelmében közöljük.

Bencze Imre, szentendrei vállalkozó, megunva a hiábavaló várakozást, felhívást tett közzé a Szentendre Blogol Facebook-csoportban a mentőállomás civil felújítására összefogással, kalákában. A SzeVinek nyilatkozva elmondta:

„Mivel a választások óta semmi nem történt a legégetőbb problémák megoldásában sem, arra gondoltam, hogy néhány vállalkozóval összefogva tűzoltó munkában javítsuk ki a tetőt, tegyük rendbe a mellékhelyiségeket, esetleg fessünk és szigeteljünk. Ennyit vártam attól a felhívástól, amit közzétettem. Ettől azonban sokkal több felajánlás érkezett. Ma már több százan segítenének a felújításban, kétkezi munkával, szaktudással, anyaggal vagy pénzbeli támogatással. Azt gondolom, hogy ennek a példás összefogásnak nem szabadna kárba vesznie.”

Elemi erejű megmozdulás

Kezdeményezésére váratlanul annyi felajánlás érkezett, amennyiről korábban álmodni sem mert. Szeretne a munkában résztvenni ácstól és bádogostól kezdve szinte minden szakma a virágosig bezárólag. A kezdeményezéshez csatlakoztak a mentőszolgálat területi illetékességén fekvő települések, Leányfalu, Pomáz, Budakalász és Csobánka. Az ottani civil szervezetek gyűjtést kezdeményeztek a felújítás támogatására.

Bencze úgy véli, az sem kell, hogy eltántorítson senkit a felújítás gondolatától, hogy a mentőállomás később új épületet kap, hiszen valószínűleg még hosszú évekig forráshiány miatt ez lesz a mentősök napi otthona. Márpedig milyen otthon az, ahol a plafonból csöpög a víz, ahol gyakran nem lehet használni a WC-t, vagy az ablakok mellett süvít be a szél? A régi épület felújítása sem értelmetlen, akármire is hasznosítják majd később.

Az elemi erejű megmozdulás hírére Vitályos Eszter, a térség parlamenti képviselője közleményben reagált „Helyzetjelentés a Szentendrei Mentőállomásról” címmel.

Ebben azt írta, hogy tájékoztatta dr. Pintér Sándor belügyminiszter urat és dr. Csató Gábor főigazgató urat (Országos Mentőszolgálat főigazgatója – a szerk.), hogy a felújítás megkezdéséig is vannak olyan karbantartási munkák, amelyek égetően szükségesek és sürgősek. „Főigazgató úr visszajelzése alapján a szakemberek már fel is mérték a helyszínt, hogy a szükséges javítási munkálatok megkezdődhessenek. Értesítettem őket arról is, hogy a szentendrei közösség – ahogyan sokszor már a bajban, lakossági összefogást indított a karbantartási munkák elvégzésére, amely a fenntartó feladata lenne. Kérem Önöket, kérlek Benneteket, ha bárkinek további információja, javaslata, kérdése van, jelezze felém a vitalyos.eszter@fidesz.hu e-mail címen!” – vette kézbe az irányítást a képviselő.

Szeretetcunami

Bencze Imre erre a következőképp reagált: „Hiba, sőt bűn lenne ezt az elemi erejű civil összefogást visszautasítani. Ez egy szeretetcunami a mentődolgozók felé. Ha bármilyen okból mégsem engedélyezik az általunk felvállalt javítási munkák elvégzését, akkor is megérte, mert a mentősök érezhetik az itt lakók szeretetét és megbecsülését. Ezt már nem lehet elvenni. Ugyanakkor nagyon bízom abban, hogy az országgyűlési képviselő asszony módot talál a kezdeményezésünk támogatására. Szeretnénk, ha az illetékes állami szerveket meggyőzné: ez az összefogás valami mellett szól, és nem valakik ellen. A Szentendre Blogol oldalon várjuk az érdeklődőket és a csatlakozni szándékozókat.
Mert együtt sikerülni fog.”

(Képeink 2022 januárjában készültek – a helyzet azóta csak rosszabb.
Fotó: Bellai László / Szentendre.hu)