2024. május 3., 20:55

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere közös fellépést, összefogást sürget a nemzeti kulturális örökségünk részét képező szentendrei Kereskedőház és a Templomdomb megmentéséért, mielőbbi megújításáért. A céllal egyetértők aláírásukkal támogathatják a kezdeményezést. A petíció online és nyomtatott formában is aláírható június 30-ig.

Mint ismeretes a 2019 őszén munkába állt városvezetés számtalanszor szorgalmazta az illetékes döntéshozóknál, hogy tegyék elérhetővé a város számára a 2017-ben kormányrendeletben megítélt 8,2 milliárd forintos turisztikai fejlesztési keretet. Ennek része volt a Kereskedőház felújítására tervezett 2,6 milliárd forint is. Legutóbb tavaly júniusban Vitályos Eszterrel együtt tárgyaltak erről a Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ). Előrelépés azonban azóta sem történt.

Az április testületi ülésen Fülöp Zsolt polgármester elmondta: ismét megkeresi Vitályos Esztert, a térség országgyűlési képviselőjét, kezdeményezve, hogy  egyeztessenek a Kereskedőház megmentéséről, majd együtt keressék meg akár Csák Jánost, a múzeumi közintézményekért felelős miniszter, akár Navracsics Tibort, aki az önkormányzatokért felel.

Fülöp Zsolt azóta levélben fordult Vitályos Eszterhez és a képviselő-testület tagjaival közös egyeztetést kezdeményezett, de levelére még választ nem kapott.

„Épített környezetünk végveszélybe került értékeit a Kerekedőházat, és a Templomdombot csak mielőbbi cselekvéssel és összefogással menthetjük meg. Ebben az ügyben nem lehetnek különböző oldalak, ezért számítok mindenki támogatására, Szentendrén innen és túl. Hosszan lehetne sorolni, azokat a kezdeményezéseket, lépéseket, amelyeket a városvezetés 2019 októbere óta megtett.  Az elmúlt hetekben többen is megkerestek a városból, különböző civil közösségekből, hogy szívesen tennének valamit, akár adakoznának, vagy részt vennének egy közös aláírásgyűjtésben.
Éppen ezért döntöttem úgy, hogy a város polgármestereként a mai napon útjára indítok egy aláírásgyűjtő kezdeményezést, mely reményeim szerint eredményre vezet majd. Számítok minden szentendreire, lokálpatrióta, Szentendréért tenni akaró civil közösségre”
– hangsúlyozta Fülöp Zsolt polgármester.

A petíció már elérhető online az aHang oldalán, de nyomtatott formában rendelkezésre áll majd hivatali időben a Városháza portáján is, és a város különböző pontjain, ahol találkozhatnak a kezdeményezést népszerűsítő civil támogatókkal. A petíció 2024. június 30-ig írható alá.

Várják az aláírásgyűjtéshez a helyi civil közösségek, lokálpatrióták csatlakozását.

…………………………………………………..

A petíció teljes szövege:

Aláírásommal támogatom és egyben el is várom, hogy Szentendre mindenkori polgármestere, képviselő-testületének tagjai, a térség országgyűlési képviselője közösen lépjenek fel és tegyenek meg minden tőlük telhetőt a nemzeti kulturális örökségünk részét képező szentendrei Kereskedőház és a Templomdomb megmentéséért, mielőbbi megújításáért. 

Elvárjuk a kormánytól, hogy Szentendrének a 2017-ben erre a célra megítélt, de mindmáig visszatartott forrásokat végre biztosítsa!

Szentendre városának elemi érdeke, hogy a 2017-ben kormányhatározatban elhatározott turisztikai fejlesztések mielőbb megvalósuljanak. (1550/2017. (VIII. 18.) Korm. határozat a Dunakanyar kiemelt turisztikai fejlesztési térség meghatározásáról, valamint a térségben megvalósítandó egyes fejlesztésekről >>>)

(FOTÓ: Bellai László / Szentendre.hu)