2021. március 25., 15:18

A Helyi Operatív Törzs legutóbbi ülésén a fő téma a hétvégi nagy létszámú oltás tapasztalatainak megbeszélése volt. Fülöp Zsolt polgármester megköszönte minden munkatársnak és önkéntesnek a munkáját, a példaértékű összefogást és szervezést. A hétvégi oltásról korábbi cikkünkben már tájékoztattunk.

Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos és Dublinszki-Boda Péter, Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) intézményvezetője a tanulságokat összegezte a kétségkívül jól sikerült napról.
Szoltsányi doktor véleménye szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a háziorvosoknak 1-2 nap áll rendelkezésükre, hogy értesítsenek akár 80-100 embert, hogy mikor hová mehetnek oltásra. A hetente frissülő, központilag kiküldött névsor sorrendje szerint lehet a pácienseket értesíteni. – Ha ez a rendszer így marad, akkor a nagy létszámú oltások szervezésének is akadálya lehet. A telefonálgatásba nem egészségügyi képzettségűeket nem lehet bevonni, mert – érthető módon – a felhívottaknak számtalan kérdése van. További probléma, hogy rövidesen sorra kerül az a korosztály is, amelyik dolgozik, velük nehezebb lesz az időpont-egyeztetés, ezért jó lenne, ha hamarabb kaphatnánk meg a frissített névsorokat – mondta.
Dublinszki-Boda Péter elmondta, ha lényegesen nagyobb létszámot kell beoltani, akkor olyan helyet kell keresni, ahol a sorban állás és a megfigyelési idő is a járványügyi védelmi szempontok szerint biztonságosan megoldható. A SZEI tervezési, logisztikai rendszere bevált, ami kisebb csiszolásokkal a további nagy létszámú oltásoknál is jól alkalmazható.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság (SZERI) munkatársai a parkolást alapvetően jól tudták kezelni, de a piacra érkezőkkel voltak kisebb konfliktusok. – A hétvégi nagy létszámú oltási nap parkolási problémáiból sok tapasztalatot szereztünk, és vannak javaslataink a következő ilyen alkalomra – mondta Jámbor Ferenc a SZERI igazgatója.

A Szentendre Városi Óvodák tíz munkatársa önkéntes segítőként vett részt az oltási napon, nekik külön köszönetet mondott a polgármester, mert sok empátiával kezelték és kísérték az időseket az épületen belül. (A nagy tömeg elkerülése miatt a hozzátartozók nem mehettek be az épületbe.) A Városi Óvodáknak jelenleg három munkatársa beteg, ketten elég súlyos covid-tünetekkel küzdenek. Három óvoda van ügyeletben – Püspökmajori Lakótelepi, Hold utcai Tagóvodák és az Óvoda Központ –, 27 gyermek esetében kérték a gyermekfelügyeletet. – Arra törekedtem, hogy alacsony létszámú csoportok legyenek, talán ezzel is csökkenthető a megfertőződés kockázata – mondta Hajnal Szilvia intézményvezető.

A Püspökmajor Lakótelepi Bölcsődében hét munkatárs beteg, ebből öten covid-fertőzöttek. Jelenleg 55 gyerek jár bölcsődébe. Az intézmény kérte a szülőket, hogy akik meg tudják oldani, tartsák inkább otthon a gyerekeket. A bölcsődei munkatársak ugyan a szociális ágazathoz tartoznak, de sajnos egyelőre kimaradtak az oltásból.

A Gondozási Központ azon munkatársai, akik pótoltás keretében igényelték az oltást, megkapták. Az idősek étkeztetésében a fertőzések elkerülése miatt, akiknél igazoltan előfordult a fertőzés, egyszer használatos műanyag dobozokat kértek az ebédek kiszállításához. A hajléktalanszállón a hétvégén konfliktushelyzet volt két ellátott között, ezért az ügyeletes szociális munkás értesítette a rendőrséget. Két érintett gondozott határozott időre kitiltásra került. Ha lesz következő nagy létszámú oltási alkalom, akkor a koordináláson kívül az egészségügyi főiskolai végzettségű iskolavédőnőkre is lehet számítani az oltó orvos melletti asszisztensi feladatoknál – mondta Kecskésné Sipos Andrea intézményvezető.

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény mostani gyűjtési akciója a tavalyiakhoz képest sajnos kevésbé sikeres, nem érkeznek úgy a felajánlások, mint korábban. Az intézmény a Vöröskereszttől kapott ígéretet, hogy tartós élelmiszert biztosítanak majd. – Mi is összeadtunk pénzt, és vásárolunk konzerveket – mondta Mazán Katalin intézményvezető. – Nagyon megnőtt a problémás esetek száma az elmúlt három hétben. A családterápiákat, mediációt a kormányrendelet miatt nem lehet tartani, ezért online előadássorozatot indítanak az aktuális problémákról, az első téma a párkapcsolat lesz.

A Szentendrei Kulturális Központ továbbra is napi szinten nyújt programot online térben. Heti KultKihívás projektjükben tematikus kihívást és egyben kulturális ajánlót nyújtanak a Barlanggal, a P’Art Mozival, a Szentendrei Teátrummal és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárral együttműködve. Az Ihletődj Kultszereplőkkel! videók minden csütörtökön egy-egy olyan szentendrei kötődésű művészt mutatnak be. Az online programok a Szentendrei Kulturális Központ facebook oldalán, weboldalán és YouTube csatornáján találhatók.
Online programjaikon kívül – a járványügyi helyzetet szem előtt tartva, a szabályozásokat figyelembe véve – szerveznek a valós térben is programokat, melyek célja egyfajta közösségi élményt adni, kicsit kiszakítani az embereket ebből a régóta tartó bezártságból. A magyar költészet napjához kapcsolódik  A költő te magad légy! felhívásuk. A Húsvéti fészekrablás Szentendrén programmal egy országos mozgalommá nőtt játékhoz kapcsolódik a város.

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár minden személyes megjelenést igénylő szolgáltatása szünetel, az online szolgáltatások viszont működnek. Két kolléga megfertőződött. A munkatársak többségnek biztosították a távmunka lehetőségét.

A piacot is üzemeltető Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. vezetője, Lőrincz Ágnes szerint a rendészek nagyon jól kezelték a szombati piac és az oltási nap miatt keletkező parkolási problémákat. A hétvégi antik piac jól sikerült.

A V8 uszoda kénytelen volt bezárni, mert a megbetegedések, a karanténba kerülések miatt annyira lecsökkent a sportolói létszám, hogy nem volt értelme tovább nyitva tartani. A döntést egyeztették az egyesületekkel. A Postás strand megkapta az idei szezonra az engedélyt.

A Városi Szolgáltató NZrt.-nél (VSZ) a kritikus szolgáltatások területein több dolgozó COVID-gyanús tünetei miatt szükséges a PCR szűrés. Felkészültek az esetlegesen pozitív teszteredményekre, ezért megtervezték a szükséges munkaerő átcsoportosításokat. Az iskolák zárva tartása miatt a közétkeztetés jelenleg veszteséges helyzetbe került. A VSZ felkészült az ózongenerátoros fertőtlenítésre. A tömeges oltások kapcsán Mandula Gergely vezérigazgató felvetette, hogy érdemes lenne megvizsgálni lehetséges helyszínként a VSZ nagyméretű ebédlőjét.