2021. március 23., 11:46

Intézményi összefogással, önkéntesek bevonásával, a helyszín biztosításával rendben, gördülékenyen zajlott le a szombati oltási akció a SZEI-ben. 9 és 18 óra között több mint 1000 adag vakcinát adtak be 24 háziorvosi praxis idős, krónikus beteg pácienseinek, a szervezésben és lebonyolításban összesen mintegy 100 ember vett részt. 

A március 20-án a SZEI-ben tartott oltáson 24 háziorvosi praxis orvosa és asszisztense, a Járási Kormányhivatal munkatársai, a Szentendre Egészségügyi Intézményei 38 munkatársa, a Szentendrei Rendészet munkatársai, és – önkéntes segítőként – a Szentendrei Tagóvodák, az Ferenczy Múzeum, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a Gondozási Központ Iskola-egészségügyi Szolgálata és a Tourinform Iroda összesen csaknem 20 munkatársa dolgozott.

Az oltást a Kormányhivatal koordinálta, a pácienseket a háziorvosi praxisok értesítették az oltakozási lehetőségről. A rendészek – miközben szokásos szolgálati feladataikat is ellátták – biztosították a helyszínt, irányították a parkolást és információkkal látták el, támogatták a tájékozódásban az érkezőket. Az önkéntesek kísérték, segítették az oltásra érkező időseket, lázat mértek, adminisztráltak, fertőtlenítettek.

Az oltást a SZEI orvosai és szakképzett egészségügyi dolgozói végezték. A szentendrei és pilisvörösvári járás 24 praxisából 1.032, idős, krónikus beteg érkezett. Időközbeni megbetegedés miatt kevesebb, mint tíz fő nem tudott megjelenni a helyszínen, helyettük a háziorvosok a várólistáról újabb betegeket küldtek, így a teljes vakcina mennyiség beadásra került, délelőtt 9 és délután 6 óra között, mindössze 9 óra alatt.

A SZEI a Kormányhivatal közreműködésével kapta a több mint 1000 adag Pfizer/Biontech vakcinát egy központi raktárból az oltást megelőző napon. Az oltás előtt már nem kell mínusz 70 fokon tartani a vakcinát, a felengedést követően 2-8 fokon tartva 120 óráig, azaz 5 napig felhasználható. Mivel ezt a tárolási környezetet egy normál hűtőszekrénnyel minden háziorvosi praxis és szakrendelő tudja biztosítani, ezért mind az öt, jelenleg elérhető vakcinával (Pfizer, Moderna, Astra, Szputnyik, Sinopharm) végeznek oltást mind a háziorvosi körzetekben, mind a szakrendelőkben.

A Rendészeti Igazgatóság már az oltást megelőző napon lezárta a SZEI környezetében a parkolókat, és az oltás idejére azokat az oltásra érkezők járműveinek különítették el. A parkoltatás után sorba állították az embereket időpontjuk szerint, és figyeltek arra, hogy – a túl korán érkezők miatt – ne alakuljon ki tumultus, a várakozók  ne kerüljenek egymáshoz 1,5 m távolságon belülre. A kísérő hozzátartozóktól a bizonytalan, vagy gyenge időseket átvették, a bejáratig kísérték vagy tolták kocsiban, és ott átadták a SZEI munkatársainak illetve az önkénteseknek.

„Ha valaki korábban érkezett, megkértük, hogy maradjon az autóban vagy még sétáljon egyet. 8 rendésszel vettünk részt a lebonyolításban, és kb. 80 parkolóhelyet kellett felügyelnünk, úgy, hogy közben működött az orvosi ügyelet is, azt is biztosítanunk kellett, hogy az ügyeletes kocsi ki- és be tudjon állni, illetve, aki orvosi ügyeletre érkezett, azok számára is biztosítottuk a behajtás lehetőségét” – mondta Jámbor Ferenc, a Rendészeti Igazgatóság vezetője.

A szakemberek munkáját a városi intézmények önkéntesei segítették, a Szentendre Városi Óvodákból tíz dolgozó is jelentkezett. Az önkéntesek részéről Hodoli Tünde óvónő, az Óvodaközpont munkatársa elmondta, hogy az együttműködés kiváló volt az oltás szereplői között, az oltásra érkezők pedig örömmel fogadták az önkéntesek segítségét.

– Természetes volt, hogy ha lehet, segítünk, odaállunk a jó ügy mellé. Ösztönös szeretet és segítőkészség volt bennük, mint ahogy munkánk során a gyerekekkel kapcsolatban is, az idősek pedig közvetlenek és hálásak voltak, elfogadták a segítséget, bíztak bennünk.

Dublinszki-Boda Péter, a SZEI igazgatója az oltással kapcsolatban elmondta: – A szervezés és lebonyolítás azért lehetett sikeres, mert a résztvevők, köztük a SZEI 38 munkatársa, saját családtagjukként tekintettek az oltásra érkezőkre. Úgy fogadtunk, úgy kezeltünk mindenkit, és úgy végeztük az oltást, mintha a saját családtagunk állna előttünk.

Az oltási akció lebonyolításában személyesen segédkezett Fülöp Zsolt polgármester is, aki az elejétől a végéig aktívan kivette a részét a munkából: figyelemmel kísérte, hogy kinél telt le az oltás után előírt várakozási idő, ki hagyhatja már el a rendelőintézetet.

A polgármester a nap végén szóban, majd levélben is megköszönte a résztvevőknek a közös munkát, a sikeres együttműködést, a segítőkész, emberséges hozzáállást. Köszönetet mondott Dublinszki-Boda Péternek, a SZEI igazgatójának, Jámbor Ferencnek, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság vezetőjének, valamennyi résztvevőnek és önkéntes segítőnek.

Az oltáson és azt követően rendkívüli esemény nem történt, rendellenességről később sem érkezett hír.

Köszönjük a szentendreiek megértését és türelmét, a helyszínen a parkolási szabályok betartását, az együttműködést a szervezőkkel!

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
ked 05

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 05

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.