2021. február 24., 09:32

A városi intézmények munkatársai körében is tapasztalható, hogy emelkedőben van a járvány harmadik hulláma. Többen a gyermekük rendkívüli óvodai, iskolai szünete miatt dolgoznak home office-ban, vagy kontaktszemélyként kerültek karanténba, vagy maguk fertőződtek meg. A napi fertőzöttek emelkedő száma ellenére óriási a tömeg hétvégén a városban, és szinte senki nem visel maszkot. Fülöp Zsolt polgármester tájékoztatást kért a Járási Helyi Védelmi Bizottságtól, hogy mire lehet számítani a harmadik hullámban, a város eddig járványstatisztikájáról, valamint a helyi oltási tervről és az oltóanyagokról.

A háziorvosok változatlanul a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) listájában szereplőket olthatják, a héten Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak – tájékoztatott dr. Szoltsányi Gábor háziorvos. – A háziorvosok azt kérik, hogy ne keressék őket, csak a listában szereplőket olthatják, ezért ők fogják értesíteni az érintetteket.  Szoltsányi doktor azt is elmondta, hogy a PCR-tesztelés felgyorsult, egy-két nap alatt lehet mintavételre időpontot kapni.

Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinek (SZEI) oltóponti feladatairól egyelőre nincs újabb információ. A Járási Hivatal kérésére a hétvégén a SZEI munkatársai Leányfalun, a két idősotthonban 132 embert oltottak be. Mindkét helyen nagyon jól előkészítették a nagy létszámú oltást, így gyorsan, minden probléma nélkül zajlott le.

A Gondozási Központban a hajléktalan ellátottak megkapták a második oltásukat is, kezdeményezték, hogy a kiszálló oltóteam az újonnan jelentkezőket is oltsa be, de erre az előírások miatt sajnos nem volt lehetőség. Egy védőnő családjában fordult elő fertőzés. Nyolc újabb munkatárs jelentkezett oltásra, megpróbálják elintézni, hogy az oltási terv szerint az elsőbbséget élvezők körében kapják meg az oltást mivel egészségügyi, ill. szociális területen dolgoznak. A Gondozási Központban a feladatok ellátása szempontjából nagyon nagy problémát jelentene, ha többen egyszerre fertőződnének meg.

A pszichés problémákkal küzdő fiatal nő sok együtt érző embert mozgatott meg, de azt kérjük, hogy ilyen esetekben forduljanak hozzánk, nem szerencsés, hogy a Facebookon szervezik a támogatását – mondta dr. Mazán Katalin, a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény vezetője. – Az intézmény foglalkozik az ügyével, remélik, hogy rövidesen megnyugtatóan rendeződik a sorsa. Kérnek mindenkit, ha valóban segíteni szeretnének, akkor az intézményt keressék.

A Hold utcai óvodában egy óvónő fertőződött meg így a Pillangó csoportban rendkívüli szünetet kellett elrendelni, 02. 24-ig tart a csoport számára a karantén. (A városban a Szent András óvodát is be kellett zárni.) A bölcsődében minden csoport működik, egy munkatársuk megkapta a védőoltást, a mellékhatások miatt egyelőre szabadságon van. A pedagógusok nagyon szeretnék, ha az országos oltási tervben ők is elsőbbséget élveznének.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár szolgáltatásai megszokott rendben működnek. A könyvtár munkatársai körében is tapasztalható, hogy elkezdődött a harmadik hullám, többen dolgoznak home office-ban, mert gyermekük vagy iskolai, vagy óvodai rendkívüli szünet miatt otthon van.

A piacot is üzemeltető Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. vezetője, Lőrincz Ágnes elmondta, hogy a városban a hétvégi kirándulók óriási tömege egyre nagyobb problémát okoz.
Az emberek 70-80%-a nem visel maszkot, az ingyenes parkolási lehetőség kaotikus állapotokat eredményez, úgy tűnik, hogy senki semmilyen szabályt nem akar betartani. A piacon az árusok viselik a maszkot, a vásárlók is. A Rendészettel közösen próbálják a helyzetet kezelni. Türelmet és szabálykövetést kérnek mindenkitől.  (Meghosszabbítva a közterületi maszkviselés >>)

A V8 uszoda hétfőtől ismét kinyitott a versenyszerűen sportolók számára, nagy az érdeklődés, szinte telt ház van. Budapest északi régiójából is sok sportoló veszi igénybe az uszoda szolgáltatását.

A Városi Szolgáltató NZrt.-nél (VSZ) – ahogy országosan emelkedik a napi COVID-fertőzöttek száma – úgy a munkatársak között is ismét előfordulnak betegek, ill. többen karanténba kerültek.
A védekezéshez szükséges készleteket feltöltötték.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság (SZERI) szerint belefáradtak az emberek a szabályok betartásába, szinte senki nem visel maszkot.  Egyre alacsonyabb a toleranciaszint. A nagy tömeg valóban sok problémát okoz a parkolásban is. A vendéglátósok megpróbálnak minden lehetőséget megragadni, hogy a forgalmukat növeljék – alkalmanként nem kifejezetten szabályos módon. A Rendészet igyekszik kezelni a helyzetet.

Fülöp Zsolt polgármester levele a Szentendre Járási Helyi Védelmi Bizottság elnökének.

dr. Varga László elnök
Pest Megyei Kormányhivatal Szentendre Járási Helyi Védelmi Bizottság
jarasihivatal.szentendrepest.gov.hu

 

 

PM-9-2021.02.22. .
Tárgy: tájékoztatáskérés az oltási tervvel, járványügyi helyzettel kapcsolatosan

 

Tisztelt Elnök Úr!

Az önkormányzatok mindennapjait, működését, költségvetésüket is közvetlenül érintette az elmúlt évben, és érinti idén is a járványügyi helyzet.

Ennek ellenére – sajnos – nincs pontos ismeretünk arról, hogy a COVID-19 hányadik hullámában vagyunk, és mi várható a következő hetekben, ahogy sajnos arról sem, hogy városunkat, és a térségünk önkormányzatait hogyan érinti a járvány.
Bár kérte több polgármester is, de mégsem kaptunk tájékoztatást a fertőzöttségi adatokról, ahogy a településünket érintő elhalálozásokról sem.

Nem kaptunk tájékoztatást a Szentendrét érintő oltási terv menetéről, nem áll rendelkezésünkre információs anyag a hazánkban alkalmazott valamennyi oltóanyag teljes körű leírásáról sem. Mindezek pedig – véleményem szerint – elengedhetetlenek a lakosság megfelelő tájékoztatása, ezáltal az oltási hajlandóság növelése érdekében.

Éppen ezért írásban kérek tájékoztatást Szentendrét érintően az oltási tervről és a járványügyi helyzetről, hogy a város hivatalos felületein segítsük a járványügyi védekezést, és folyamatosan tájékoztassuk az oltási tervről a lakosságot.

Szentendre, 2021. február 22.

Tisztelettel:

Fülöp Zsolt