2022. november 29., 23:05

Kedden délelőtt a szentendrei városházán folytatódott a regionális energetikai együttműködés létrehozásával kapcsolatos tárgyalássorozat. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), valamint a Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók Szövetsége (MERSZ) után ezúttal Holoda Attila energetikai szakembert, a második Orbán-kormány Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős helyettes államtitkárát, illetve Pomáz és Budakalász vezetőit látta vendégül Fülöp Zsolt polgármester.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) kezdeményezésére december 12-én rendezik a Nemzeti Energetikai Kerekasztalt (NEK). A találkozóra meghívják a Magyarországon működő bankokat, számos energetikai vállalkozást, nagy valószínűséggel a hálózati szolgáltatókat. De meghívót kapott a Századvég Intézet, valamint ott lesz a rendezvényen a szervezésben segítséget nyújtó Egyensúly Intézet is. A másik nagy önkormányzati szövetség, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) ugyancsak jelezte részvételi szándékát, csakúgy mint, számos önkormányzat, így például Szentendre.

Csökkenteni az energetikai függőséget

A NEK célja, hogy a jelenlegi, igen súlyos energetikai helyzetben sikerüljön összehangolni az energiát felhasználó szervezetek, az önkormányzatok, az energetikai és hálózatüzemeltető vállalkozások érdekeit, és olyan megoldásokat találni, amelyek rövid, közép és hosszú távon enyhítik az energetikai függést. Így tárgyalnak majd energetikai hatékonyság kérdéseiről, az energiaközösségek létrehozásáról, az alternatív, illetve megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségéről.

Holoda Attila elmondta, a bankoknak kiemelt szerepük lehet az energetikai beruházások finanszírozásában, hiszen az ilyen fejlesztések jelentős összeget emésztenek fel, az önkormányzatok pedig pénzszűkétől szenvednek. Ismerve az ország jelenlegi helyzetét, a kormányzattól jelenleg elsősorban nem anyagi segítséget remélnek, hanem hogy az engedélyezési folyamatok felgyorsításával segítse az újfajta energetikai megoldások térhódítását, vagy például a jogszabályalkotás felpörgetésével támogassa az energiaközösségekre vonatkozó szabályozási környezet véglegesítését, amely éppen jelenleg zajlik. 

Egységes energiaárat az önkormányzatoknak

A rendezvény szervezőinek reményei szerint kormányzati segítséggel sikerülhet elérni, hogy az önkormányzatok esetében jellemző jelenlegi, árban nagy szórást mutató energiaszállítási szerződéseket felváltsák az azonos árképzési elvek alapján készülő szerződések. Azt is szeretnék elérni, hogy az önkormányzatokat érintő jelenlegi hitelfelvételi korlátozásokon enyhítsen a kormány a jól megalapozott energetikai fejlesztések esetében: tegye lehetővé kamattámogatott hitelek felvételét az ilyen beruházások esetén.

Akárcsak a MERSZ-szel folytatott tárgyalásokon, ezúttal is szóba került a 60-70 Celsius fokos vizet adó szentendrei termálkút vizének hasznosítása, illetve egy új kút fúrásának lehetősége a V8 uszoda környezetében. Ez utóbbi vízének felhasználásával az uszoda, valamint a közelben található közintézmények és a lakótelep távhőköltségei csökkenthetőek lennének. Az is elhangzott, hogy a geotermikus energia felhasználásának másik lehetősége, a földszondás hőszivattyú rendszer az előbbinél jelentősen kisebb költséget jelentene az önkormányzat számára, de ugyancsak csökkentené a fűtési költségeket. 

A zöldhulladékot is hasznosítani lehet

Holoda Attila arról is beszélt, hogy az EUCF pályázatban tervezett szentendrei naperőmű esetében egy új, folyadék alapú energiatárolási rendszer alkalmazása könnyítheti meg az elektromos energia tárolását, és ezzel kikerülhető a megtermelt áram visszajuttatása az országos hálózatba, amely jelenleg éppen kapacitási problémáktól szenved. A szakember a biomassza hasznosítás lehetőségére is felhívta a figyelmet. Ezzel ugyanis a hulladékszállítás számára amúgy is terhet jelentő zöldhulladék – egy erre specializálódott vállalkozás közbeiktatásával – nagyszerűen hasznosítható energiatermelésre.

FOTÓ: Szentendre.hu / Bellai László

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
vas 10

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 10

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.