2021. november 27., 12:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Háromszáz százalékos áremelkedést jelent a közfeladatokat ellátó Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ) számára, hogy szabadpiaci áron kell beszereznie a jövő évi villamosenergia-szükségletét. Ahogy a rendkívüli képviselő-testületi ülésről készült beszámolónkban is megírtuk: a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény értelmében sem a VSZ, sem a V8 nem jogosult arra, hogy az egyetemes szolgáltatás keretében szerezze be a villamos energiát.

A VSZ NZrt. az októberi közbeszerzési eljárása során az eddigi 20,1 Ft/kWh ár helyett 61,- Ft/kWh végső ajánlatot kapott, a pályázat ennek megfelelően eredménytelennek minősült. Az ismételten kiírandó pályázaton is hasonló ajánlatokra lehet számítani a szabadpiaci árak emelkedése miatt.  Ez a 300%-os áremelkedés a VSZ számára több mint 30 millió Ft éves költségnövekedést jelent.

Ez azért okoz különösen nagy problémát, mert a VSZ szolgáltatásainak többsége a „rezsicsökkentés” hatálya alá esik, így a piaci áraknak megfelelő áremelést nem áll módjában a díjszabásában érvényesíteni. A távhőszolgáltatás esetében az aktuális gázévre már megállapították a rezsicsökkentést kompenzáló támogatási keretet, de ez a villamos energia árának emelkedését nem vette figyelembe. E támogatási keret emelése nélkül a VSZ NZrt. nem tudja kigazdálkodni a 300%-os villamosenergia-árnövekedést.

Fülöp Zsolt polgármester Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levélben felhívta a figyelmet a jelenleg érvényben lévő szabályozás okozta problémára. Azt kérte, hogy a kormányzat módosítsa oly módon a jogszabályokat, hogy minden 100%-ban önkormányzati tulajdonú cég élhessen az egyetemes villamosenergia-beszerzés lehetőségével. Javasolta továbbá, hogy vezessék be a távfűtést biztosító cégek esetében a maximalizált hatósági villamos energia és gázárat, és egészítsék ki a közszolgáltatás folyamatos biztosításához szükséges távhőszolgáltatási támogatást.