2023. június 29., 20:01

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) 2023. június 29-én, a környező tizenöt településnek küldött levelében arra figyelmezteti az önkormányzatokat, hogy az elmúlt évek nyári csúcsidei tapasztalatai alapján, a társaság szolgáltatási területén – különösen Pest vármegye térségében –, a következő időszakban a vízfogyasztás jelentős emelkedése várható. A szolgáltató a vízkorlátozás bevezetése elkerülésének érdekében a lakosság vízfogyasztásának csökkentését kéri. 

A DMRV tájékoztatása szerint jelenleg a társaság minden vízellátó rendszere üzemszerűen működik, szolgáltatási területén sehol sem alakult ki vízhiány. A DMRV Zrt. minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében.

A több hétig tartó száraz, aszályos időszakokban azonban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen, ugrásszerűen megemelkedhet. Arra hívják fel az önkormányzatok figyelmét, hogy az érintett településeken a megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó-rendszer fokozott igénybevételét okozzák. A fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amely következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

Fentiekre tekintettel a szükségszerű vízkorlátozás és vízhiány kialakulásának megelőzése céljából – azaz annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson – kérik az önkormányzatok együttműködését a lakosság felé történő tájékoztatásban és figyelemfelhívásban az alábbiak szerint:

Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását, mint például a medencetöltés, autómosás!

Csökkentsék a növényzet locsolására használt vízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát az ivóvízhálózatról!

Mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést, az utak, járdák locsolását!

Kérik továbbá az önkormányzatok közterületi (például tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének minimalizálását!

Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, a folyamatos ivóvíz-szolgáltatás minden felhasználó számára történő biztosítása érdekében  a társaság az érintett településeken – így Szentendrén is – vízkorlátozás elrendelését lesz kénytelen kezdeményezni.

A DMRV meggyőződése, hogy a felhasználókkal történő együttműködés, a felelős ivóvízfelhasználás eredményeként elkerülhető a vízkorlátozások bevezetése, illetve megelőzhető a kiterjedt, nagyobb térséget érintő vízhiány.

Fülöp Zsolt polgármester 2022 nyarán, a solymári válságtanácskozáson javasolta, hogy a vízkorlátozás elrendelését megelőzendő, legyen egy nulladik fokozatú felhívás, ami a felelős vízhasználatra kéri a lakosságot, amelynek lényege, hogy a szolgáltatónak, illetve az önkormányzatoknak már akkor tájékoztatni kell a lakosságot, hogy ismét gond lehet az ellátással, amikor még nincs gond azzal, és arra kérni mindenkit, hogy kezdjen el spórolni a vízzel, mert ha összeomlik a rendszer, akkor mindenütt vízhiány lesz.

A németországi hírcsatorna, a Deutsche Welle magyarországi munkatársainak riportja a 2022-es nyári vízhelyzeti krízisről, amelyben megszólal többek közt Pilis Dániel, Szentendre alpolgármestere is: