2023. február 10., 16:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Virág Judit Galéria fogadta be és bővítette ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség. A tárlat a Kossuth-díjas Deim Pál mintegy százötven művét vonultatja fel, és ezzel átfogó képet ad a művész munkásságáról.

Különleges együttműködést hozott tető alá a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Virág Judit Galéria. A szentendrei intézmény kiállítóhelye, a MűvészetMalom a megnövekedett költségek miatt a téli időszakban ugyan bezárásra kényszerült, azonban Deim Pál: Csendek című hiánypótló tárlatát a közönség – kibővített formában – továbbra is megtekintheti a belvárosi Virág Judit Galériában. A for-profit és a non-profit művészeti szektor ilyen szintű kooperációjára ritkán adódik példa.


Deim Pál (1932-2016) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész, a 60-as években induló magyar neoavantgárd képzőművészet kiemelkedő alakja. Néhány jellegzetes motívumra épülő, emberközpontú művészetére a geometrikus és érzelmes kifejezésmód közötti egyensúlykeresés jellemző. Szemléletmódját meghatározta az a szellemi közeg, amelynek magját Bak Imre, Hortobágyi Endre, Molnár Sándor és Nádler István képezte, illetve Szentendre festészeti hagyománya, elsősorban Barcsay Jenő és Vajda Lajos művészete. Munkásságának elemi rendezőelve a csend, amelynek különböző aspektusai áthatják korai műveinek légkörét, érett alkotói korszakának „térszervező” módszerét, emlékműterveit és időskori műveit. A tárlat e fogalom fényében, a legfontosabb korszakokat és fordulatokat bemutatva az életmű friss szempontú áttekintésére vállalkozik.

A kiállítást eredetileg a művész szülővárosában, Szentendrén, a MűvészetMalomban láthatta a közönség. A tárlat februárban még nagyobb területre költözik, és az eredetinél is több – mintegy 150 – műalkotást immáron a Virág Judit Galéria mutatja be. Március 17-ig itt nemcsak Deim Pál művészetét tekinthetik meg az érdeklődők eddig soha nem látott teljességében, hanem rengeteg kísérőprogram – tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások – is várják majd a látogatókat a nyitvatartás hetei alatt. A kiállítás kurátora és koncepciójának kialakítója Deim Réka művészettörténész, a művész unokája.

,,Köztudott, hogy Szentendre kiemelkedő művésze volt Deim Pál, épp ezért tavaly, születésének 90. évfordulója alkalmából több fontos esemény is történt a városban. A múzeum részéről életműkiállítással tisztelegtünk 2022 októberében a város emblematikus alkotója előtt, Szentendre városa teret nevezett el a művészről, ahol idén tavasszal, közösségi összefogással Deim Pál köztéri szobrát tervezzük felállítani. Nagy öröm számunkra, hogy a nagy sikerű, de csak rövid ideig látható tárlat Budapesten, újabb művekkel gazdagodva nyílhat meg az együttműködés révén. A kiállításhoz kapcsolódva igényes katalógust adtunk ki, amely Deim Pál életének legfontosabb állomásait, művészi és emberi gondolkodásmódját mutatja be. A kötet a Virág Judit Galériában szintén elérhető lesz” – mondta el Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.

„Ez minden idők talán legátfogóbb Deim tárlata: múzeumoktól, magángyűjtőktől és a családtól, a művész örökségéből is kaptunk műveket. Példamutató az a fajta összeállás, amely most létrejött egy múzeum, valamint galériánk között. Örülünk, hogy ez a tárlat ilyen nagyszerű körülmények között tovább él, és ez alkalommal a fővárosi publikum számára is könnyen elérhetővé válik” – mondta el Bársony Balázs, a Virág Judit Galéria művészeti igazgatója és a közös kiállítás ötletgazdája.

„Galériánk 25 éve fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a kortárs magyar festőművészek elfoglalják méltó helyüket a művészet palettáján. A Deim Pál kiállítás hiánypótló, színvonala kiemelkedő, nem foszthatjuk meg a közönséget a művek élvezetétől. Két világ találkozik ebben a kulturális projektben, a végső nyertes pedig a műértő közönség, valamint a magyar festészet. Büszkék vagyunk arra, hogy mi adhatunk helyet a Csendek – Az életmű új rétegei című kiállításnak, amely elfoglalja hatalmas galériánk összes belső terét” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténésze.

A kiállítás ingyenes kísérőprogramjai:

Február 14. (kedd), 17:00 – Farkas Ádám szobrászművész tárlatvezetése
Február 17. (péntek), 16:00 – Múzeumpedagógiai foglalkozás György Gabriellával/Ferenczy Múzeumi Centrum
Február 21. (kedd), 16:30 – Önismereti foglalkozás 18+ Nagy Luca meseterapeutával
Február 28. (kedd), 17:00 – Kolozsváry Marianna művészettörténész tárlatvezetése
Március 3. (péntek), 17:00 – Hársfalvi Magdi művészettörténész tárlatvezetése
Március 7. (kedd), 17:00 – Kelen Anna művészettörténész tárlatvezetése
Március 10. (péntek), 17:00 – Deim Réka művészettörténész kurátori tárlatvezetése
Március 13. (hétfő), 17:00 – Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész finisszázsa

Deim Pál: Csendek – Az életmű új rétegei
A kiállítás március 17-ig, hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 10 és 13 óra között látogatható.
Helyszín: Virág Judit Galéria (1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.)