2022. december 12., 14:31
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közösségi összefogással jöhet létre Deim Pál (1932-2016) Tájékozódási plasztika című alkotásának felállítása Szentendrén – adta hírül az MTI a Ferenczy Múzeumban december 9-én, Deim Pál köztéri szobráért szervezett támogatói estet követően.

FRISSÍTÉS:
A Ferenczy Múzeumi Centrum tájékoztatása szerint 2023. január 23-ig mintegy 5 millió forint támogatás áll rendelkezésre a szobor létrehozásához. Az intézmény a fennmaradó 3 millió forint összegyűjtéséhez az eredetileg február végéig tartó gyűjtést 2023. március 31-ig meghosszabbította.

A szentendrei Ferenczy Múzeumban tartott pénteki tájékoztatón Fülöp Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy egy város arculatához hozzátartoznak a közterein álló műalkotások, a szentendreiek pedig joggal várják el, hogy közterein képzőművészeti alkotások legyenek.

A város a szobrot részben közadakozásból állítja fel, aminek a becsült költsége 8 millió forint. Ebből 4 millió forint már rendelkezésre áll: a múzeumi centrum 3 millió forinttal, a város egymillió forinttal járult hozzá. A szobor a 11-es főút mellett, a posta épülete előtti területen kap helyet, és a remények szerint ezzel elindulhat a városrész megújulásának folyamata is – tette hozzá.

Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója arról számolt be, hogy a tervezés és az előkészületek már nyáron elindultak, párhuzamosan a Deim tér ünnepélyes névadásával. A háromszor háromméteres alkotás 56 zománclapból áll, amely egy vázszerkezetre kerül; a szobrot a téren belül úgy helyezik el, hogy az arra közlekedők találkozhassanak vele. A múzeum is jelentős munkával járult hozzá partnerként a projekthez, többek között geodéziai vizsgálatokat és feltárásokat végzett – mondta az igazgató.

B. Szabó Vera építész, a tervezési folyamat irányítója egyebek mellett arról beszélt, hogy az anyagkiválasztásnál szempont volt a zománcfelület ellenállóképessége, a gyártást a Bonyhádi Zománcárugyár végzi majd. A Tájékozódási plasztika a művész köztéri szoborterveként született meg 1976-ban a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen, Deim Pál egyetlen zománcalkotásaként – emlékeztetett. „A szobrot azért növeltük meg a plasztikához képest, hogy kapuzatszerűen át lehessen menni alatta és körbejárható legyen” – fűzte hozzá.

A Kossuth-díjas szentendrei képzőművész köztéri szobrának felállításával a 90 éve született Deim Pál munkássága előtt tiszteleg a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre és a Deim Pál Archívum – olvasható az eseményhez kapcsolódó tájékoztatóban. A közösségi finanszírozás részeként lehetőség lesz megvásárolni az FMC gyűjteményében található egyik Deim-alkotás szitanyomatát, amelyből 115 példány készül a Szentendrei Grafikai Műhely kivitelezésében.

A közösségi finanszírozás lehetőséget teremt bárki számára, hogy adományával hozzájáruljon a szobor 2023 tavaszára tervezett felállításához és fenntartásához.

Az adománygyűjtésről, a szitanyomatok vásárlási lehetőségéről, valamint a Deim-szobor Támogatói Kör további fontos információiról a Ferenczy Múzeumi Centrum internetes oldalán tájékozódhatnak.

Az adományokat az alábbi bankszámlaszámon gyűjtik 2023. február 28-ig:
Ferenczy Múzeumi Centrum – gyűjtés alszámla
11784009-15440196-10140004

Támogatásukat köszönjük.

Szöveg forrása: MTI
Fotó: Deim Balázs/FMC