2024. június 20., 21:33

Átvették megbízólevelüket a június 9-én megválasztott önkormányzati tisztségviselők Szentendrén. Megbízatásuk október 1-jétől szól, az új testület ekkor kezdi meg munkáját. Azok a képviselők, aki egyéb kötelezettségük, elfoglaltságuk miatt nem tudtak a szerdai ceremónián résztvenni, egy későbbi időpontban veszik át megbízólevelüket.

A megválasztott polgármestert, a képviselő-testület tagjait és a nyolc nemzetiségi önkormányzat képviselőit 2024. június 19-én Szirmai Erika, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnöke köszöntötte a Városháza Dísztermében, megbízólevelük átadása alkalmából. Mint a HVB elnöke kiemelte, sajátos a mostani helyzet, mert a korábbiaktól eltérően nem az új képviselő-testület alakuló ülésével egy időben kerül sor a megbízólevelek átadására, hanem attól eltérő, korábbi időpontban. Erről a választási eljárásról szóló törvény rendelkezik, az időpontot a választás eredményének jogerőssé válásához kötve.

„A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2024. évi június 9. napján megtartott választása Szentendrén törvényesen lezajlott. Mindegyik érvényes és eredményes volt, és mivel a törvény által biztosított határidőn belül jogorvoslati kérelem nem érkezett, valamennyi eredmény jogerős” – jelentette ki a HVB elnöke.

Szirmai Erika elnök elmondta: A Helyi Választási Bizottság a választás során összesen 140 határozatot hozott. Három polgármesterjelöltet, 30 egyéni választókerületi képviselőjelöltet és 33 nemzetiségi önkormányzati képviselőjelöltet vett nyilvántartásba. Kompenzációs listát három jelölő szervezet állított, az Összefogás Egyesület-FIDESZ Magyar Polgári Párt-Kereszténydemokrata Néppárt, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület és a Mi Hazánk Mozgalom-Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör. Majd részletesen is ismertette a választási eredményeket, melyekről korábban ITT írtunk.

Szentendre város képviselőinek száma tizennégy fő, ebből tíz képviselő egyéni választókerületből, négy képviselő kompenzációs listáról került megválasztásra. A képviselő-testület tagja a polgármester is, így Szentendre Város Önkormányzat képviselő-testületének létszáma 15 fő.

A képviselők és a polgármester megbízatása 2024. október 1-jével kezdődik.

(Fotó: Bácsi Róbert László / Szentendre.hu)