2021. június 11., 14:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2021.június 11-én pénteken a Városháza Dísztermében tartották a helytörténeti vetélkedő ünnepi záró rendezvényét. A résztvevőket Magyar Judit alpolgármester köszöntötte. A rendezvényen kihirdették a vetélkedő helyezettjeit és átadták a díjakat.

A helytörténeti vetélkedő több éves múltra tekint vissza a városban. A 2020/21-es tanévben öt szentendrei középiskola 5-5 fős csapatokkal versengett egymással a vetélkedő egész tanévet felölelő fordulóiban.

Az első forduló 2020 októberében zajlott Gaján Éva könyvtáros szakmai vezetésével, a HBPMK -ban. A téma a XIX. század vége volt, a feladat az Ábrányi Emil és kortársai kiállítás megtekintése, valamint az egyes helyszíneken a feladatok teljesítése volt. Az állomások között szerepelt a Stéger-ház, az Ábrányi-villa, a Dumtsa-ház.

A második fordulót 2021. februárban tartották, ezt a járványhelyzet miatt online, melynek szakmai gazdája Krizbainé Szabó Éva volt. A felkészülés záloga a helytörténeti kiállítás 3600-os online változatának megismerése volt. A kérdésekre a válaszokat interneten küldték be a diákok. A Szentendre, a kereskedőváros című virtuális kiállítást a Ferenczy Múzeumi Centrum honlapján nézhették meg a gyerekek, Barcsay Jenő festőművész születésének 120. évfordulója alkalmából pedig online tárlatvezetésen vehettek részt.

A harmadik fordulóra 2021 májusában került sor a Tourinform Iroda szervezésében, Komáromi Raisz Bori idegenvezető szakmai irányításával. A téma Szentendre látnivalói más szemmel, turisztikai értékek, templomok, turistaprogramok összeállítása, valamint a Bükköspatak tanösvény volt.

V. helyezett: Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, díja: 50.000 Ft értékű támogatási szerződés.

IV. helyezett: Váci Szakképzési Centrum Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola, díja 50 000 Ft értékű támogatási szerződés.

III. helyezett: Szentendrei Református Gimnázium, díja: 100.000 Ft értékű támogatási szerződés.

II. helyezett: Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium, díja: 150.000 Ft értékű támogatási szerződés.

I. helyezett: Ferences Gimnázium, díja: 200.000 Ft értékű támogatási szerződés.

A záró eseményen minden résztvevő felkészítő tanár, témafelelős és diák kis ajándékot kapott. A szervezők köszönetet mondtak a felkészítő tanároknak: Kun Attiláné (Református Gimnázium), Szarvas Rita, Fellner Máté (Móricz Zsigmond Gimnázium), Szakács Áron (Ferences Gimnázium), Halász Andrea (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium), Tímár Emőke (Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola).

Gratulálunk a szép teljesítményekhez! Mindenkinek köszönjük a részvételt, a felkészítést és felkészülést! Élményekben gazdag szép nyarat, jó pihenést, feltöltődést kívánunk!