2013. június 3., 05:32
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tisztelt Lakosság!

Az elmúlt évtizedek legnagyobb árvize éri el Szentendrét, melynek magassága várhatóan meghaladja a rekordnak számító 2006-os szintet. Azon ingatlantulajdonosok, lakosok, akik a közvetlen ártérben élnek fokozott veszélynek vannak kitéve, ezért az alábbiakról tájékoztatjuk őket:

Segítségkérés, lakossági bejelentés a nap 24 órájában:

Szentendre Városi Ügyfélszolgálat
Telefonszám: (26) 300-407
E-mail: ugyfelszolgalat@szentendre.hu
Cím: 2000 Szentendre, Dunakorzó 18.

Kérjük folyamatosan figyelje közleményeinket, híreinket itt és a Facebook oldalainkon!

Szentendre 1000év+ Facebook oldal a legfrissebb hírekkel

A Dunán levonuló árhullám a jövő hét végére érheti el azt a szintet, amelynél szükség lehet a már elkészült mobil árvízvédelmi fal elemeinek felállítására Szentendrén. A Swietelsky-KÖTIVIÉP’B Konzorcium munkatársai levélben tájékoztatták Dr. Dietz Ferenc polgármestert, hogy megkezdték a felkészülést az árvízi védekezésre . A korábbi próbafelállítás sikeresen megtörtént. A gátépítés közben a kivitelező feladata a védképesség helyreállítása, de rendelkezésre áll a kiképzések is eredményeképp az a 3 szakmai csapat (önkéntes tűzoltóság, polgárőrség, VSZ Zrt.) is, akik felkészülten várják a mobil árvízvédelmi fal felállítását. A teljes 333 méteres szakaszt a próba alkalmával teljes magasságban mindössze 4 óra alatt összeszerelték, ám a hivatalos időkeret 8 óra.

Az előrejelzések alapján 2002-ben és 2006-ban fordult elő akkora vízszint-emelkedés, mely a mobil fal felállítását igényelte volna. Varjú Lajos a kivitelező konzorcium projektvezető helyettese arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a szükséges intézkedéseket megtették, a levonuló árhullám biztonsággal elvezethető, a Péter Pál utcától a Bem utcáig tartó „mobil” szakasz biztonságos, a fal felállításával árvízi védekezésre alkalmas. A többi szakaszon a Havaria-tervnek megfelelő eszközökkel védekeznek majd. Az önkormányzattól első lépésként 80 cm-es magasságig igényelték a mobil fal elemeit.

442527

Budapesten az előrejelzések szerint kedden éri el az alsó rakpart szintjét az árvíz, és a hétvégére (szombat estére) 800 centiméteres vízállással tetőzik majd, harmadfokú készültség mellett. Szentendrén várhatóan a korábbi nagy árvizek szintjét közelítve 750 cm-es magasságot várnak, a folyó elönti majd a Pap-sziget környékét,