2015. április 23., 21:56
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Móricz Zsigmond Gimnáziumban több mint 100 szentendrei, általános- és középiskolás tanuló vett részt a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. által szervezett Vízderbi elnevezésű interaktív vetélkedőn, melynek apropóját a Föld Napja adta. Szentendre 6 iskolájából 25 csapat nevezett, a négyfős csapat összesen száz diákja a környezettudatosság témakörében oldott meg feladatokat, majd a legjobbak sorversenyben mérték össze tudásukat. A versenyen kívül vízkvíz, vízcurling, ökojátékok és vizes greenbox is várta a résztvevőket. A felelős vízszolgáltató célja, hogy szórakoztató módon hozza minél közelebb a fenntarthatóság, ezen belül is a vízkincsünk megóvásának szemléletét a fiatalokhoz. „Az edukációt már gyermekkorban el kell kezdeni, a fiatalok mindennapjainak részévé kell tenni” – mondta Tóth István a DMRV Zrt. vezérigazgatója a versenyt lezáró díjátadón.

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A ma már hivatalos ENSZ világnapnak számító dátumot először 1970-ben ünnepelték az Egyesült Államokban. Bár eredetileg ifjúsági megmozdulásnak indult, már az első alkalommal is 25 millióan vettek részt rajta. Ma már az ENSZ közel 200 tagállamában megünneplik. Ahhoz azonban, hogy a Föld napja ne csak üres, divatos világnap legyen, konkrét cselekvésekre, a környezettudatos szemlélet erősödésére van szükség. Ezt pedig nem lehet elég korán elkezdeni.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kezdetektől fogva nagy hangsúlyt helyez természeti értékeink védelmére. A vállalat szakemberei évről-évre rendhagyó környezetórákat tartanak a szolgáltatási területen működő általános iskolákban és a telephelyeken, ezen túl minden évben rajzversenyt is hirdetnek az óvodás és általános iskolai alsó tagozatos diákok számára. Idén a Föld Napja alkalmából a szentendrei általános iskolák felső tagozatos – és középiskolás tanulói számára szerveztek edukatív célú vetélkedőt. A Vízderbi elnevezésű esemény célja felhívni a fiatalok figyelmét a környezettudatos szemlélet fontosságára.

Az április 22-i rendezvényen Szentendre 6 iskolájából, 25 csapattal több, száz diák vett részt. A fiatalok négy fős csapatokban versenyeztek, feladatlapot oldottak meg, majd a legjobbak sorversenyen mérték össze ügyességüket. A szórakoztató délutánon minden a vízről szólt, a legügyesebb csapatok tajgai értékes nyereményeket kaptak, mely Tóth István, a DMRV Zrt. vezérigazgatója adott át. A vezérigazgató elmondta, bízik benne, hogy a rendezvény idővel hagyománnyá válhat, a DMRV Zrt. ugyanis meg van győződve arról, hogy a környezettudatos gondolkodás alapjait minél korábban meg kell tanítani, a gyermekek életmódjába beépíteni.