2020. február 4., 18:48
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Viharos szél miatt adott ki figyelmeztetést szerda éjfélig az ország egész területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az erős széllökések mellett változatos csapadékra is számítani kell, az eső havas esőbe, havazásba válthat át.

Az OMSZ figyelmeztetése szerint a legerősebb széllökések a Dunántúlon és a középső országrészben általában 70-100 km/h között várhatók késő estig, majd estétől keleten, északkeleten is kialakulhatnak 70 km/h feletti széllökések. A hegyvidéki részeken, valamint az északnyugati szélre érzékeny szélcsatornás részeken (kiemelten a Dunántúli-középhegység tágabb környezetében) 100-120 km/h közötti széllökések is lehetnek, este, késő este északkeleten a szélérzékeny Bodrogköz térségében van esély egy-egy hasonló széllökésre.

A késő esti óráktól szerda reggelig nagyobb területen 70 km/h alatt alakulhatnak a legerősebb széllökések, majd szerda délelőttől az esti, késő esti órákig a középső országrész északi részeinek kivételével gyakran lesz viharos (70-100 km/h) az északi, északnyugati szél, a déli, kora délutáni órákban egy-egy 100-110 km/h-s széllökés nem zárható ki.

Kedd este a Zemplénben, Mátrában és Bükkben, valamint a Bakonyban és a Budai hegyekben az eső átválthat havas esőbe, hóba, szerda hajnalban Tiszántúlon síkvidéken is kialakulhat havaseső, átmeneti havazás. Hegyvidéki részeken pár cm vizes, tapadó hó eshet. Keleten a 24 órás csapadékösszeg szerda reggelig meghaladhatja a 20 mm-t. Szerdán napközben a Dunántúlon, Dél-Alföldön kialakulhatnak hózáporok.

Kérjük, közlekedjenek óvatosan! Az ingatlanok előtt a tulajdonos, bérlő vagy használó feladata a hó eltakarítása, a síkosságmentesítés.

Az önkormányzati kezelésben lévő területeken a síkosságmentesítést szakmailag jól képzett, a területet ismerő hódiszpécser irányítja (Berner László, tel.: 06-20-320-7216). A kezelésbe vont közel 300 közúton, járdaszakaszon és közterületen a Városi Szolgáltató kollégái nem csak gépi, hanem kézi erővel is dolgoznak a hóeltakarításon, síkosságmentesítésen.

Fotó: Bellai László