2020. április 6., 09:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Veszélyhelyzetben nem ülésezhetnek a képviselő-testületek, a hatáskörükbe tartozó döntéseket a polgármestereknek kell meghozniuk a hatályos törvények szerint. Annak nincs akadálya, hogy a képviselők véleményét kikérje a döntések előtt a városvezető. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere egyeztet is a testülettel a döntések előtt. 

A hatályos magyar jog szerint nincs lehetőség online képviselő-testületi ülésre, veszélyhelyzetben nem ülésezhetnek a testületek, és a képviselő-testületek hatáskörébe tartozó döntéseket a polgármesternek kell meghoznia. A szabályozás az arányosság és szükségesség mértékére figyelmeztetve utalja polgármesteri hatáskörbe az alap esetben testületi feladatokat, a rendeletalkotást és -módosítást.

A különleges jogrendben érvényes szabályozásra a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség levele hívja fel a települési önkormányzatok figyelmét. A katasztrófavédelmi törvény vonatkozó részeit értelmező, egyértelműsítő levél a szabályozás gyakorlati alkalmazására ad útmutatást, és arra is kitér, hogy a polgármesterek konzultálhatnak a testület tagjaival döntéshozatal előtt.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere egyeztetni fog a képviselőkkel az előterjesztésekkel kapcsolatban, és a döntés előtt kikéri véleményüket.