2016. november 29., 16:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Véradók napja alkalmából rendezett ünnepséget a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete 2016. november 21-én Szentendrén, a Városházán. A rendezvényre, melynek védnökségét Verseghi-Nagy Miklós polgármester vállalta, a többszörös véradók mellett meghívták a térségi települések vezetőit és a szociális, népjóléti bizottságok elnökeit is.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség, melyet évente mintegy félmillió önkéntes véradományából lehet biztosítani. Magyarországon 1987 óta november 27-e a véradók napja, ezen a napon ünneplik azokat, akik önzetlen segítségének köszönhetően életeket lehet megmenteni.

Az ünnepséget Verseghi-Nagy Miklós polgármester, a rendezvény védnöke nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta, a véradók önmagukat és életet adnak másoknak. Böjte Csabát idézve úgy fogalmazott: „Az élet azért van, hogy odaadjuk. Sokszor mondtam, hogy a mi életünk olyan, mint egy marék aranypor. Hatalmas érték, kincs. De hogyha nem adjuk oda valamiért, akkor is kiperegnek a mindennapok az ujjaink közül.” A véradók segítségét megköszönve azt mondta: „Az a szolidaritás és felebaráti szeretet, ami Önöket jellemzi, különös adottság, nem csak említésre, hanem valóban ünneplésre méltó. Fontos, hogy az ilyen cselekedetek példaként álljanak mindannyiunk előtt.” Szentendre polgármestere kiemelte: mivel csökken a véradók száma, utat kell találni a fiatalabb generációk felé is, hogy ők is átérezzék a véradás fontosságát. Elhangzott: a térség lakosságának 5-6%-a véradó, akik nagy része lassan kiöregszik, ezért szükséges a fiatalok bevonása.

A polgármesteri köszöntő után dr. Niegreisz Mária, az Országos Vérellátó Szolgálat Váci Területi Vérellátójának intézetvezető főorvosa beszélt a véradás tervezéséről, szervezéséről, menetéről. Mint mondta, a szervezést a Magyar Vöröskereszt munkatársai végzik, az életet mentő vért pedig az OVSZ munkatársai veszik le a véradásokon. A rendezvényen, melyen megjelent Leányfalu alpolgármestere, Szigetmonostor jegyzője és Budakalász népjóléti bizottságának tagja is, a szentendrei, visegrádi, dunabogdányi, szigetmonostori, budakalászi, leányfalui és tahitótfalui véradók számára az elismeréseket Verseghi-Nagy Miklós polgármester adta át.

A program ünnepi műsorral folytatódott: Németh Sára zongorajátéka után Soós Krisztina szavalata, majd a Bailar tánciskola produkciója következett.

Az ünnepség rövid állófogadással zárult. A fogadáson megmaradt ételt és italt a hajléktalanszállóra szállították az ott ellátottak számára.