2020. október 8., 17:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Vasvári Óvodában október 7-én szülői értekezletet tartottak, amelyen Fülöp Zsolt polgármester és a Polgármesteri Hivatal több munkatársa is részt vett. A téma az épület tetőzetének állapota, azbeszttartalma volt. A szülők érthetően aggódtak a közösségi médiában a közelmúltban napvilágot látott hír miatt, holott már 2018-ban ismert volt az akkori városvezetés számára a probléma.

2018 tavaszán Hajnal Szilvia intézményvezető Verseghi-Nagy Miklós polgármesterhez fordult, hogy halaszthatatlan lenne az óvoda tetőcseréje, mert a Városi Szolgáltató karbantartó munkálatai során kiderült, hogy a tető egy része azbeszttartalmú építőanyagból készült. A polgármester válaszlevelét azzal kezdte, hogy „a pala ugyan tartalmazhat azbesztet, de ez önmagában semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.”

Stefán Tekla, a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda projektmenedzsere összefoglalta az eddig történteket a szülőknek. Elmondta, hogy a Wessling Laborral elvégeztették a szükséges vizsgálatot. Ennek eredményeként kiderült, hogy a hullámlemeztető azbeszttartalmú és az ereszcsatornában, ill. a kültéri gumiszőnyegen találtak azbesztszennyeződést. A beltér vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a falaknál nem alkalmaztak azbeszttartalmú építőanyagot. A gumiszőnyeget egy év múlva, 2019 nyarán cserélték.  Az azbesztmentesítés a tetőszerkezet teljes cseréjét igényeli. 2019 januárjában megkötötték a tervezési szerződést a BB Műhely Kft.-vel. A kivitelezési ajánlatkérésre tavaly áprilisban került sor, de 57-110 millió Ft-os ajánlatok érkeztek be, amit az előző városvezetés úgy ítélt meg, hogy nem fér bele a 2019-es költségvetésbe.

Azóta biztonsági okokból minden hónapban elvégzik a méréseket. Minden vizsgálati eredmény azt mutatta, hogy az azbesztszállórost-tartalom a határérték alatt van, vagyis jelenleg nem jelent egészségügyi kockázatot. (A 70-80-as években készült minden olyan épület, amelynél hullámpalát alkalmaztak, azbeszttartalmú, ez országos szinten a közintézmények nagy százalékát érinti jelenleg is.)
A projektmenedzser azt is elmondta, hogy az azbeszttartalmú tető bontása nagy környezeti terhelést jelent, különleges óvintézkedésekre van szükség ahhoz, hogy ezt a legkisebb mértékűre csökkentsék.

Az óvoda épületének problémáiról, a tetőcsere elmaradásáról, a rendszeresen végzett vizsgálatokról az előző városvezetés nem tartotta szükségesnek a tájékoztatást. A polgármesteri átadás-átvétel során sem kezelte kiemelt ügyként, és egyáltalán nem hívta fel erre az új városvezetés figyelmét.

Fülöp Zsolt polgármester elmondta, hogy az óvoda azbesztmentesítése a jövő évi költségvetésben prioritást élvez, felmérik a forrásszerzési lehetőségeket. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy tárgyalt Vitályos Eszterrel, az Emberi Erőforrások Minisztérium európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárával, aki átérezve a helyzetet, ígéretet tett, hogy közbenjár az óvoda tetőcseréjének ügyében. A polgármester azt is elmondta,  hogy mostantól a rendszeres méréseket megrendelik a csoportszobákra – és szülői kérésre – az óvodabejáratára is, és lehetővé teszik, hogy a szülők jelen legyenek ezeknél, ha akarnak.

Annak ellenére, hogy a rendszeres mérések eredményei szerint az azbesztszállórost-tartalom a határérték alatt van, a szülőknek lehetőségük van más óvodába íratni a gyerekeket, jelenleg 20–30 gyerek azonnali elhelyezésére van lehetőség. A Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda megküldi az óvodavezetésnek a mérések időpontját – hogy az érdeklődő szülők részt vehessenek ezeken –, és a vizsgálati eredményeket is, amiről a szülők az óvodától kapnak tájékoztatást, ill. készül egy részletes tájékoztató a szülők számára.

Hajnal Szilvia intézményvezető és Verseghi-Nagy Miklós polgármester levélváltása, 2018. május >>

A Városfejlesztési és vagyongazdálkodási iroda összefoglalója a Vasvári tagóvoda tetőcseréjével kapcsolatban a történtekről, 2018., 2019. >>