2021. május 17., 18:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendrei éttermek és kávézók tulajdonosait kérdeztünk arról, hogyan vészelték át a bezártságot és milyen volt a nyitás.  

 

Aranysárkány / Máhr Attila

Az idén 42 éves családi vállalkozás 4 kis asztallal nyithatott az első hétvégén. Az önkormányzat jóvoltából a Fő térről nyíló Alkotmány utca sétálóutca lett, az autók engedéllyel sem hajthatnak be ide, így a vendégeket nyugodt körülmények fogadják a macskaköves utcában. Máhr Attila a bezártság időszakában is rugalmasan alkalmazkodott a lehetőségekhez, dolgozóit mind megtartotta, és külön „Covid-étlapot” állított össze egyszerűbb kínálattal. A menüket ő maga szállította ki új és régi törzsvendégeinek. A terasznyitást egyértelműen sikernek könyveli el, és nagy öröm számára, hogy fél év után végre kiszolgálhatta vendégeit. A nyitással párhuzamosan egyelőre a házhozszállítást is megtartják, de már most érezhetően kevesebb az igény rá. A hétvégén külföldi és hazai turisták, szentendreiek egyaránt megkóstolták az étterem séfjének fogásait. Az Aranysárkány hamarosan két újítással is jelentkezik az arculat és a kínálat terén.

 

Christine Café / Pados Krisztina

Az „utolsó pillanatban” történt a nyitás, amit már nagyon vártak a Christine-ben is. A bezárt téli időszakot házhoz szállított ételeikkel igyekeztek átvészelni, és vendégeik kérésére ezt a szolgáltatást a továbbiakban is megtartják. Rengeteg támogató, együtt érző üzenetet kaptak a bezártság idején törzsvendégeiktől, akik – lehetőségeikhez mérten – minél gyakrabban rendeltek tőlük. Segítség volt számukra, hogy bérleti díjat nem kellett fizetniük, de a béreket, a rezsit így is állniuk kellett. Munkatársaik „üzlettársként” viszonyultak a változásokhoz, tudomásul vették, hogy ez egy nehéz időszak, mindenki részt vett a munkában, futárként, mosogatóként vagy akár takarítóként. A pandémia kilátástalan és bizonytalan légkörében pozitív hozadék volt, hogy közelebb kerültek egymáshoz, több idejük maradt a mélyebb beszélgetésekre. Teraszukon gondosan kimért távolságban vannak az asztalok és amikor az étterem belső helyisége is megnyílhat, majd az előírás szerint elkérik a védettségi igazolványokat. Pados Krisztina szerint vendégeik úgyis elsősorban a nyitott terasz helyeit keresik.

 

Művész Étterem / Novák Gábor

A Művész Étterem terasza az asztalok közötti nagyobb távolság miatt szélesebb területen nyitott. Egyidejűleg a belső udvart is megnyitották a hétvégére, de a kerthelyiség egyelőre még nem ment telt házzal. Itt a nyitó hétvégén a vasárnap volt az erősebb nap, míg a mellettük lévő Lola cukrászdában például a szombat. Novák Gábor készül a következő nyitásra, amikor az étterem belső helyisége is megnyithat. Kérdés, hogy a védettségi kártya használata mennyire befolyásolja majd a forgalmat. Azt tapasztalta: az emberek fegyelmezettek. Még óvatosak, a vendéglőbe érkezők is konszolidáltabbak, ezért nem volt meg a nyitásnak az az eufóriája, mint a fővárosban – összegezte az elmúlt hétvégét. Visszatérő vendégeik kedvéért a házhozszállítást és az elvitelre vagy helyben felszolgált menüt a továbbiakban is megtartják, gondolva azokra, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a drágább ételek közül válasszanak az étteremben.

 

Kafana Kávézó / Szávity Ildikó

Tavaly augusztusban – eleve nehéz időszakban – nyitott meg az újjáépített Szerb Múzeum épületében a Kafana Kávézó. Az üzlet tulajdonosa budapesti, de családjuk battonyai szerb felmenői miatt örömmel nyitották meg kávézójukat itt, Szentendrén. A novemberi zárásig egyre többen szerették meg a könnyed, francia vonalat hozó süteményeiket és egyedi brand-et képviselő kávéikat. A sütik mátyásföldi cukrászatukban készülnek, és köztük egy autentikus szerb desszertet is kínálnak, a gibanyicát, ami egy túróval töltött, rétestésztában sült különlegesség. Édes és sós változata is van. A sütikhez a frissítő fekete italt etióp, hondurasi és perui kávéból főzik, mood bar típusú kávéfőző gépen, ami azért is érdekes, mert az országban összesen csak hét ilyen készülék van. A kávézó tágas teraszán az asztalokat szellősen, egymástól két méterre tudták elhelyezni, és nagyon ügyelnek a biztonsági előírásokra. Szávity Ildikó úgy tapasztalta, nincs gond a védettségi igazolványok elkérésével, vendégeik belátóak és fegyelmezettek.