2015. március 19., 20:58

Nemzeti ünnepünk alkalmából városunkban élő, ide kötődő művészek, a tudományos élet szakemberei kaptak magas rangú elismerést.

Bánfalvi Antal, a Rosetta űrszonda fejlesztője
Széchenyi-díjat kapott

Fotó: MTA honlapja

A Rosetta űrszonda fejlesztői: Apáthy István, Balázs András és Bánfalvi Antal mérnökök a kitüntetést az elmúlt húsz év munkájának elismeréséül kapták. Apáthy István állami díjas villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja külső műszaki szakértője Balázs Andrással, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontja tudományos munkatársával és a Szentendrén élő Bánfalvi Antallal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéke egyetemi doktorával megosztva kapott Széchenyi-díjat.

Kossuth-díjat kapott Hűvösvölgyi Ildikó színművész

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Március 15-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Hűvösvölgyi Ildikót, a Madách Színház és a Turay Ida Színház színművészét Kossuth-díjjal tüntette ki a Parlament kupolacsarnokában.

Kossuth-díjat kapott Tolcsvay Béla zeneszerző

20150315kossuthdij-20158

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tolcsvay Béla gitárosnak, énekesnek, zeneszerzőnek, szövegírónak rendkívül népszerű, az ősi magyar kultúra hagyományaiból és tradicionális hitvilágából építkező, egyedi stílusú és sokoldalú dalszerzői, előadóművészi pályája elismeréseként adott át Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnök.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat
kitüntetést kaptak a Skanzen munkatársai:
dr. Bereczki Ibolya és Káldy Mária

drBereczki_Ibolya_Kaldy_Mariaval
Nemzeti ünnepünk alkalmából a Szabadtéri Néprajzi Múzeum két munkatársa magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Dr. Bereczki Ibolya főigazgató-helyettesnek a magyar muzeológia területén betöltött meghatározó szerepét valamint a Múzeumok Mindenkinek Program vezetőjeként végzett példamutató tevékenységét ismerték el a kitüntetéssel. Káldy Mária, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója a modern magyar múzeumi közművelődés és múzeumpedagógia elméleti és gyakorlati megalkotójaként elért eredményei elismeréseként vehette át a kitüntetést.
A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) egyik igazgatóságaként működik Szentendrén. Tevékenységeit 2008-2013 között a „Múzeumok Mindenkinek” Program – (MMP) Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés keretében kiemelt projektként valósította meg, és azóta is folytatja szerteágazó szakmai tevékenységét.
A 2008-ban elindított projekttel a MOKK a nemzetközi trendeknek megfelelő színvonalú, szemléletváltást generáló, széleskörű szakmai tevékenység kibontakoztatására vállalkozott. A múzeumok ismeretátadást támogató szerepének fejlesztése céljából kiemelt szerepet kaptak a projektben a múzeumi szakembereknek és pedagógusoknak szervezett továbbképzések valamint a módszertani kutatásokon alapuló szakmai anyagok kidolgozása és disszeminációja. A korszerű múzeumi ismeretek elterjesztéséhez, a múzeumok és a közoktatási intézmények közötti együttműködés erősítéséhez jelentős mértékben hozzájárult a MOKK országos múzeumi koordinátori hálózata.
A Múzeumok Mindenkinek kiemelt projekt nagymértékben hozzájárult az iskolák és múzeumok kapcsolatának fejlesztéséhez. A MOKK felnőttképzései nyomán jelentősen megnőtt a múzeumok korszerű használatával kapcsolatos ismeretekkel rendelkező pedagógusok és múzeumi szakemberek száma, elindítva körükben országos szintű szemléletváltást is. Megerősödött a múzeumoknak mint iskolán kívüli oktatási helyszínnek a jelentősége. Megnőtt a szervezetten érkező és a programokra már előzetesen a múzeumok munkatársai közreműködésével felkészített diáklátogatók száma. Az iskolai tananyaggal összekapcsolt, élményt nyújtó múzeumi programok további ismeretszerzésre serkentik és újabb múzeumlátogatásra késztetik a résztvevőket.
Ez az Európában is egyedülálló projekt Káldy Mária, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója és dr. Bereczki Ibolya, a Múzeumok Mindenkinek projekt menedzsere közös vezetésével érte el a magyar múzeumok összességére nézve meghatározó, szemléletváltó hatását.
A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésével többek között ez a több éves, fáradságos munka nyert elismerést. A kitüntetést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2015. március 13-án adta át.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
pén 01

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 01

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.