2021. február 9., 13:23

Meglepő fordulattal kezdődött Vitályos Eszterrel a február 8. megbeszélés. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a megbeszélés kezdetén bejelentette, hogy nem ebben a minőségében, hanem mint a Fidesz Pest megye 3. számú választókerületének elnöke kíván tárgyalni a várost képviselő Fülöp Zsolt polgármesterrel és Magyar Judittal, a Pénzügyi és Ellenőrző bizottság elnökével.  A tárgyalások során elhangzott, hogy még a város költségvetésének benyújtása előtt döntés születhet a kiesett helyi iparűzési adóbevétel kompenzációjáról.

A meglepetést az okozta, hogy a segítséget felajánló levél Vitályos Eszter államtitkári postafiókjából érkezett, és abban az iparűzési adó kompenzációjával kapcsolatos kérdéseket jelölte meg a megbeszélés témájaként. Bár a Fidesz hivatalos oldala szerint a választókerületi elnök változatlanul Hadházy Sándor, a polgármester és a pénzügyi bizottság elnöke tudomásul vette Vitályos Eszter bejelentését, hogy ő most a kormánypárt tisztségviselőjeként méri fel a város helyzetét az iparűzési adó egyedi kompenzációjának indokoltságáról.

Fülöp Zsolt és Magyar Judit ugyan nem tartotta szerencsésnek, hogy költségvetési és fejlesztéspolitikai kérdésekben nem állami tisztségviselőként jár el, hanem a kormánypárt egyik tisztségviselőjeként méri fel az egyedi kompenzáció indokoltságát. Ennek ellenére a város érdekeit szem előtt tartva, az eredményesség reményében tárgyaltak a város helyzetéről.

Fülöp Zsolt és Magyar Judit részletesen tájékoztatta a választókerületi elnököt a 2021-es költségvetés helyzetéről, a város súlyos finanszírozási gondjairól. Elmondták, hogy a veszélyhelyzet során hozott kormányrendeletek aránytalan terheket róttak és rónak az önkormányzatra, ami az önkormányzat kötelező közfeladatainak megfelelő színvonalon történő teljesítését is veszélyezteti. A polgármester és a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság elnöke mindenre kiterjedő költségvetési számításokat tárt Vitályos Eszter elé.

A megbeszélésen a város képviselői az olyan, halasztást nem tűrő, sürgős megoldásra váró problémákról is tájékoztatták a Fidesz választókerületi elnökét, mint a Vasvári úti óvoda azbeszt tartalmú tetőszerkezetének felújítása, ami állami támogatás nélkül kivitelezhetetlen. Beszámoltak arról is, hogy belvárosi csapadékvíz elvezetésének megoldása csak célzott ingatlaneladással és hitelfelvétellel fedezhető, s ha nem indul el az idén a beruházás, akkor a város elveszti az eddig elnyert támogatást. A 2017-ben kormányrendeletbe foglalt turisztikai célú fejlesztésekre megítélt támogatás halasztása is súlyos helyzetbe hozta a várost a Kereskedőház és a templomdombi támfal állapota miatt.

A tárgyaláson végül abban állapodtak meg, hogy Fülöp Zsolt polgármester és Vitályos Eszter mint Pest megye 3. sz. Fidesz választókerületi elnöke soron kívül közös levélben fordul a kormány illetékeseihez. Ugyanis – Vitályos Eszter tájékoztatása szerint – a város költségvetésének benyújtására előírt határidő előtt (február 15.) döntés születhet Szentendre kompenzációjáról. A tervek szerint a levélben összefoglalják a város 2021-es finanszírozási gondjait, indokolva az iparűzési adó egyedi kompenzációjának szükségességét, valamint a tavalyi, járvány okozta gazdasági visszaesés és a kormányzati elvonások ellensúlyozásának fontosságát. A tervezett levélben áttekintést adnak a már elindított fejlesztési, beruházási projektek helyzetéről is – bemutatva, hogy ezek milyen terheket jelentenek az egyébként is forráshiányos városi költségvetésre.

Fotó: Bácsi Róbert