2022. február 10., 09:42
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

VálaszÚt címmel helytörténeti kutatást indít a Ferenczy Múzeumi Centrum a 11-es út társadalmi hatásainak feltérképezésére. Az FMC a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár gyűjtési programjával közösen, a városi közösség bevonásával kívánja a kutatást lebonyolítani.

A közösségi gyűjtőcsoport februártól Válaszút címen nyilvánosan elérhető Facebook felületén bárki posztolhat, és ahol a gyűjtési program szervezői – a Ferenczy Múzeumi Centrum Muzeológiai és Irodalmi Osztályának munkatársai – folyamatosan publikálják a kutatás aktuális eredményeit, feldolgozott anyagait. Azok, akik szívesen részt vennének a kutatásban, de nem szívesen osztanának meg a nyilvánossággal személyes információkat, e-mail-en keresztül közvetlenül is kapcsolatba léphetnek a projekt vezetőivel.

A 11-es úttal kapcsolatos személyes fotókat, tárgyakat, dokumentumokat és történeteket várnak, amelyeken keresztül megismerhető, milyen hatással volt az út építése és jelenléte a városlakók életére.
A múzeum tervei szerint – kellő mennyiségű anyag összegyűlése esetén – kiállítás keretében fogja bemutatni a kutatás eredményét.

Az 1970-es és 1980-as évek fordulóján több ütemben épített, kétszer kétsávos 11-es főút kikerülhetetlen Szentendre mindennapi életében. A római limes vonalát követő út mára gördülékenyen fűzi össze a Duna mentén húzódó településeket, átjárást biztosít a nagy folyó és a hegyek közötti varázslatos tájon. Ennek azonban ára van. A város eredeti szerkezetét átvágó nyomvonal kialakításához számos épületet, lakóházat kellett lebontani, a városkép visszafordíthatatlanul megváltozott, az új út a város életében, a lakók mindennapi tapasztalatában alapvető átalakulásokat indított el, amelyek az egyre növekvő forgalom hatásai mellett máig visszatérő konfliktusokat és vitákat generálnak.

Borítókép: Ferenczy Múzeumi Centrum; Válaszút – Facebook közösség