2022. március 19., 20:53

Több, Pest Megye 03. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületet érintő döntést hozott a Nemzeti Választási Bizottság, illetve a felülvizsgálati kérelmek nyomán az ügyeket vizsgáló Kúria. Cikkünk frissül.

Frissítés: 2022. március 24.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2022. március 23-án határozatot hozott a dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna képviselőjelölt által benyújtott újabb kifogás tárgyában, dr. Poprádi Zsolt, a Pest Megye 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság elnöke újabb Facebook-bejegyzései ügyében.

A NVB a kifogásnak részben helyt adott, megállapítva, hogy dr. Poprádi Zsolt, mint OEVB-elnök megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglaltakat.

A Nemzeti Választási Bizottság dr. Poprádi Zsoltot eltiltotta a további jogsértéstől, a kifogást egyebekben elutasította.

„A nyilvános, bárki számára megtekinthető bejegyzésekben, megosztásokban olyan egyéni értékítéleten alapuló, a választópolgári akarat befolyásolására alkalmas, napi aktuálpolitikával átszőtt kijelentések, megállapítások vannak az OEVB elnöke részéről, amelyek semmilyen körülmények között nem egyeztethetőek össze az OEVB elnöki tisztséggel és a választási bizottság (…) funkciójával”– ismételte meg korábbi indoklását a Nemzeti Választási Bizottság.

Az NVB határozata – hivatkozva a Kúria korábbi döntésére (Kvk.VI.39.308/2022/5. számú határozat)  – kimondja, hogy a bizottság elnökének „magánszemélykénti megnyilvánulása nem választható el az OEVB elnöki szerepvállalásától (…), és a választási bizottság választott tagjaként, illetőleg a választott tagok közül választott elnökként pedig (…) a pártatlanság, függetlenség követelményének meg kell felelnie.”

A kifogástevő, hivatkozva a jogsértés ismételt elkövetésére, folytonosságára, bírság kiszabását kérte az NVB-től. E tekintetben a Nemzeti Választási Bizottság a kifogást elutasította, azzal az indoklással, hogy az OEVB elnökének újabb Facebook-bejegyzései közzététele idején még nem emelkedett jogerőre a korábbi eljárás eredményeként hozott határozat, melyben a testület eltiltotta dr. Poprádi Zsoltot a jogsértéstől.

***

Határozatot hozott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna képviselőjelölt által benyújtott kifogás tárgyában, dr. Poprádi Zsolt, a Pest Megye 03. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság elnöke ügyében.

Az NVB határozata szerint dr. Poprádi Zsolt Facebook-bejegyzéseiben „olyan egyéni értékítéleten alapuló, a választópolgári akarat befolyásolására alkalmas, napi aktuálpolitikával átszőtt kijelentések, megállapítások vannak (…), amelyek semmilyen körülmények között nem egyeztethetőek össze az OEVB elnöki tisztséggel és a választási bizottság Ve. 14. § (1) bekezdése szerinti funkciójával.” A NVB ezért eltiltotta az elnököt a további jogsértéstől. A Nemzeti Választási Bizottság 164/2022. számú határozata (2022.03.11.) teljes terjedelmében elérhető ITT

Dr. Poprádi Zsolt ezt követően felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. A Kúria 2022. március 18-án az NVB döntését helybenhagyta, döntését egyebek mellett azzal indokolva, hogy „a kérelmező magánszemélykénti megnyilvánulása jelen esetben nem választható el az OEVB elnöki szerepvállalásától, mivel a választási bizottság elnökeként (…) közmegbízatást tölt be, közhivatalt visel, amely tisztség közhatalommal rendelkezik, másokra kötelező jogi erővel bíró döntési jogosultsága van és a választási bizottság választott tagjaként, illetőleg a választott tagok közül választott elnökként pedig a Ve. 14. § (1) bekezdésében foglalt pártatlanság, függetlenség követelményének meg kell felelnie.” A Kúria határozata teljes terjedelmében elérhető ITT.

***

Döntött az NVB a dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna képviselőjelölt által benyújtott másik kifogás tárgyában is. A Nemzeti Választási Bizottság a kifogásnak helyt adott és megállapította, hogy Réthey-Prikkel Tibor, a Pest Megye 03. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság Buzinkay György országgyűlési képviselőjelölt által megbízott tagja megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglaltakat.

A jogsértést az OEVB-tag Vitályos Eszter politikai tevékenységét, a miniszterelnök személyét és a kormánypárt politikáját bíráló Facebook-bejegyzéseit vizsgálva állapították meg. A Nemzeti Választási Bizottság Réthey-Prikkel Tibort eltiltotta a további jogsértéstől.  A Nemzeti Választási Bizottság 168/2022. számú határozata (2022.03.11.) teljes terjedelmében elérhető ITT.

Réthey-Prikkel Tibor a határozat ellen felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, amely 2022. március 18-án az NVB döntését megváltoztatta és a kifogást elutasította. A Kúria érvelése szerint „a szabad véleménynyilvánítás korlátozása nem lehet indokolt olyan esetben, amikor a delegált tag nyíltan, nyilvánvalóan erősen kötődik az őt delegáló jelölthöz, jelölő szervezethez, aki általában maga is tagja valamely versengő pártnak”. Kiemelték továbbá, hogy „a sérelmezett bejegyzések a kérelmező, mint magánszemély személyes Facebook oldalán jelentek meg, azok sehogy sem hozhatók összefüggésbe sem a választási bizottság munkájával, sem a kérelmező hivatalos, közjogi tisztségével.” A Kúria Kvk.VI.39.309/2022/5. számú határozata teljes terjedelmében elérhető ITT.

Frissítés 2022.03.25.
Az indítványozó, dr. Vitályos Eszter jogi képviselője útján a Kúria Kvk.VI.39.309/2022/5. számú végzése ellen alkotmányjogi panaszt terjesztett elő 2022. március 21-én. Az Alkotmánybíróság a Kúria Kvk.VI.39.309/2022/5. számú végzése alaptörvény- ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszt visszautasította. A döntésről szóló tájékoztató ITT olvasható.

***

Az OEVB másik tagjával kapcsolatban is határozatot hozott az NVB, ezúttal is a közösségi médiában közzétett bejegyzések, megosztások miatt indult eljárás. A Nemzeti Választási Bizottság Buzinkay György képviselőjelölt kifogásának helyt adva megállapította, hogy dr. Turán Tünde Adrienne, a Pest Megye 03. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség által megbízott tagja megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglaltakat.

A Nemzeti Választási Bizottság dr. Turán Tünde Adrienne-t eltiltotta a további jogsértéstől. A NVB határozata ellen jogorvoslati kérelmet nem nyújtottak be, így az jogerősnek tekinthető. A Nemzeti Választási Bizottság 172/2022. számú határozata (2022.03.14.) teljes terjedelmében elérhető ITT.

 

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
pén 01

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 01

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.