2020. június 3., 11:08

Más városokhoz hasonlóan Szentendrén is visszatérő probléma vadak megjelenése, esetenként károkozása lakott területen. Aki vadat észlel lakókörnyezetében, bejelentheti ezt közvetlenül a város honlapján, személyesen, telefonon vagy e-mailen a Városi Ügyfélszolgálaton, vagy a külön e célra létrehozott e-mail címen is. A bejelentések alapján a szükséges intézkedésekről belterületen a város által megbízott szakember, külterületen a Pilisi Parkerdő Zrt. által megbízott vadász dönt. A lakott területen megjelenő vadak ügyében az  önkormányzat és a Parkerdő közötti megállapodás alapján járnak el, mely a Zrt. illetékesei által javasolt eljárási és elszámolási renden, valamint a vonatkozó biztonsági előírásokon alapszik. A vadak jelenlétének visszaszorítása érdekében azonban a lakosság is sokat tehet.

Szentendre egyes részein visszatérően vaddisznók, rókák stb. jelennek meg. Annak érdekében, hogy a jelentkező problémák visszaszorításra kerüljenek, az előző gyakorlatnak megfelelően folyamatosan fogadjuk a lakossági bejelentéseket. A vad jelenlétét és a házak közé történő bejövetelüket teljesen nem lehet megszüntetni, mivel Szentendre sajátosságaiból adódóan erdős, bokros részek vannak közigazgatási területen belül, illetve a Pilis-helység vonulatai is körbeölelik a várost.

Az önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. között, a károkat okozó vad elejtésével jelentkező feladatokkal kapcsolatos megállapodásnak mindenkor a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékesei által kialakításra javasolt eljárási és elszámolási rendhez, valamint a lakóingatlanok közötti fegyverhasználatra vonatkozó biztonsági előírásokhoz kell igazodnia.

Jelenleg 1 fő vadász működik közre a bejelentések kezelésében, aki folyamatos kapcsolatot tart a városi gyepmesterrel és a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékeseivel.

Feladata a károkat okozó vad megjelenési helyein, a bejelentések alapján a helyszínen tapasztaltakat figyelembe véve a szükséges intézkedések megtétele az érintett ingatlantulajdonosok tájékoztatása mellett.

Az önkormányzat és az általa megbízott vadász kizárólag belterületen illetékes, a város külterületei már a vadászterületekhez tartoznak. A külterületi problémás bejelentéseket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél lehet megtenni a szentendre@pprt.hu e-mail címen.

2019. december 17. és 2020. április 30. közötti időszakban a lakossági bejelentések alapján 4 db róka került befogásra, valamint 6 db rókát és 10 db vaddisznót ártalmatlanítottak. Minden esetben mérlegelve azt, hogy kizárólag legvégső esetben kerüljön az állatok élete kioltásra. Ilyen esetben a belterületi fegyverhasználat szabályainak alkalmazásán túl, az afrikai sertéspestis és egyéb állatbetegségek miatt egy szigorúan szabályozott járványügyi eljárás betartása mellett történik az elejtés.

(Az afrikai sertéspestisről még több információt olvashatnak a https://portal.nebih.gov.hu/-/rovid-ismerteto-az-afrikai-sertespestisrol-es-kozep-europai-megjelenesenek-veszelyerol oldalon)

Szentendre közigazgatási területén és a területével határos vadászterületeken eddig afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznó nem volt, de ha elhullott vaddisznót lát valahol, kérjük értesítse a cikk végén jelzett elérhetőségeken a Hivatalt, vagy a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékeseit a hely pontos megjelölésével. Az elhullott vadállatokhoz ne nyúljon, házi kedvencét pedig tartsa távol a tetemtől.

Ahhoz, hogy mindenki számára megnyugtató eredményt érjünk el, a valódi megoldást közösen, Önökkel együtt találhatjuk meg, ezért a segítségüket kérjük!

„Milyen feladata van a lakosságnak a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorítása érdekében?

  • az ingatlanokat határoló kerítések vadbiztossá tétele;
  • az elhanyagolt telkeken, illetve közterületen lévő bozótosok felszámolása, elhanyagolt, gazdátlan területek lekaszálása, rendbetétele;
  • ideiglenes és állandó etetési tevékenység megszüntetése;
  • a zöldhulladék szakszerű kezelése;

Bement a vaddisznó a kertbe, mit lehet tenni, hogy ez ne forduljon elő máskor?

A vadkár megelőzésének egyedüli hatékony módszere a megfelelő kerítés megléte.

A telkek kerítéseinek megerősítését, illetve kijavítását oly módon kell elvégezni, hogy azon a vaddisznó ne tudjon átmenni. Vaddisznó távoltartása céljából elég a kerítés alsó, kb. 1-1,5 méteres részének megerősítése például a kereskedelmi forgalomban is kapható, kifejezetten a vaddisznó távoltartására gyártott erős, csúszásmentes csomózású dróthálóval, amelyet stabil oszlopokhoz kell rögzíteni, fél méterenként lecövekelni, esetleg a földbe süllyeszteni.

A megfelelő kerítés kivitelezésére számtalan lehetőség van, amelyet mindig a helyi viszonyok figyelembevételével kell megválasztani. Amennyiben bizonytalan valaki a kerítés kivitelezésével kapcsolatosan, feltétlen kérjen vadkerítés építésében jártas szakembertől segítséget, az elvégzett munka után pedig garanciát!”

A lakott területek, házak közelében kihelyezett élelem (ételmaradék, kenyér, kukorica, stb.), és egyéb kommunális- és zöldhulladékok a vadállatokat odaszoktatja a könnyű élelemszerzés miatt, mely az arra közlekedőket veszélybe is sodorhatja. A megriasztott, vagy kicsinyeit védő vad ösztönösen védekezik, mellyel akár komoly sérüléseket is okozhat.

További információk és a leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszok a Pilisi Parkerdő Zrt által kiadott tájékoztatóban a https://parkerdo.hu/parkerdo/tudnivalok/vaddiszno-gyik/ internetes oldalon olvasható.

Rókák esetében „megterített asztal” a kertekben, lépcsőházak előtt a macskák, kutyák számára folyamatosan kihelyezett tápok, konzervek, ételmaradékok, valamint a kommunális hulladékgyűjtő edények mellé szabálytalanul kirakott szemeteszsákok, illetve a magánházaknál tartott baromfik esetében az ólak minősége. Ezek megszüntetésével a rókák elhagyják azokat a helyeket, ahol nem találnak könnyen megszerezhető táplálékot.

További információk és leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszok a Pilisi Parkerdő Zrt. által kiadott tájékoztatóban a https://parkerdo.hu/parkerdo/tudnivalok/roka-gyik/ internetes oldalon olvasható.

Amennyiben Ön is vadállatot észlel környezetében, azt bejelentheti pontos név, cím és telefonszám megadásával közvetlenül a vadbejelentes@szentendre.hu e-mail címen, vagy a Városi Ügyfélszolgálat ugyfelszolgalat@szentendre.hu e-mail címén, vagy 06-26-300-407-es telefonszámán, illetve www.szentendre.hu honlapon E-bejelentés formájában.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
vas 07

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 07

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
vas 07

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
vas 07
vas 07

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
vas 07
vas 07
vas 07
vas 07

GyerekTeátrum 2022 – Mutasd magad!

augusztus 7.. 10:00 - 11:30
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26