2022. május 23., 18:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre elhelyezkedéséből, környezeti sajátosságaiból adódóan a vadak időről időre megjelenhetnek a város lakott területein is, ezt megakadályozni nem lehet, azonban az általuk okozott problémákat kezeli a város. Az önkormányzat fogadja a bejelentéseket, kérjük, ha vadat lát lakott területen, jelezze a Városi Ügyfélszolgálatnak személyesen, telefonon vagy e-mailben, vagy használja közvetlenül a városi honlap vadbejelentő alkalmazását. 

Tájékoztatás

Szentendre egyes részein visszatérően vaddisznók, rókák, borz stb. jelennek meg. A lakott területen vadak okozta problémák kezelésére a korábbi gyakorlatnak megfelelően az önkormányzat folyamatosan fogadja a lakossági bejelentéseket. A vadak közeli jelenlétét és lakott területen való megjelenésüket Szentendre elhelyezkedéséből adódóan teljesen nem lehet kiküszöbölni, hiszen erdős, cserjés részek vannak közigazgatási területen belül, illetve a Pilis-helység vonulatai is körbeölelik a várost.

Az önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. közötti megállapodásnak megfelelően a károkat okozó vad elejtésével kapcsolatos feladatok ellátásának mindenkor a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékesei által javasolt eljárási és elszámolási rendhez, valamint a lakóingatlanok közötti fegyverhasználatra vonatkozó biztonsági előírásokhoz kell igazodnia.

A bejelentések kezelését jelenleg 2 fő vadász közreműködésével oldják meg, akik folyamatos kapcsolatot tartanak a városi gyepmesterrel és a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékeseivel.

Feladatuk a károkat okozó vad megjelenési helyein, a bejelentések alapján a helyszínen tapasztaltakat figyelembe véve a szükséges intézkedések megtétele az érintett ingatlantulajdonosok tájékoztatása mellett.

Az önkormányzat és az általa megbízott vadászok kizárólag belterületen illetékesek, a város külterületei már a vadászterületekhez tartoznak. A külterületi problémás bejelentéseket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél lehet megtenni a szentendre@pprt.hu e-mail címen.

A 2021. május 1. és 2022. május 1. közötti időszakban a lakossági bejelentések alapján 5 rókát fogtak be, valamint 10 rókát, 2 borzot és 37 vaddisznót ártalmatlanítottak, minden alkalommal mérlegelve azt, hogy kizárólag legvégső esetben kerüljön sor az állatok életének kioltására. Ilyen esetben a belterületi fegyverhasználat szabályainak alkalmazásán túl, az afrikai sertéspestis és egyéb állatbetegségek miatt egy szigorúan szabályozott járványügyi eljárás betartása mellett ejtik el az állatot.

(Az afrikai sertéspestisről még több információt olvashatnak a https://portal.nebih.gov.hu/-/rovid-ismerteto-az-afrikai-sertespestisrol-es-kozep-europai-megjelenesenek-veszelyerol oldalon)

Szentendre közigazgatási területén és a területével határos vadászterületeken eddig afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznó nem volt, de ha elhullott vaddisznót lát valahol, kérjük, értesítse a cikk végén jelzett elérhetőségeken a Hivatalt, vagy a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékeseit a hely pontos megjelölésével. Az elhullott vadállatokhoz ne nyúljon, házi kedvencét pedig tartsa távol a tetemtől.

Ahhoz, hogy mindenki számára megnyugtató eredményt érjünk el, a valódi megoldást közösen, Önökkel együtt találhatjuk meg, ezért a segítségüket kérjük!

„Milyen feladata van a lakosságnak a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorítása érdekében?

  • az ingatlanokat határoló kerítések vadbiztossá tétele;
  • az elhanyagolt telkeken, illetve közterületen lévő bozótosok felszámolása, elhanyagolt, gazdátlan területek lekaszálása, rendbetétele;
  • a vadak ideiglenes és állandó etetésének megszüntetése;
  • a zöldhulladék szakszerű kezelése.

Bement a vaddisznó a kertbe, mit lehet tenni, hogy ez ne forduljon elő máskor?

A vadkár megelőzésének egyedüli hatékony módszere a megfelelő kerítés megléte.

A telkek kerítéseinek megerősítését, illetve kijavítását oly módon kell elvégezni, hogy azon a vaddisznó ne tudjon átmenni. Vaddisznó távol tartása céljából elég a kerítés alsó, kb. 1-1,5 méteres részének megerősítése például a kereskedelmi forgalomban is kapható, kifejezetten a vaddisznó távol tartására gyártott erős, csúszásmentes csomózású dróthálóval, amelyet stabil oszlopokhoz kell rögzíteni, fél méterenként lecövekelni, esetleg a földbe süllyeszteni.

A megfelelő kerítés kivitelezésére számtalan lehetőség van, amelyet mindig a helyi viszonyok figyelembevételével kell megválasztani. Amennyiben bizonytalan valaki a kerítés kivitelezésével kapcsolatosan, feltétlen kérjen vadkerítés építésében jártas szakembertől segítséget, az elvégzett munka után pedig garanciát!”

A lakott területek, házak közelében kihelyezett élelem (ételmaradék, kenyér, kukorica stb.) és egyéb kommunális- és zöldhulladékok a vadállatokat odaszoktatja a könnyű élelemszerzés miatt, mely az arra közlekedőket veszélybe is sodorhatja. A megriasztott, vagy kicsinyeit védő vad ösztönösen védekezik, mellyel akár komoly sérüléseket is okozhat.

További információk és a leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszok a Pilisi Parkerdő Zrt. által kiadott tájékoztatóban, a https://parkerdo.hu/parkerdo/tudnivalok/vaddiszno-gyik/ internetes oldalon olvasható.

Rókák esetében „terített asztal” a kertekben, lépcsőházak előtt a macskák, kutyák számára folyamatosan kihelyezett tápok, konzervek, ételmaradékok, valamint a kommunális hulladékgyűjtő edények mellé szabálytalanul kirakott szemeteszsákok, illetve a magánházaknál tartott baromfik esetében a gyenge minőségű ólak. Ezek megszüntetésével a probléma is megszűnik, a rókák elhagyják azokat a helyeket, ahol nem találnak könnyen megszerezhető táplálékot.

További információk és leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszok a Pilisi Parkerdő Zrt. által kiadott tájékoztatóban a https://parkerdo.hu/parkerdo/tudnivalok/roka-gyik/ internetes oldalon olvasható.

Amennyiben Ön is vadállatot észlel környezetében, azt bejelentheti pontos név, cím és telefonszám megadásával közvetlenül a  vadbejelentes@szentendre.hu e-mail címen, a Városi Ügyfélszolgálat ugyfelszolgalat@szentendre.hu e-mail címén, vagy 06-26-300-407-es telefonszámán, illetve www.szentendre.hu honlapon E-bejelentés formájában.

Szentendre, 2022. május 10.

Harasztiné Szabó Krisztina
hatósági irodavezető