2018. április 27., 11:45

A második utcafórumot a Vasvári lakótelepi játszótéren tartották április 25-én, ahol Verseghi-Nagy Miklós polgármester Zakar Ágnessel, a körzet képviselőjével és dr. Török Balázs városfejlesztésért felelős alpolgármesterrel válaszoltak a lakók kérdéseire.

 Zakar Ágnes a fórum kezdetén röviden összefoglalta az április 17-én tartott Füzesparki fórumon elhangzottakat, ahol a lakók kérték a Deák Ferenc utca két végén lévő fekvőrendőrök elbontását és máshova helyezését. Megvalósult a Deák utcai kis játszótér, illetve a napelemes lámpát helyeztek el a másik játszótérnél. A lakótelepen a közterületre ingatlanadót kellett volna fizetni, a vitás földhivatali ügy polgármesteri segítséggel megoldódott. Hozzátette, hogy szeretnék bővíteni a Vasvári és a Szegedi utcai játszótereket, mert mindkettő nagyon népszerű a gyermekes családok körében.

A lakótelepet és környékét érintő észrevételek

A kb. két hónappal ezelőtt kigyulladt faházzal kapcsolatban a Lakásszövetkezet elnöke elmondta, hogy tervezik az újjáépítését, de jelenleg még tart az egyeztetés a biztosítóval a kártérítés összegéről. Felmerült, hogy ha ez nem fedezi az helyrehozatalt, akkor kérik az önkormányzat segítségét.

Több évtizedes probléma, hogy szükség lenne az épületek külső szigetelésére, de eddig nem tudtak pályázathoz csatlakozni, mert nem szabványépületek. Kérték az önkormányzat jelzését és segítségét, ha van számukra is pályázati lehetőség.

A lakók szerint korábban napi 4-5 buszjárat is érintette a lakótelepet, amit megszüntettek, és most a belvárosból, az állomástól nem tudnak tömegközlekedéssel hazajönni.

A Vásárhelyi Pál utcában lakók az utcájukban a reggeli időpontokban zajló nagy forgalom miatt kérték az önkormányzat segítségét. Mint mondták, reggelenként az udvarukból alig tudnak kiállni, illetve nehéz és veszélyes gyalogosan közlekedni, mert a járdát egyes részeken beültették növényekkel, az utca felső végén pedig egyáltalán nincsen. Szerintük azért aránytalanul nagy az utca terhelése, mert az autósok nem használják a párhuzamos utcákat, mivel így ki tudják kerülni a Kovács László úton lévő fekvőrendőröket. Szerintük minden utcában kellene fekvőrendőr, mert a sebességkorlátozást sem tartják be. Kérték a gyakoribb rendőrségi ellenőrzést is a lakóövezetekben, illetve javasolták sebességet jelző táblák kihelyezését.

Kérdés hangzott el a kátyúzásról, és kérték a Szentlászlói út egyik szakaszán a gödrös, töredezett járda javítását. Szóba került, hogy a lakótelepen kevés a parkoló, a közterületet és a járdát is elfoglalják az autók, ráadásul olyanok, akik nem is ott laknak. Egy lakó a Vasvári utcában lévő bolt miatt panaszkodott, ahol rendszeres az italozás és az ezzel járó szemetelés.

 Várost érintő kérdések

A lakosok érdeklődtek, hogy lesz-e felülvizsgálat a 11-es úton való kerékpáros közlekedésről, majd kisebb vita is kialakult a felfestés ellene és mellette érvelők között. Szóba került, hogy Szentendre lakossága folyamatosan nő, meg lehet-e állítani ezt a folyamatot.

Javasolták, hogy legyen 30-40-es sebességkorlátozás a Szentlászlói úton a Kálvária úthoz hasonlóan. Felhívták a figyelmet, hogy az izbégi iskola előtti zebrán veszélyes az átmenetel, pedig sok gyerek jár egyedül, és reggelenként rendőrnek vagy közterület-felügyelőnek kellene irányítani a forgalmat.

Többen is szóba hozták, hogy a városban sok helyen elhanyagoltak a járdák, benőtte a gaz. A HÉV-állomásnál a parkoló autók miatt problémás a Volán és a HÉV közötti átjárás, és a betonelválasztók is útban vannak. Kérték a Dömörkapura való buszjárat növelését, mert most csak napi egy járat megy oda. Kérdezték, hogy a Sztaravodai úton, a Fürj utcánál miért szüntették meg a zebrát.

Kérdés hangzott el a Pap-szigeti fejlesztésről, mert ugyan mindenki elégedett a Postás strand állapotával, de hiányzik a régi strand.

Kérdezték, hogy van-e esély a 11-es út tehermentesítésére, és hogy miért nem nyitják meg a Dunakorzót a reggeli időszakban. Felmerült, hogy a 11-esen hosszabbra kellene hangolni a lámpákat, mert 16 óra után óriási a Pest felől jövő forgalom.

 Válaszok a kérdésekre

A polgármester elmondta, hogy a kerékpáros felfestéssel kapcsolatos felülvizsgálat formája még nem körvonalazódott, ez majd a tapasztalatok és statisztikák összegyűjtése után lesz aktuális.

A város növekedésével kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy ezt minden rendelkezésre álló eszközzel lassítják: az önkormányzat nem jelöl ki új lakóterületet, a régieket korlátozzák. A korábban kiadott engedélyeket nem lehet visszavonni, és br sokan szeretnék átminősíteni az üdülőterületeket is a különféle juttatások igénybevételéhez, de erre sincs lehetőség.

A tervezett Pap-szigeti fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy a terveket támogatta a testület, de a megvalósításához még kormánydöntés is szükséges.

A járdák ügyében végzett hatósági ellenőrzések során tavaly 1500 felszólítást küldtek ki. Akik ezek után rendbe tették a járdát, köszönő levelet kaptak, ahol pedig ez nem történt meg, ott jegyzőkönyvet vettek fel, illetve 27 esetben bírságoltak is. Idén folytatják az ellenőrzést nagyobb kapacitással.

A rendőrségnek jelezni fogják, hogy tartsanak ellenőrzést a Vasvári utcai boltnál.

A fekvőrendőrök akadályt jelentenek a hóeltakarításnál és a mentőknek, de ha a lakók azt szeretnék, megvizsgálják a lehetőségét. Többször jelezték már a rendőrkapitánynak a gyorshajtás problémáját, ötleteket is adtak, hogy hol ellenőrizzenek.

A Dunakorzóval kapcsolatban a polgármester megjegyezte, hogy a kormány turisztikai fejlesztésekre adott támogatásával tervezik a felújítását, ami viszont a sétálófunkciót erősíti, tehát nem lesz alkalmas az átmenő forgalomra.

Az izbégi iskola előtti zebra átépítése tervbe van véve a nagyobb biztonság érdekében. A Sztaravodai út és Fürj utca találkozásánál a Magyar Közút nem járult hozzá gyalogátkelőhely létesítéséhez, mert az S-kanyarban veszélyes átmenni az úton. Ott korábban sem volt, csak ideiglenesen az útfelújítás időszakában.

A zöldhullám ügyében már többször tárgyaltak a Közúttal, de a háromfázisú a programban csak egy másik irány idejének a rovására lehetne meghosszabbítani a zöld jelzést.

A város pénzügyi helyzetéről Verseghi-Nagy Miklós elmondta, hogy a stabilitási törvénynek köszönhetően már nem adósodhatnak el az önkormányzatok. A fejlesztéseket saját forrásból és pályázatok segítségével tudják megvalósítani, de sokkal többre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll, ezért apránként lehetséges a fejlesztés. de, mint mondta, ennek is örülhetünk, mert vannak olyan önkormányzatok, amelyeknek erre egyáltalán nincs lehetőségük.

A fórum végén köszönet hangzott el az utcafórum megszervezéséért, illetve a napelemes lámpa kihelyezéséért.

 

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
csü 28

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 28

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
csü 28

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.