2018. április 25., 11:15
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az idei utcafórumok sorozatát a Daru piacon megtartott belvárosi fórum nyitotta április 23-án, melyen Verseghi-Nagy Miklós polgármester várta a lakókat a körzet képviselőjével, Petricskó Zoltánnal, illetve a Polgármesteri Hivatal vezető munkatársaival. A 17 órakor kezdődő, mintegy kétórás összejövetel barátságos, közvetlen hangulatban zajlott.

A körzet legfontosabb problémái

 • Vízelvezetés

A lakók érdeklődtek a csapadékvíz-elvezetésről, a pályázaton nyert 300 millió Ft felhasználásáról. Panaszolták, hogy több utcában, pl. az Angyal utcában, nem tudnak szellőztetni a csatornaszag miatt.

 • Felújítás

Kérték az Apród utca felújítását, ami már balesetveszélyes állapotban van, különösen a felső szakasza. Útfelújításra és járdára lenne szükség a Rév utcától a Czóbel parkig tartó szakaszon, mert a játszótér és galéria miatt egyre forgalmasabb ez a terület, illetve a Daru piac és a 11-es út között is. A Temető utca földút, itt az autók miatt sok a por.

 • Közlekedés

Több kérés is elhangzott a Hold utcai óvoda előtti parkolás megoldása érdekében. A lakók szerint a környéken gondot okoz, hogy sokan nem veszik figyelembe a tiltó táblákat, és behajtanak engedély nélkül vagy nem oda érvényes engedéllyel. A másik probléma, hogy – például a Bartók Béla utcában – a parkoló autók akadályozzák a mentők, tűzoltók közlekedését, pedig sok helyen lenne módjuk az udvarba beállni. A közlekedést nehezíti, hogy a parkoló autók az útkereszteződések környékét nem hagyják szabadon. Kérték parkolósáv kialakítását a Czóbel téri játszótérnél.

 • Köztisztaság

A környéken sokan póráz és szájkosár nélkül sétáltatják a kutyáikat, és nem szedik össze a kutyaürüléket. Kérték kutyaszemetes kihelyezését a Mandula utcában, a patak partjára, illetve a Hold utcai kutyaszemetes áthelyezését a Temető utcába, valamint köztéri szemétgyűjtők kihelyezését a Daru piac környékén. A Szamárhegyen elég sok a szűk utca, és az ingatlantulajdonosok még jobban szűkítik a helyet növények kiültetésével. Kérték, hogy a Szamárhegyre kisebb kukásautó járjon a pincék védelme érdekében. Felhívták a figyelmet, hogy takarításra és a fák kezelésére lenne szükség a Hajóállomástól induló part menti sétányon.

 • Egyéb

Elhangzott, hogy nem kapják a Szentendre és Vidéke újságot azok, akik a postaládára kiírják, hogy nem kérnek reklámújságot. Kérték, hogy a Szőlősgazdák keresztjéhez ismertető tábla helyezzenek ki. Egy lakos szerint a Tobakos kereszt környéke rossz irányba változott: a tér elvesztette az intimitását.

A fórumon részt vettek a Dalmát Szamár üzemeltetői is, akik arra voltak kíváncsiak, hogy a lakóknak van-e észrevételük, problémájuk a bisztróval. A visszajelzések alapján a dél körüli időszakban okoz gondot a parkolás. A vendéglátósok a Föld napján meghirdették, hogy aki biciklivel jön, kap egy fagylaltot, s ezt tervezik más időszakokban is bevezetni.

A városvezetők válaszai

A pályázati támogatással elsősorban a Szamárhegyről lejövő csapadékvíz elvezetését oldják meg a Bogdányi utcában és a Duna-korzón lévő egyesített rendszer szétválasztásával, ami azt jelenti, hogy a csapadékvíz a későbbiekben nem terheli a csatornarendszert.

A járdaépítéssel kapcsolatban elhangzott, hogy a Járható Szentendréért Programhoz összegyűjtik az igényeket, és amint forrás van rájuk, próbálják azokat kielégíteni. Városunkban az elsődleges feladatok közé tartozik a járda- és útépítés, karbantartás. A Temető utcában a pormentesítést terveznek, az Apród utca aszfaltozása pedig szerepel az idei költségvetésben.

A Hold utcában folyamatban van a geodéziai felmérés, annak függvényben készítik el a terveket, a kivitelezésre az idei költségvetésben van keret.

A polgármester elmondta, hogy tavaly nagyon sok helyen végeztek hatósági ellenőrzést a növények közterületi ültetése miatt, ezt idén is folytatják. A Szentendre és Vidéke újság terjesztési köre májustól bővül: 15 kültéri és 10 beltéri állványt helyeznek ki a város több pontján, minden körzetet érintve, hogy a környékbeliek minél könnyebben hozzájuthassanak.

Dicséretek a városvezetésnek

Sok dicséret is elhangzott, mert a lakók szerint sok pozitív változás történt az elmúlt egy évben is. Köszönték a köztéri szemetesek kihelyezését, a vegyszeres gyomirtást, azt, hogy a zöldhulladék elvitelét idén a Belvárosban kezdték. Mint mondták, szép a Czóbel park, a Daru piac és a Japánkert, és úgy fogalmaztak, hogy „Jó az irány, csak a gázpedált kell nyomni”.

A következő utcafórumok időpontjai és helyszínei:

 • április 25. szerda 17.00: Vasvári-ltp. (6. körzet) Deák utcai nagy játszótér
 • május 7. hétfő 17.00: László-telep (5. körzet) Bubán tér
 • május 9. szerda 17.00: Kálvária-Szentlászlói út (6. körzet) Szegedi utcai játszótér parkolója
 • május 14. hétfő 17.00: Alsó-Izbég (8. körzet) Kisbán iskola előtti park
 • május 28. hétfő 17.00: Püspökmajor I. (4. körzet) Széchenyi tér 8. mögötti játszótérnél
 • május 30. szerda 17:00: Felső-Izbég Kopjás park
 • június 4. hétfő 17:00: Püspökmajor II. Fehérvíz utca mögött, a Szélrózsa közösségi kertnél
 • június 11. hétfő 17:00: Kertváros és külterület, Kőzúzó utcai fociálya
 • június 13. szerda 17:00: Pannóniatelep I. Ericsson játszótér (Honvéd utca)
 • június 25. hétfő 17:00: Sztaravoda, Oázis mögötti park
 • június 27. szerda 17:00: Lászlótelep, Szmolnyica sétány, fitneszpark
 • szeptember 3. hétfő 17:00: Rózsakert, Rózsakert, sorompó mellett
 • szeptember 10. hétfő 17:00: Belváros II., Apor-híd
 • szeptember 17. hétfő 17:00: Alsó-Pismány, Pismány ABC parkoló
 • szeptember 24. hétfő 17:00: Szarvashegy, Forrás utcai buszforduló
 • szeptember 26. szerda 17:00: Boldogtanya,  Ilona pihenő – Boldogtanya és Kis-Boldogtanya
 • október 8. hétfő 17:00: Pismány, Barackos alsó buszforduló
 • október 10. szerda 17:00: Petyina-Tyúkosdűlő környéke, Barackvirág u.
 • október 15. hétfő 17:00: Pismány-csúcs környéke, Czóbel park – Északi-Belváros, Pismány-csúcs és a Pap-sziget környéke